Akademisyen yazar Prof. Dr. Mustafa Öztürk, ABD'de birçok üniversiteye yayılan Gazze protestolarına Columbia Üniversitesindeki değişen akademisyen ve yönetici profili üzerinden değerlendirdi.

Columbia Üniversitesindeki Gazze eylemlerine mani olmaya çalışan rektörün kimliğine dikkat çeken Öztürk, "Rektör Nemat Minouche Shafik, Mısırlı Müslüman bir kadın. Anlaşılan o ki göçmen olarak geldiği topraklarda kendisini destekleyen, makam mevki veren efendilerine minnet borcunu bu şekilde ödemiş oluyor." dedi.

Öztürk, Siyonist terörün işgalinin 'yersiz yurtsuz' bıraktığı sürgün edilmiş entelektüel Edward Said'in de çalıştığı Columbia Üniversitesi yönetimindeki değişimi 2000 yılında yaşanan 'taş' olayı üzerinden anlattı.

Şevki Yılmaz yazdı: Halkımızın iktidarımızdan bekledikleri! Şevki Yılmaz yazdı: Halkımızın iktidarımızdan bekledikleri!

الكتابة الثقافي Uncategorized 22 E1601054813402

Öztürk, dünya siyasi tarihinin sembol anlarından biri olan Said'in Lübnan sınırında İsrail’in terk ettiği askeri bir kontrol kulesine taş attığı görüntüyü ve ardından üniversiteden yaşanan olayları aktardı:

O dönem Columbia Üniversitesi’nde hoca olan Edward Said, 2000 yılının haziran ayında, yaz ziyareti ve vereceği iki seminer için Lübnan’a gitmişti. Said, kendisine eşlik eden rehberden kendisini İsrail’in o yıl terk ettiği ve işkence kampı olarak nam salan Khiam Toplama Kampı’na götürmesini ister. Orayı ziyaret ettikten sonra da İsrail-Lübnan sınırı olan Bâbü’l-Fatma’ya gider. O sıralar İsrail’in 25 yıllık işgalin ardından Güney Lübnan’ı terk etmesinin anısına, sınırda bulunan askeri kontrol kulesine birkaç taş atıp o şeytanın ruhuna lanet etmek halk arasında bir geleneğe dönüşmüştü. Said de bu âdâba riayet ederek yerden aldığı birkaç taşı hışımla kuleye savurur. Tam o esnâda bir gazetecinin yakaladığı bu taş atma görüntüsü haber ajanslarına yıldırım hızıyla servis edilir. Said’in İsrail’i taşlayan görüntüsü 3 saatin sonunda bütün dünyaya yayılmıştır. Ertesi gün, önde gelen gazetelerin manşetlerini bu fotoğraf süslüyordu.

İsrail’e taş attığı fotoğrafı elden ele yayılınca kızılca kıyamet kopar. Görev yaptığı Columbia Yahudi öğrenci birlikleri başta olmak üzere ABD’deki pek çok Siyonist çevre Said’in üniversiteden kovulması için propagandaya başlarlar. Olay bir hayli büyür, üniversite yönetimi baskı altına alınır. Bunun üzerine Columbia Üniversitesi’nin o günkü yöneticileri Jonathan R. Cole ve George Rupp yaptıkları açıklamada ifâde özgürlüğünü savunmuşlardı.

Amerikan üniversitelerinde Gazze ateşi ve Edward Said Makale: Amerikan üniversitelerinde Gazze ateşi ve Edward Said