İsviçre Saat Endüstrisi Federasyonu (FHS) verilerine göre, yılın ilk yarısında İsviçre’den gerçekleşen Saat Ihracatı yüzde 12 artarak 12.3 milyar Dolar (11.9 milyar İsviçre Frangı) oldu. İhracatın yüzde 95’ini kol saatleri oluştururken, ilk altı ayda ihraç edilen kol saati adedi de 225 bini geride bıraktı. Raporda en çok İsviçre Saati alan 30 ülkenin sıralamasına da yer verildi. ABD, Çin ve Hong Kong en yüksek ihracatın yapıldığı ilk 3 ülke olarak sıralanırken, Türkiye’deki artış dikkatleri çekti. Buna göre, 2022 yılının ilk altı ayında İsviçre’den Türkiye’ye gerçekleşen saati ihracatı yüzde 38.6 artarak 117.5 milyon dolar (112.9 milyon İsviçre Frangı) oldu. 2020 yılının aynı dönemiyle karşılaştırıldığında ise artış yüzde 142.6’ya kadar ulaştı.

TÜRKİYE 21. SIRADA

Hürriyet'in haberine göre, 2022’nin ilk yarısına ait sonuçların ardından Türkiye, en çok İsviçre saati ihraç edilen ilk 30 ülke sıralamasında bir basamak yükselerek 21’inci oldu. Türkiye, 2021 yılının sonunda 180 milyon dolarlık (173.1 milyon İsviçre Frangı) saat alımı ile sıralamada 22’nci sırada yer alıyordu. Konuyla ilgili bilgiler veren saat yazarı Volkan Demirkuşak, “Saat sektöründe şu anda 4-5 yıl bekleme süreleri, uzun listeler var. Tıpkı otomobilde olduğu gibi saat endüstrisinde de tedarik sorunlarına bağlı olarak üretimler düştü. Türkiye’de ise özellikle son yıllarda sıfır saatin yeterli sayıda bulunamaması, ikinci el saat fiyatlarını adeta uçurdu. Zaten değerli olan İsviçre saatleri daha değerli bir hale geldi. İnsanlar saati başlı başına bir Yatırım aracı olarak görmeye başladı. Ev, otomobil ve tekne fiyatlarının da yükselmesi, alternatif yatırım aracı olarak saatin öne çıkmasına katkı yaptı” şeklinde konuştu.

EN BİLİNEN MARKALAR

Günümüzde lüks saat markalarının yarısından fazlası İsviçre’de üretiliyor. Patek Philippe, Rolex, Omega, Cartier, TAG Heuer, Swatch, Longines, Breguet, IWC, Chopard gibi birçok markada ‘İsviçre’ imzası bulunuyor. Bu markalarının bazı sınırlı sayıda üretilen özel modellerinin fiyatları yüz binlerce doların üzerinde fiyatla satılıyor. Saat ihracatı İsviçre ekonomisi açısından da önemli bir yer tutuyor. Öyle ki, sadece 2021 yılında İsviçre’den yapılan saat ihracatı 21.5 milyar doları (20.6 milyar İsviçre Frangı) geride bıraktı. Öte yandan, pandemi ve Rusya-Ukrayna savaşının etkileri İsviçre saat endüstrisini de etkiledi. FHS raporunda yer alan ifadelere göre sektörün cirosu; hammadde tedarikindeki zorluklar, artan enerji ve ulaşım maliyetleri ve çalışan insan sayısındaki eksiklik nedeniyle geçmiş yıllara kıyasla geriledi.