ABD’nin eski başkanı Donald Trump’ın Gazze’deki tehcir planına karşı, 350’den fazla haham ortak bir bildiri yayımladı. New York Times’ta tam sayfa yayımlanan bildiride, hahamlar Siyonist işgalin Filistin’de uyguladığı etnik temizliğe karşı çıktıklarını belirtti.
"Yahudiler olarak adaletin ve insan haklarının yanında duruyoruz" ifadelerinin yer aldığı açıklamada, Gazze’de yaşayan Filistinlilerin zorla göç ettirilmesinin insanlık dışı olduğu vurgulandı. Hahamlar, uluslararası toplumun bu duruma sessiz kalmaması gerektiğini de ekledi.
Trump’ın daha önce Siyonist rejimin Filistinlileri Sina Çölü’ne sürme planına destek verdiği biliniyor. Ancak, hahamların bu bildirisi, işgalci rejime verilen desteğin tüm Yahudiler tarafından paylaşılmadığını gösteriyor.
Bu tepki, ABD’de işgalci İsrail’e verilen kayıtsız şartsız desteğin sorgulanmaya başlandığının önemli bir göstergesi olarak yorumlanıyor.