Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başdanışmanı ve ASSAM (Adaleti Savunanlar Stratejik Araştırmalar Merkezi Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Tanrıverdi, ‘Mehdi’ söylemi üzerinden basında kendisi hakkında çıkanla haberlere cevap verdi. Basın duyurusu yayınlayan Tanrıverdi, açıklamasında söylediklerinin çarpıtılarak servis edildiğini ve hakkında karalama kampanyası başlatıldığını söyledi.

ASSAM’ın İslâm ülkelerinin bir irade altında toplanması için gerekli müesseseler ve bu müesseselerin olması gereken mevzuatını araştırarak, yöneticiler için bir İslâm Birliği Modeli sunmak üzere kurulmuş, fikri araştırmalar yapan bir Sivil Toplum Kuruluşu olduğunu söyleyen Tanrıverdi’nin basın açıklamasının tamamı şu şekilde:

Görsel, işitsel ve Yazılı Basınımızın Değerli Mensupları,

Basınımızda yer alan ve yanlış anlaşılmalara sebep olan haber ve yorumlara dayanarak şahsım, kurucusu olduğum ASSAM “Adaleti savunanlar Stratejik Araştırmalar Merkezi Derneği” ve SADAT “Uluslararası Savunma Danışmanlık A.Ş.” hakkında karalama kampanyasına dönüştürülen bir kısım söylem ve eylemler, yine basınımızda yoğun bir şekilde gündem oluşturmaktadır.

ASSAM “Adaleti Savunanlar Stratejik Araştırmalar Merkezi Derneği”, İslâm Ülkelerinin bir irade altında toplanması için gerekli müesseseler ve bu müesseselerin olması gereken mevzuatını araştırarak, yöneticiler için bir İSLÂM BİRLİĞİ MODELİ sunmak üzere kurulmuş, fikri araştırmalar yapan bir Sivil Toplum Kuruluşudur.

2017 Yılına kadar fikri alt yapısını oluşturan Araştırma merkezimiz, ilki 2017 yılında olmak üzere, her yıl birini icra etmek üzere, yedi adet “ULUSLARARASI ASSAM İSLÂM BİRLİĞİ KONGRESİ” planlanmıştır. 2017, 2018 ve 2019 yıllarında icra edilen Kongreler ve kongre sonunda yayınlanan sonuç raporları ve deklarasyonlara ASSAM WEB Sitesinde, Kongreler  “https://www.assamcongress.com/tr/” linkinden ulaşılabilir.

İslâm Ülkelerinin Ortak Savunma Sanayi Üretimi imkân ve Usullerini belirlemek amacıyla planlanan ve 19-20 Aralık 2019 tarihlerinde icra edilen “ASRİKA (ASYA-AFRİKA) ORTAK SAVUNMA SANAYİ ÜRETİMİ” Konulu “3. Uluslararası ASSAM İslâm Birliği Kongresi”nin açılış ve kapanış konuşmaları ile Kongre sırasında yapılan söyleşilerdeki bir söylemim istismar edilmektedir.

Bu söylemim; İslâm Ülkelerinin ittifak için çalışmadıklarını ELEŞTİRMEK üzere, bir hatıramı aşağıda sunduğum kapsamda nakletmek için olmuştur.

“Dünya üzerindeki İslâm Âlimleri ile görüştüğümüzde sorularımıza şöyle cevap alıyoruz

Ben "İslam Birliği olacak mı?” Diye soruyorum.

Muhatabım, “Olacak” diyor.

Ben, “Nasıl olacak?” diye soruyorum.

Muhatabım, “Mehdi Hz. geldiği zaman” diyor.

Ben, “Mehdi Hz. ne zaman gelecek?” diye soruyorum.

Muhatabım, “zamanını Allah bilir” diyor.

Bu cevaplar karşısında, “Pekiyi bizim üzerimize düşen bir görev yok mu? Biz ortamı hazırlamadan Allah Mehdi Hazretlerini gönderir mi?” diyerek, İslâm Dünyasının ittifak için duyarsız kalmasına tepkimi dillendirdiğim diyaloğumuz,  bilinçli veya bilinçsiz olarak yanlış alanlara çekilmeye çalışılmıştır. Bu diyaloğu her fırsatta anlatmamın sebebi, İslâm Dünyasının gafletten uyanıp, Mehdi’yi bekleme mazeretine sığınmayıp, İslâm Birliği için gayret göstermesi gerektiğine işaret etmek içindir.

Beş Kıta’dan 45 Ülkenin 200’e yakın temsilcisinin katıldığı Kongremizde, Kongrenin amacına uygun 48 bildiri sunulmuştur. Akademisyenleri ve izleyicileri heyecanlandıran Kongreden amaç hâsıl olmuştur. Bu kongremizin sonuç bildirgesi de Bilim ve Yönetim kurulumuzun bildirilerin üzerindeki çalışmaları tamamlandıktan sonra Kamuoyu ile paylaşılacaktır.

ASSAM’ın amacı, Modern Devlet anlayışı ve İslâm fıkhı ışığında, yönetim şekli ve kurumları ile günümüzde uygulanabilen bir MODEL ortaya koymaktır.

İslâm Birliği için “Geçmişten Geleceğe Yönetim Biçimleri” Temalı Birinci Kongremizden sonra yayınladığımız DEKLARASYONDA Özetle;

Her İslâm Ülkesinde İslam Birliği Bakanlığı bulunması ve İslâm Ülkelerinin Temsil edildiği İSLÂM ÜLKELERİ PARLAMENTOSUNUN Kurulmasını önerirken, 181 maddeli 63 sayfalık bir MODEL bir Anayasa Taslağını WEB Sitemize yerleştirdik.

ASSAM olarak, ASRİKA mihverindeki 61 İslam Ülkesinin (27’i Asya, 28 Afrika, 4’ü Avrupa, 2’i Güney Amerika) milli sınırları ve yapısı değişmeden, etnik ve coğrafi yakınlıklarına göre DOKUZ BÖLGESEL FEDERASYON ve bu bölgesel İslâm Federasyonlarının oluşturduğu KONFEDERAL bir yapı ile bir irade altında toplanarak İSLÂM BİRLİĞİNİN oluşturulmasını mümkün gördüğümüzü belirttik.

İslâm Ekonomisi ve Ekonomik Sistemler Temalı İkinci Kongremizden sonra yayınladığımız DEKLARASYONDA Özetle;

İslam ülkeleri arasında gümrük birliğinin tesisini,

İslam ülkeleri arasında ortak pazarın kurulmasını,

İslam ülkeleri arasında para birliğinin kabul edilmesini,

Birlik üyeleri arasında ticaret bölgelerinin kurulmasını,

Zekât müessesine, ortak bir fon halinde devletlerin kontrolünde kurumsal bir hüviyet kazandırılmasını,

Birliğe bağlı Ticaret Odasının, Ticaret mahkemelerinin, Vakıfların kurulmasını,

İslami elektronik dinar para biriminin (ASRİKA Dinarı) oluşturulmasını,

Ortak pazar ve ortak üretim ve AR-GE teşvik fonu oluşturulmasını,

Ortak yatırım fonu ile kaynak planlama çalışması yapılmasını,

AR-GE ve İnovasyon faaliyetleri için ortak bir kuruluşun oluşturulmasını,

İslam ülkelerinin maden, enerji, tarım, ulaşım ve telekomünikasyon ile gıda sektörlerinde İslam ülkeleri arasında kooperatiflerin-el birliği sistemlerinin kurulması ve İslami finans kuruluşlarının desteklenmesini,

ASRİKA, BANKALAR ARASI FİNANSAL AKTARMA MERKEZİ (ASRİKA-BAFAM)’nin kurulmasını,

Üye ülkeler arasında dış ticaret hacmini arttırmaya yönelik tedbirlerin alınmasını,

İslam ülkeleri arasında, Ticaret merkezlerinin kurulması, tercihli ticaret anlaşmalarının yapılmasını,

İslâm Ülkeleri arasında dil, din, tarih bileşkesinde oluşan kültürel yakınlığın geliştirilmesi, güçlü bir siyasi iradenin oluşturulmasını,

Önerdik.

ASSAM müşavereye önem veren, halkın iradesini öne çıkaran, Demokratik bir sistemin İslâm Birliği için tesisini isteyen ve bu ilkeler doğrultusunda bir MODEL ortaya koymaya çalışan bir MİSYONA sahip bulunmaktadır.

Tespitlerimize katılmayanlar, alternatiflerini ortaya koyarak yeni modeller ortaya koyabilirler koymalıdırlar.

Biz, “ASRİKA İslâm Devletler Birliği, Konfederal Bir Cumhuriyettir.” Demişiz, bir başkası “Federal Bir Başkanlıktır” diyebilir. Benzeri alternatif önerilerle yeni modeller ortaya çıkabilir.

ASSAM mensupları ve bu merkezin başında olarak şahsım, hurafelere inanan, mecnun, sağlam dini akidelere vakıf olmayan düşünce yapısına sahip kimseler değiliz. Böyle zannedenler ve ASSAM’ın kapsamlı çalışmalarından haberdar olmayan bir kısım kişiler şahsımıza ve faaliyetlerimize haksızlık etmektedirler. 

ASSAM olarak Çalışmalarımız, tamamen Sivil Toplum İnisiyatifi olarak sürdürülmektedir.

Cumhurbaşkanımızın herhangi bir direktifi ve çalışmalarımızla ilgili tavsiye ve etkisi olmamıştır.