Kısa bir süre önce Yıldız Teknik Üniversitesi'nde İslam peygamberi Hz. Muhammed'e yönelik hakaret dolu ifadeler kullandığı belirtilen Birgün Gazetesi yazarı ve YTÜ Öğretim Üyesi Uğur Kutay hakkında YTÜ öğrencileri şikayette bulunmuştu. Şikayetin ardından Kutay hakkında soruşturma başlatıldı. Yaşanan gelişmelerin ardından Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencileri sosyal medya hesabından olayı takip ettiklerini belirterek basın açıklamasında bulundu. 

uğur kutay

YTÜ öğrencilerinin yaptığı açıklamanın tamamı:

Öncelikle ülkemizin önde gelen eğitim kurumlarından birisi olan Üniversitemizin bir akademisyen skandalı ile gündeme gelmesinden dolayı büyük bir üzüntü ve utanç duyduğumuzu belirtmek istiyoruz.

Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Öğretim Görevlisi ve Birgün Gazetesi yazarı Uğur Kutay 5 Aralık 2022 tarihli dersinde dinimize, Peygamberimize ve değerlerimize ağır hakaretler etmiştir. Kutay’ın bu hakaretleri aslında bardağı taşıran son damladır zira mezun ve şikâyetçi öğrencilerin ifade ettiklerine göre Kutay, yıllardır derslerinde pervasızca İslâm’ı, Peygamberimizi ve Müslümanları aşağılamaktadır. Son yaşanan hadise ile birlikte sabırları taşan öğrencilerin şikâyet etmesi sonucu üniversite yönetimi ve kamuoyu bu skandaldan haberdar olmuştur. Burada vermeyi kendimize bir zûl olarak gördüğümüz ifadelerle Kutay sadece vicdanları yaralamamış aynı zamanda kendisine verilen müfredatın tamamen dışına çıkıp kendi ideolojik fikirlerinin propagandasını yaparak kamu görevini kötüye kullanmış bununla beraber dinimizi, Peygamberimizi ve Müslümanları hedef alarak TCK'nın 216/1 ve 216/3 maddelerince “halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama” ile “dini değerleri aşağılama” suçlarını işlemiştir.

Akademisyenlerin dinî ve siyasî görüşleri olabilir ancak akademisyenler de herkes gibi    farklı dinî ve siyasî görüşlere, ülkenin ortak değerlerine saygı göstermelidir.
Nihai olarak, yetkili mercilerden beklentimizin Peygamber Efendimize hakaret eden ve Müslümanları aşağılayan Uğur Kutay’a en caydırıcı cezanın verilmesi olduğunu belirtirken sürecin yakından takipçisi olacağımızı bildirmek istiyoruz.

hz. muhammed'e sübyancıı dedi ytü uğur kutay