Dosya

Nurettin Taşkesen yazdı: 1949 Nuri Killigil sabotajı!

habervakti.com yazarı Nurettin Taşkesen, 2 Mart 1949'da Killigil'in savunma sanayi teşebbüsü olan Sütlüce'deki silah fabrikasında meydana gelen patlamayı mercek altına aldı. Patlamadaki sabotaj ihtimalini değerlendiren ve buna dair argümanlar sunan Taşkesen, aynı dönem yaşanan Arap-İsrail Savaşı'na dikkat çekti.

Abone Ol

Nurettin Taşkesen, savunma sanayi müteşebbisi Bakü Fatihi Nuri "Paşa" Killigil'in ölüm yıldönümü dolayısıyla bir yazı kaleme aldı.

Cumhuriyet devrinin ilk endüstriyel silah tasarımcılarından olan Nuri Killigil'in Sütlüce'deki silah fabrikasındaki patlamanın bir sabotaj mı yoksa kaza mı olduğun anlamak için dönemin dış siyasi olaylarına bakmak gerektiğini belirten Taşkesen, 1948 Arap-İsrail savaşı sonrası BM'nin Arap ülkelerine karşı aldığı silah ambargosu kararını işaret etti.

Taşkesen, ambargo sonrası Killigil'in Mısır, Ürdün ve Suriye'den yüklü miktarda silah, cephane ve özellikle havan mermisi siparişi aldığını belirtti. Hatta yoğun sipariş üzerine, Sütlüce'deki fabrikasında 3 vardiyalı sistemle üretim yaptığını kaydetti.

2 Mart günü depolarda Suriye'ye gönderilmek üzere hazır bekleyen 2 bin havan mermisi olduğunu belirten Taşkesen, "Bu kadar bilgiden sonra bu olaya kaza demek mümkün mü? Dış güçlerin planladığı ve onların taşeronluğunu yapan hainlerin tetikçiliğini yaptığı bu sabotajın bütün açıklığıyla gün yüzüne çıkarılması gerekmez mi?" değerlendirmesinde bulundu.

"Sonra ne mi oldu? Olaydan 26 gün sonra 28 Mart 1949 tarihinde Türkiye, İsrail'i tanıyan ilk Müslüman (!) ülke oldu."

1949 Nuri Killigil sabotajı! Makale: 1949 Nuri Killigil sabotajı!

{ "vars": { "account": "PASTE_ANALYTICS_ACCOUNT_ID" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }