İsrailli bir yetkili The Times of Israel'e, bu sabah yapılan durum değerlendirmesinde İran'ın füze ve drone saldırısına İsrail'in tepkisi konusunda herhangi bir karar verilmediğini söyledi. Olası yanıt bugün saat 15.00'te yapılması planlanan savaş kabinesi toplantısında tartışılacak.

İsrail'in Tahran'ın "Gerçek Vaat" operasyonuna nasıl bir karşılık vereceği merak konusu olurken, uzmanlar durumun daha kötüleşebileceğine dikkat çekiyor.

MUHTEMEL HEDEF 'İRAN ÜSLERİ'

Büyük bir karşılık vereceğini duyuran İsrail'in en muhtemel hedefinin İran üslerini füzelerle vurmak olduğunu belirten BBC Güvenlik Muhabiri Frank Gardner, Tel Aviv'in daha da ileri gidip ülke genelindeki büyük askeri üsleri ve Devrim Muhafızları'nın eğitim merkezlerini hedef alabileceğini, bu saldırıların maddi hasarın yanı sıra, ölümlere de yol açabileceğini ifade etti.

İRAN'DAN MİSİLLEME YAPMASI BEKLENEN İSRAİL'E TEHDİT

Yargıtay Başkanlığı seçiminin 28. turunda da sonuç çıkmadı Yargıtay Başkanlığı seçiminin 28. turunda da sonuç çıkmadı

İran ise sabah saatlerinde yaptığı açıklamayla misilleme yapması beklenen İsrail'i tehdit etmiş ve "Tepkimiz dün geceye göre daha büyük olur" restini çekmişti.

GÖZLER KABİNEDEN ÇIKACAK KARARDA

Gözler İsrail'in savaş kabinesinden çıkacak karara çevrilirken, Orta Doğu'daki hükümetler de nefeslerini tutup gelişmeleri yakından takip ediyor.

İRAN'DAN CEVABI MERAKLA BEKLENEN SORUYA YANIT

İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bagheri, İsrail'e düzenledikleri askeri operasyonun başarıyla sonuçlandığını öne sürerek, devamını amaçlamadıklarını söyledi.

İran devlet televizyonuna konuşan Tümgeneral Bagheri, Devrim Muhafızları Ordusu tarafından İsrail'e düzenlenen saldırıyı değerlendirdi.

'TAM BİR SONUÇ OLARAK GÖRÜYORUZ'

Bagheri "Operasyon başarıyla tamamlandı. Biz bu operasyonu tam bir sonuç olarak görüyoruz ve operasyonun devamına yönelik bir düşüncemiz yok" dedi. Tel Aviv yönetiminin, İran'ın Suriye'nin başkenti Şam'daki konsolosluğuna saldırarak kırmızı çizgiyi aştığını belirten Bagheri, İran'a yönelik yeni bir saldırının olması durumunda İsrail'e daha geniş kapsamlı bir saldırı düzenleyeceklerini ifade etti.

'SALDIRININ UYARI SEVİYESİNDE KALMASINA ÇABA GÖSTERİYORUZ'

Sivil yerleşim yerleri ile ekonomik bölgelerin vurulmadığını kaydeden Bagheri, çok daha fazla füze atabilme kabiliyetine sahip olmalarına rağmen İsrail'e saldırının uyarı seviyesinde kalmasına çaba gösterdiklerini kaydetti.

NE OLMUŞTU?

İsrail, İran'ın Şam'daki konsolosluk binasına 1 Nisan'da hava saldırısı düzenlemişti. Saldırıda, İran Devrim Muhafızları Ordusundan 2'si general rütbesinde toplam 7 kişi ölmüştü. İran, İsrail'in konsolosluk saldırısının ülkesinin topraklarına saldırı anlamına geldiğini ve misillemede bulunacaklarını duyurmuştu. İsrail ise İran'ın saldırısına karşılık vereceğini bildirmişti.

İran dün İsrail'e yüzlerce kamikaze insansız hava aracı, balistik ve seyir füzesiyle saldırı başlatmıştı. İran, bazı askeri hedeflerin vurulduğunu, İsrail ise saldırıların çoğunun hava savunma sistemlerince önlendiğini ancak güneydeki bir askeri üsse füze isabet ettiğini açıklamıştı.