İlk olarak çocukların okuması için hazırlanan "Onlar Ermiş Muradına-En Güzel Türk Masalları" isimli çocuk kitabında ortaya çıkan, baba ve kızı arasındaki evliliği meşru göstermeye çalışan masal, YÖK'ün 2008 yılında onayladığı Talha Tunç'a ait 'Manisa masalları üzerine bir inceleme' başlıklı yüksek lisans tezinde de var olduğu tespit edildi. 

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULDU, BAKANLIK MUZIR YAYIN İLAN ETTİ

"Sandık" isimli masalda yer alan çocuk istismarı, ensest ve müstehcenlik içeren ifadeler nedeniyle kitabın yazarı, editörü ve yayın koordinatörü hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmuştu. Kısa bir süre sonra Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu, "Onlar Ermiş Muradına" isimli kitabı muzır yayın ilan etti.

MUZIR YAYIN İLAN EDİLEN MASAL, YÖK'ÜN ULUSAL TEZ MERKEZİ'NDE YAYINDA

Halen Akdeniz Üniversitesi'nde araştırma görevlisi olarak çalışan Talha Tunç'a ait olan 'Manisa masalları üzerine bir inceleme' başlıklı tezde de geçen masalı 2008 yılında onaylayan YÖK de tepki çekti. Sosyal medyada gündeme getirilen olayın ardından YÖK'e söz konusu Ulusal Tez Merkezi veritabanından kaldırılması talep edildi.

İşte söz konusu 'Sandık' masalında geçen skandal ifadeler:

Bir varmış, bir yokmuş, evvel zaman içinde kalbur saman içinde, bir adam varmış. Bu adamın çocukları olmuyormuş. Bir gün rüyasında duvar yarılmış oradan bir hoca görünmüş Hoca adam "Şu muskayı tak, çok güzel bir çocuğun olacak" demiş.

Adamın güzel kız bir çocuğu dünyaya gelmiş, kız büyümüş. Büyüyünce babası hocaya gitmiş. Hocaya: "Yetiştirdigin meyveyi önce kendin mi yersin, yoksa başkasına m yedirirsin?" diye sormuş. Hoca "Evvela kendin yersin" demiş. Sonra gelmiş kızına olanları anlatmış, Kız "Baba hiç öyle şey mi olur, ben senin kızınım, hiç babanan kızıyla evlenmesi olur mu?" demiş.

Babası: "Olur kızımm ben hocaya danıştım" demiş.

Kız işin içinden çıkamayacagin anlayınca babasana kilitli bir sandık yaptırmış. Kız yiyeceğini, içeceğini içine koymuş, kendini de sandığın içine girmiş Babasi kızını göremeyince kızının kaçtığını sanmış, sandiğı da satmış. Sandığa nişanlı bir bey satın almış, evine koymuş. Kız, sandıkta yiyeceğini, içeceğini tüketince, çıkmaya karar vermiş

Evdeki beyin odasına her gün bir sofra yemek konuyormuş. Kızda sandıktan usulca çıkıp yemeklerini yiyormuş. Bey, bu durumda karjasında hizmetçilere

"Bana niye yenmiş yemek koyuyorsunuz" demiş. Hizmetçiler:

"Bey bir sana tam yemek koyuyoruz" demiş. Bu durum karşasanda evin beyi odays glzetlemeye başlamaş. Bir gün yine odaya bir sofra yemek konumas, Kiz sandıktan çıkmış, yemekleri yemiş. Tam sandaga girecekken kuz bey yakalamış

"Sen kimsin, kimin neyi kimin fesisin, in misin cin misin" demiş. Kız "Ben bir demin" demiş. Başından geçenleri anlatmaş Bey olanları dinledikten sonra kaza hak vermiş Bey, bir zaman gelmiş askere gitmiş.