Tarih

Beytü'l Hikme nedir?

Abone Ol

Beytül Hikme, kelime anlamı olarak bilgelik evi demektir. Bir diğer adıyla ise Darül Hikme olarak bilinmektedir. 9 ile 14. yüzyıllar arasında İslam ülkelerinde filozof ve alimlerin yetiştiği okul olarak bilinmektedir. 

Beytül Hikme Nedir?

Beytül Hikme, Abbasilerin halifeliği almış olduğu dönemde el- Memun ile Harun Reşid tarafınca kurulan bir akademi olarak bilinmektedir ve bu şekilde tanımlanmaktadır. Beytül Hikme, ilk kurulduğu zaman bir süre yalnızca kütüphane olarak hizmet verilmiştir. Sonrasında ise bir eğitim merkezi olmuştur. Dönemin de pek çok büyük isimlerin gelişmesi, büyümesi ve yetişmesine de yardımı olmuştur.

Beytül Hikme Ne Zaman Kuruldu?

Beytül Hikme, 8. yüzyıl civarında kurulmuş olan bir kurumdur. 750 senesinde Emevi Devlet'i alındıktan sora Abbasi hanedanı tarafından alınmıştır. Emevi Devleti alındıktan sonra Bağdat, Abbasilerin başkenti olarak açıklanmış ve Beytül Hikme Bağdat'ta kurulmuştur. Bir diğer adıyla da Beytül Hikme, Bilgelik Evi olarak açıklanır. Kurucusu kim diye sorulduğunda ise tek ya da net bir cevap verilemez. İlk kurulduğu zamanlarda kütüphane olarak hizmet veren Beytül Hikme en bilinen Kurucuları Harun Reşit ile Memun olarak bilinir.

Beytül Hikme Nerede Kuruldu?

Hikmet Evi, Bilgelik Evi gibi anlamlara sahip olan Beytül Hikme, ilk defa Bağdat'ta kurulduğu bilinen bir bilim evidir. Astronomi, matematik ve geometri gibi alanlarda eğitim verdiği bilinmektedir. Bu sebepten dolayı da 9 ila 14. yüzyıl aralığına bakıldığı zaman Bağdat'ta pek çok İslam alimleri, matematikçi ve din adamı yetişmiştir. Sebebi tamamen Beytül Hikme'ye bağlıdır. Bu bilim insanlarının da birçoğu zaman geçtikçe büyük eserler meydana getirmiş ve dünya çapında tanınmışlardır. Bunların yanı sıra Beytül Hikme içerisinde Kelam, Şiir, Hadis ve Fıkıh gibi dersler verilmiştir 830 yılında kurulmuştur ve sonradan içerisine birçok medresenin inşa edildiği bilinmektedir. Bu medreseler içerisinde çeşitli alanlarda farklı eğitim veren hocalar yer almaktadır. Bir medrese içinde kimya hocası eğitim verir iken bir diğerinde ise tıp alanında uzman olmuş kişiler eğitim vermektedir. Beytül Hikme tarih içinde yetiştirilmiş olan en tanınmış olan ve en çok önem arz eden bilim insanlarından biri olarak bilinen Harezmi de yetiştirmiştir. Çok büyük bir matematikçi olarak bilinir ve bunun yanı sıra kitabı da Avrupa'da uzun yıllar boyunca ders kitabı niteliğinde kullanılmıştır.

{ "vars": { "account": "PASTE_ANALYTICS_ACCOUNT_ID" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }