Sağlık

Holep nedir? Holep ameliyatı nasıl yapılır?

Abone Ol

HOLEP NEDİR?
Holmium Lazerle Prostat Enükleasyonu kısaltması olarak kullanılan HoLEP, prostat dokusunun kapsülün içerisinden çıkarılma işlemi olarak tanımlanmaktadır. Son yıllarda lazer teknolojisinin hızla gelişmesinden dolayı 1995 yılından bu yana uygulanmakta olan HoLEP yöntemine de ilgi artmıştır. Bunun en büyük sebebi ise yeni tıbbi cihazlar sayesinde operasyon sonrasında hastaların daha az komplikasyon riskiyle karşılaşmaları ve başarı düzeylerinin yüksek olmasıdır.

HOLEP AMELİYATI NASIL YAPILIR?
Hem genel hem de spinal anestezi ile uygulanabilen HoLEP, penisin dış idrar kanalından kamera ile girilerek gerçekleşmektedir. Bu kamera ile kanalda herhangi bir daralmanın var olup olmadığı araştırılmaktadır.
Daha sonrasında ise kamera ile prostat dokusu görüntülenmektedir. Daha sonraki adımda ise mesane incelenmektedir. Bu inceleme esnasında mesanede taş ya da tümör olup olmadığına bakılır.
Prostat dokusuna müdahale ile öncelikle büyümüş prostat dokusu ile kapsülün sınır noktaları kesilmesi ile gerçekleşmektedir. Bu işlem sırasında dokunun içerisinde bulunan tüm damarlar lazer ile mühürlendiği için kanama çok az gerçekleşir.
Prostat dokusunun ayrılması ise büyüklüğüne bağlı olarak değişmektedir. Bazı hastalarda tek parça halinde olabileceği gibi bazı hastalarda ise 2 veya 3 parça halinde mesaneye atılmaktadır.
Mesaneye atılan prostat dokusuna daha sonra morselatör adı verilen bir tıbbi cihaz ile müdahale edilmektedir. Bu cihaz ile prostat dokusu tamamen parçalanarak vakumlama işlemi ile vücut dışına atılmaktadır. Vücuttan çıkarılan prostat dokusu ise daha sonrasında kanser araştırması için laboratuvara gönderilmektedir.

HOLEP AMELİYATININ AVANTAJLARI NEDİR?
-Her büyüklükteki prostata güvenle uygulanabilir.
-Çok büyük prostatlarda bile vücutta herhangi bir kesi yapmadan işlem yapılır.
-Açık ameliyata alternatif bir yöntemdir.
-Tekrar ameliyat olma ihtimali yok denecek kadar azdır.
-Cinsel işlevlere zarar vermez.
-Kanama riski çok azdır ve ameliyatta kan nakli ihtiyacı olmaz.
-Zorunlu hallerde, kan sulandırıcı ilaç kullananlarda bile işlem yapılabilir.
-Hastanede kalış süresi çok kısadır (1-2 gün).
-Ameliyat sonrası sondası çekilen hastalarda idrar yaparken yanma hissi yaşanmaz.
HOLEP AMELİYATI KİMLERE ÖNERİLİR?
HoLEP, prostat ameliyatı gereken herkes için uygun bir cerrahi yöntemidir. HoLEP tekniğinin bazı avantajları olduğu için diğer yöntemlerin uygulanamadığı durumlarda da, daha güvenli bir şekilde uygulanmaktadır. Genelde 80 gr dan daha büyük prostatlara açık ameliyat önerilir. Oysa HoLEP yönteminde prostatın büyüklüğünün önemi yoktur. Özellikle büyük prostatlar için çok daha başarılı bir şekilde uygulanabilmektedir.

Prostat büyüklüğüne eşlik eden mesane taşı varlığında aynı seansta başarıyla uygulanmakta ve eş zamanlı taşlar da kapalı bir şekilde lazer ile kırılabilmektedir. Yine idrar kanalında darlık olan hastalarda işlem esnasında lazer ile bu darlık da açılabilmektedir.

Kalp-damar hastalıkları olan, kalp damarında stenti olan, by-pass geçirmiş olan, damar tıkanıklığı nedeniyle kan sulandırıcı ilaç kullanan hastalarda da, diğer tekniklere göre daha güvenli bir şekilde uygulanabilir.

AMELİATTAN SONRA HASTALARI NELER BEKLİYOR?
Sonda alındıktan sonra taburcu olan hastalarda idrar renginde değişiklikler görülür. İdrarın başında ve sonunda ufak tefek kanama olabilir. Bu durum çoğunlukla geçicidir. İdrar yaparken yanma ve sızı, HoLEP yönteminde çok az görülse de,  karşılaştığımız şikâyetlerdendir. Genellikle geçicidir ve ilk haftalarda sık görülür. Yukarıda da belirtiğimiz gibi, prostat tamamen alındığı için bazı hastalarda özellikle ilk haftalarda damlama, idrarı kontrol edememe durumu görülebilir. Genellikle, uzun süre sondalı kalan, hareketsiz, nörolojik hastalığı veya şekeri olanlarda daha sık görmekteyiz. Şikâyetleri devam eden hastalara buna yönelik egzersiz ve ilaç tedavisi başlanır. Uzun süre sondalı kalan ve bağışıklık sistemi zayıflamış bazı hastalarda az da olsa iltihap olabilmektedir. Önceden alınacak idrar kültürü ve yapılacak tedavi ile bu riski en aza indirebiliriz.

{ "vars": { "account": "PASTE_ANALYTICS_ACCOUNT_ID" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }