Fed, Amerikan finansal sisteminin mevcut durumunu ele alan Nisan ayına ait Finansal İstikrar Raporu'nu yayımladı.

Raporda, inatçı enflasyonun ve sıkı para politikasının etkilerinin piyasa katılımcıları arasında en çok vurgulanan risk olduğu belirtildi.

Türk lirası mevduata uygulanan stopaj oranları değişti Türk lirası mevduata uygulanan stopaj oranları değişti

Piyasa katılımcılarının çoğunluğunun enflasyonun yeniden hızlanmasının faiz oranlarını beklenenden daha uzun süre yüksek tutabileceği endişesini dile getirdiği ifade edilen raporda, "Kalıcı enflasyonist baskıların, beklenenden daha kısıtlayıcı bir para politikası duruşuna yol açma riski, en sık dile getirilen risk olmaya devam ediyor." denildi.

ORTADOĞU VE UKRAYNA KÜRESEL EKONOMİ İÇİN RİSK
Raporda, katılımcıların yaklaşık üçte ikisinin politika belirsizliğini bir risk olarak gördüğü vurgulanarak, ticaret politikası ve artan jeopolitik gerilimlerle ilgili diğer dış politika konuları da dahil olmak üzere çeşitli belirsizlik alanlarına dikkat çekildiği belirtildi. Ayrıca, ABD'de kasım ayında yapılacak başkanlık seçimleriyle ilgili politika belirsizliğinin de raporda ele alındığı ifade edildi.

Fed'in raporunda, Ortadoğu'daki çatışmalar ve Rusya'nın Ukrayna'daki devam eden savaşının, enerji ve emtia piyasaları ile küresel değer zincirlerinde sürekli aksama olasılığı da dahil olmak üzere küresel ekonomik faaliyetlere yönelik riskler oluşturduğu belirtildi.

Jeopolitik gerilimlerin veya politika belirsizliğinin daha da artmasının ekonomik aktiviteyi azaltabileceğine işaret edilen raporda, bu durumun enflasyonu ve finansal piyasalardaki oynaklığı artırabileceği vurgulandı.