Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'ın Berlin ziyaretinde, Münih'te 11 İsrailli atleti öldüren Kara Eylül'ün Abbas'ın Fetih partisiyle bağlantılı olması, militanların atletler karşılığı mahkumların serbest bırakılması talebinin dönemin İsrail Başbakanı Golda Meir tarafından reddedilmesi ve Olimpiyat Köyü'nü doğru düzgün korumayan Almanya'nın kurtarma operasyonunu da yüzüne gözüne bulaştırması gibi eski yaralar yeniden açıldı.

SCHOLZ ÖZÜR BEKLEDİ, ABBAS AYAR VERDİ

Almanya'da 'Münih Katliamı'nın 50. yıldönümü törenleri için hazırlık yapılan dönemde Başbakan Olaf Scholz ile birlikte kameraların karşısına geçen Abbas, gelecek ayki 50. yıldönümü vesilesiyle İsrail ve Almanya'dan özür dilemeyi düşünüp düşünmediği sorusu üzerine, İsrail'in 1947'de kurulmasından beri Filistinlileri katletmesini gündeme getirdi.

'İSRAİL'İN YAPTIĞI 50 KATLİAM VAR'

Abbas "Geçmiş defterleri açacak olursak, buyrun, bende İsrail'in yaptığı 50 katliam var, 50 Holokost var" diyerek bunların belgelerinin olduğunu ve İsrail ordusunun bugün hala Filistinli öldürmeye devam ettiğini söyledi.

Filistin liderinin 'Holokost' vurgusu karşısında Almanya Başbakanı'nın yüzünü buruşturduğu gözlendi. Almanya'nın resmi politikası, 'Holokst' teriminin sadece Nazilerin 2. Dünya Savaşı'nda 6 milyon Yahudiyi öldürmesini tanımlamak için kullanılması.

İsrail'in tek taraflı yasadışı adımlar attığı, yerleşim faaliyetlerini devam ettirdiği ve yerleşimcilerin şiddet uyguladığına dikkat çeken Abbas, “Tüm bunlara rağmen barışçı direnişe bağlıyız... Her türlü teröre ve şiddete karşıyız" diye konuştu.

'Dünyada kimsenin sonsuza kadar sürecek apartheid sistemini kabul etmeyeceğini' vurgulayan ve Filistin’in 77 yıllık işgal ve ilhakının son bulması çağrısı yapan Abbas, İsrail'e "Lütfen barışa gelin, güvenliğe gelin, aramızda güven inşa edelim. Başka türlü şeyler konuşmaktansa bunu yapmak çok daha iyi" diye seslendi.
Abbas'ın İsrail'in Filistinlilere muamelesini 'apartheid' diye tanımlamasına "Doğru tanım değil" diye itiraz eden Scholz, diğer yandan 'Holokost' benzetmesine yüzünü buruştursa da sesini çıkarmadı. Ve bu yüzden hem Almanya'da hem de İsrail'de eleştiri oklarının hedefine oturdu.

Telafi için Bild gazetesine konuşan şansölye, Filistin liderinin kelime tercihini eleştirerek "Holokost dehşetini azımsamak kabul edilemez" dedi. Tepkilerin dinmemesi üzerine şu tweeti attı: “Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın çirkin açıklamalarından tiksiniyorum. Özellikle biz Almanlar için Holokost'un tekilliğinin herhangi bir görelileştirilmesi tahammül edilemez ve kabul edilemez. Holokost suçlarını inkar etmeye yönelik her türlü girişimi kınıyorum."

Abbas'ın sözleri yüzünden şimşekleri çeken Alman hükümeti, şu sıra 'Münih Katliamı' kurbanlarının akrabalarıyla da sorun yaşıyor. Zira geçen hafta İsrailli ailelerden daha büyük tazminat ödenmesi konusunda Alman hükümetinin uzlaşmazlığı gerekçesiyle 50. yıldönümü törenini boykot açıklaması geldi.