Birleşik Arap Emirlikleri kısaca BAE, Arap Yarımadasının petrol zengini ülkelerinden biridir. Küçük ve az nüfusa sahip BAE  Abu Dabi, Dubai, Acman, Füceyre, Resü'l-Hayme, Şârika ve Ümmü'l-Kayveyn adlı yedi emirlikten oluşmaktadır.

BAE 2-2

Birleşik Arap Emirlikleri'nin Genel Özellikleri:

BAE 1971 yılında kurulmuştur.

BAE, Orta Doğu'da Arap Yarımadası'nın güneydoğusunda bulunan, Umman ve Suudi Arabistan'la komşu olan bir ülkedir. BAE, Abu Dabi, Dubai, Acman, Füceyre, Resü'l-Hayme, Şârika ve Ümmü'l-Kayveyn adlı yedi emirlikten oluşmaktadır. Ülkenin başkenti ve büyük ikinci emirliği olan Abu Dabi, aynı zamanda ülkenin siyasi, endüstriyel ve kültürel merkezi konumundadır.

BAE 3-1

Ülke mutlak Monarşi ile yönetilmekle beraber, ülke sınırlarının yüzde 86'sını Abu Dabi Emirliği oluşturmaktadır.

BAE 1-1

Birleşik Arap Emirlikleri'nin tarihi özellikleri:

16. yüzyılda başlayan Portekiz etkisi 17. yüzyılda yerini İngilizlere bıraktı. Başat kabile Kavasim ile Arabistan içlerinden gelen Hanbelîleri korsan olarak ilan eden İngilizler, 1819-1820'de kıyı limanlarına karşı saldırıya geçti. Aslında İngilizlerin asıl amacı, bölge ticaretini kendi egemenlikleri altına almaktı.

Mahalli esnafın büyük bir direnişi dahi İngilizleri deniz ticaretini kendi güdümleri altına almalarını engelleyememiş ve sonunda korsanlığa son veren Denizlerde Genel Barış Antlaşması'nı zorla kabul ettirdiler.

1853 yılında Denizlerde Kalıcı Ateşkes Antlaşması'nın imzalanması üzerine bölgeye Ateşkes Kıyısı adı verildi. İngilizler 1892 yılında Özel Ayrıcalık Antlaşması olarak bilinen bir paktın oluşmasını sağlayarak bölgenin dış politikasını denetim altına aldılar.

Ateşkes Kıyısı 1873-1947 arasında İngiliz Doğu Hindistan Kumpanyası, sonraki yıllarda da İngiliz Dışişleri Bakanlığı tarafından yönetildi. 1971 yılında İngilizlerin Basra Körfezi'nden çekilmesi üzerine emirlikler "Birleşik Arap Emirlikleri" adı altında bir federasyon oluşturarak 2 Aralık 1971 tarihinde İngiltere'den bağımsızlıklarını ilan etmişlerdir.

Ülkede bağımsızlık günü millî bayram olarak kutlanılır. Anayasası ise, yine 2 Aralık 1971'de oluşturulmuştur.

Birleşik Arap Emirlikleri'nin ekonomik özellikleri:

BAE 4-1

Birleşik Arap Emirlikleri'nin en önemli gelir kaynağı petroldür. 1992'de toplam 837 milyon varil petrol üretmiştir.

OPEC ülkeleri arasında 1993'te gerçekleştirilen anlaşmadan sonraki günlük petrol üretimi 2 milyon 160 bin varildir.

1993'teki petrol rezervi 64 milyar 750 milyon varil olarak tahmin ediliyordu. Doğal gazın da ülke ekonomisine önemli katkısı olmaktadır. 1992'de 25.5 milyar m³ doğal gaz üretmiştir.

1993'teki doğal gaz rezervi de 5.5 trilyon m³ olarak tahmin ediliyordu. Petrol ve doğal gazdan elde edilen gelirin gayri safi yurt içi hasıladaki payı %47'dir.

Şubat 2021'de Birleşik Arap Emirlikleri, BAE vatandaşlık kanununda önemli değişiklikler yaptı. Hükûmet, nitelikli yatırımcıların ve özel yeteneklere sahip kişilerin aileleriyle birlikte vatandaşlığa alınmasına izin verecek. Birleşik Arap Emirlikleri, ekonomisine katkıda bulunabilecek yatırımcıların yanı sıra özel yetenekleri de ülkeye çekmeyi hedefliyor.

Birleşik Arap Emirlikleri'nin coğrafi özellikleri ve iklimi:

BAE 7

BAE, çöl iklimine yakın bir tropikaltı iklime sahiptir. Yaz aylarını bunaltıcı olmakla birlikte, termometreler 40-45 dereceleri görebilir. Kışın ise, sıcaklıklar 10 derece civarında seyreder.

BAE'nin iklimi sebebiyle kıyı şeridine düşen yağış miktarı çok azdır. Ancak iç kesimlere ve dağlık bölgelere gidildikçe yağış miktarı artmaktadır.

BAE ayrıca kum fırtınalarının da sık sık görüldüğü yerlerden biridir.

Birleşik Arap Emirlikleri'nin siyasi yapası ve yönetim özellikleri:

BAE 5-1

Ülke monarşi ile yönetilen Yedi Emirlikten oluşan federasyon ile yönetilir. 

Birleşik Arap Emirlikleri'nde emirlikler iç işlerinde bağımsız, dış işlerinde Birleşik Arap Emirlikleri'ne bağlıdır.

Ülkenin başkenti Abu Dabi'dir. En büyük şehri ise dünyaca ünlü kent olan Dubai'dir. Körfez ülkeleri içerisinde en liberal dış ticaret rejimine sahiptir.

Birleşik Arap Emirlikleri'nin demografik yapısı:

BAE 6

Birleşik Arap Emirlikleri'nde her 100 kadına 219 erkek düşer, 25-64 arasında bu oran 322'ye kadar çıkar. Bu oranlar Katar'dan sonra erkeklerin aleyhine olan dünyanın en yüksek ikinci cinsiyet oranlarıdır.

Dil

Ülkede diğer Arap ülkelerinde olduğu gibi resmî dil Arapçadır. Eğitim genelde İngilizcedir ve özellikle iş hayatında yaygın olarak İngilizce kullanılır. Ülkede çok yabancı olduğu için (Hintçe, Endonezce) İngilizce de yaygındır. Ticaret dili Fransızca, Arapça, Farsça ve İngilizcedir.

Din

Ülkedeki en yaygın din ise %77'lik oranıyla İslam'dır. Azınlık dinleri olarak da %12 ile Hristiyanlık, %4 ile Hinduluk ve diğer dinler takip ederler.

Eğitim:

Ortaöğretim düzeyindeki eğitim sistemi, Abu Dabi Eğitim Konseyinin yetkisi altında olduğu Abu Dabi hariç tüm emirliklerde eğitim, Eğitim Bakanlığı tarafından izlenir.

Sistem, İlkokul, ortaokul ve liseden oluşur. Devlet okulları devlet tarafından finanse edilir ve müfredat, Birleşik Arap Emirlikleri'nin kalkınma hedeflerine uyacak şekilde oluşturulur. Devlet okulunda eğitim dili Arapçadır ve ikinci dil olarak İngilizce öğretilmektedir.

Uluslararası akreditasyona sahip birçok özel okul da bulunmaktadır. Ülkedeki devlet okulları BAE vatandaşları için ücretsizdir, özel okulların ücretleri ise değişiklik göstermektedir.

Birleşik Arap Emirkleri'nde görülmesi gereken yerler:

Şeyh Zeyd Camii

BAE 8

Birleşik Arap Emirlikleri’nin kurucusu Şeyh Zayed’in anısına inşa edilen Şeyh Zayed Camii (Sheikh Zayed Grand Mosque), Abu Dhabi de yer alıyor. Hem ülkenin hem de Abu Dhabi’nin en önemli sembolleri arasında kabul edilen bu dini yapı, görkemli mimarisinin yanı sıra dünyanın en büyük el dokuma halısı, İznik’ten getirilen çinileri ve 24 ayar altın kaplamalı avizeleriyle de biliniyor.

Burj Khalifa

BAE 11

Toplam 828 metre yüksekliğiyle dünyanın en yüksek yapısı unvanını taşıyan Burj Khalifa, Dubai’nin en popüler ziyaret noktalarından biri. 164 kattan oluşan bu dev gökdelen, muazzam şehir manzarasını izleyebileceğiniz seyir teraslarına, restoranlara ve iş merkezlerine ev sahipliği yapıyor.

Burundi'nin genel özellikleri! Burundi'nin tarihi, coğrafi özellikleri, nüfusu... Burundi'nin genel özellikleri! Burundi'nin tarihi, coğrafi özellikleri, nüfusu...

Burj Al Arab

BAE 10

Dubai‘nin simgesi olarak anılan 7 yıldızlı bir otel olan Burj Al Arab, devasa bir yelkeni andıran mimarisi nedeniyle ‘Yelken otel’ olarak da biliniyor. Mimarisi ve eşsiz manzarasının yanı sıra Orta Doğu ve dünya mutfağından çıkan leziz tatları deneyebileceğiniz restoranıyla da ünlü olan Burj Al Arab, dünya jet sosyetesinin vazgeçilmez konaklama adreslerinden. Zira otelin gecelik fiyatları ortalama 6000 TL’yi buluyor.

Palmiye Adaları

BAE 9

Dünyaca ünlü Palmiye Adaları (Palm Jumeirah), Dubai’de oluşturulan yapay adacıklardan meydana geliyor. Eğlence merkezleri ve lüks konaklama tesisleriyle göz kamaştıran bu turistik adalar, uzaydan bile görülebiliyor. Dubai’nin ihtişamlı yaşamını yansıtan Palmiye Adaları, Basra Körfezi kıyısında yer alıyor.

Yas Adası

BAE 12

Abu Dhabi merkezine yaklaşık 30-40 dakika uzaklıkta yer alan Yas Adası (Yas Island), ülkenin en önemli eğlence ve alışveriş merkezlerinden biri. Proje uygulaması hala devam eden ve tamamının 2018 yılında bitmesi planlanan bu ada; su parkı, alışveriş merkezi, kafe, restoran ve lüks otellerin yanı sıra marina ve Formula 1 pistiyle de turistlerin ilgi odağı oluyor.

Birleşik Arap Emirlikleri'nin bayrağı:

BAE 13