Coğrafya

Kiel Kanalı nerededir? Özellikleri nelerdir?

Abone Ol

Kiel Kanalı nerededir? Kiel Kanalı'nın özellikleri nelerdir? Kiel Kanalı'nın uzunluğu kaç km'dir? Kiel Kanalı'nı kim yapmıştır?

Kiel Kanalı nerededir? Özellikleri nelerdir?

Kiel Kanalı, Almanca Nord-Ostsee-Kanal, Almanya`nın kuzeyinde bir suyoludur.

Baltık Denizinde ulaşım açısından önem taşıyan bu kanal, Kuzey Denizinde Elbe Irmağı ağzındaki Brünsbüttelkoog`dan, doğuda Baltık Denizi kıyısındaki Kiel limanında yer alan Holtenau`ya kadar 98 km uzanır. İki deniz arasındaki en güvenli, kısa ve ucuz ulaşım yoludur.

Genişliği 103 m, derinliği 11 m olan kanalın üzerinde yaklaşık 42 m yükseklikte yedi köprü bulumaktadır.

Tarihçesi

Kanal, 1887-95 arasında, kuzeye gidecek savaş gemilerine kestirme bir yol sağlamak amacıyla yapılmıştır. Daha önce gemiler Danimarka`nın çevresini dolaşmak zorunda kalmasından sonra, 1907-1914 arasında genişletilerek büyük savaş gemilerinin geçişine elverişli hale getirildi.

O dönemde adı Kaiser-Wilhelm olan kanal, I. Dünya Savaşı öncesinde Alman hükümetine aitti ve 28 Haziran 1919`da imzalanan Versailles Antlaşması ile uluslararası statü kazandı.

Ama yönetimi Almanlarda kaldı. Kanal trafiği, yalnızca genel polis, ulaşım, sağlık ve gümrük kurallarına uygun biçimde işleyecekti. 

Adolf Hitler 1936`da bu hükümleri tanımadığını ilan etti. II. Dünya Savaşı`ndan sonra kanal Schleswig-Holstein eyaletinde {Land) kaldı ve seyrüsefer özgürlüğü tanıyan Versailles Antlaşması koşulları yeniden uygulamaya kondu.

{ "vars": { "account": "PASTE_ANALYTICS_ACCOUNT_ID" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }