Ali Koç'un açıklamaları şu şekilde:

"Üzülerek de haklı çıktığımızı görüyoruz"

"8 Mart'ta alınan karar, tüm ülke futbolunu karman çorman hale getiren bir adımdır. Ne kadar endişeli olduğumuzu paylaşmakta, üzülerek de haklı çıktığımızı görüyoruz."

"Hazırlanırken zorluk çektim"

"Hazırlanırken zorluk çektim. Türk futbolunda yaşanılan garipliklerle ilgili o kadar çok malzeme var ki, bugün hangi birini paylaşacağıma hala karar verebilmiş değilim."

"Duruşumuzda, bir gram şaşma olmamıştır"

"Fenerbahçe, yıllardır bu sistemin en büyük mağdurlarından biri. Fenerbahçe, yıllardır istikrarlı şekilde bu sorunları dile getirmektedir. Duruşumuzda, söylemlerimizde bir gram şaşma olmamıştır."

"Baş aşağı gitmekten başka bir alternatifimiz yoktur"

"Türk futbolu paydaşlarının bizimle aynı noktaya gelmesi ve sistemin aktörlerini sorguluyor olması, gelecek için bir nebze de olsa umut vericidir. Bu kültür, sistem devam ettikçe baş aşağı gitmekten başka bir alternatifimiz yoktur."

"15 puanımız gasp edildi"

"Geçen sezon yaşadığımız, hakem hataları bile demekten imtina ediyorum çünkü hafif kalır, hakem faciaları nedeniyle 12 ile 15 puan arasında alenen gasp edildi. Bu puan kayıpları, gri pozisyonlardan da değil. Açık ve net pozisyonlardan kaybettiğimiz puanları söylüyorum."

"Fenerbahçe nefreti, TFF'nin damarlarına sirayet etmiş"

"Fenerbahçe nefreti, TFF'nin damarlarına öyle sirayet etmiş ki, Fenerbahçe bir açıklama yaptığında, açıklamanın mürekkebi kurumadan apar topar cevap verip, tehdit etme cüretini gösterdiler. Geçen hafta olduğu gibi."

"Yüreğiniz varsa savcılığa başvurun"

"Yüreğiniz varsa savcılığa başvurun ve hakkımızda soruşturma açın. Neye istinaden savcıları göreve çağırıyorsunuz?"

"Bu istatistiğe sahip başka kulüp yoktur"

"Göreve geldiğimizden beri tam 10 açıklamamıza, saatler içinde yanıt verdiler. Herhalde başka hiçbir kulüp yoktur bu istatistiğe sahip olan. TFF yeri gelir bize karşı bariz hata yapan hakemlerini ödüllendirir, yeri gelir harcama limitleriyle tecrit altına almaya çalışır"

"Yeri gelir TFF başkanı, durumu kişiselleştirir"

"Yeri gelir TFF başkanı, durumu kişiselleştirir. TFF, durumu açıkça ortaya koymaktadır. Hal böyleyken tek yol, bu köhnemiş yapıyla mücadele etmek ve Türk futbolunu bu zihniyetten kurtarmak için var gücümüzle mücadele etmektir. Er ya da geç, iyi olanlar kazanacak."

"Hakem ataması, hafta içi yapıldı"

"Son maçımız... Hakem ataması, hafta içi yapıldı biliyorsunuz. Hepimiz biliyoruz, 4 büyükler arasındaki mücadeleler, puan tablosu nasıl olursa olsun son derece gergin ve zor maçlardır. Trabzonspor maçının tarihi, 16 Şubat'ta açıklandı ve 3 Mart 23.55'te hakem açıklandı."

"Aynı gece, Zorbay Küçük, Alanyaspor-Gaziantep FK maçını yönetti ve bu maç uzatmalara gitti. 23.00 sularında maç sonuçlandı. 23.22'de, hafta sonu oynanacak maçla ilgili TFF, Zorbay Küçük'e tebligatını yaptı."

"Biz, bir müdahale olduğunu düşünüyoruz"

"İşini doğru, becerikli yapan, geleneklerine sadık kalan bir anlayışla bu atama yapılsaydı, konuların böyle gerçekleşmesi söz konusu değildi. Biz, bir müdahale olduğunu düşünüyoruz bu sebeple. Olmadıysa, son derece amatör bir yaklaşım."

"Zorbay Küçük'ün bu maça atanmasının altında neler yatmaktadır?"

"Bu, kalıplara o kadar aykırı ki biz bir açıklama yapmak zorunda bile kaldık. Zorbay Küçük'ün apar topar bu maça atanmasının altında neler yatmaktadır?"

"Atanan ilk hakem, Zorbay Küçük değildi"

"Alışılagelmişin son derece dışındaki açıklama, bize göre son dakika gerçekleşen bir değişiklik nedeniyle gelmiştir. Bize göre bu maça atanan ilk hakem, Zorbay Küçük değildi."

"Zorbay Küçük en çok dinlenmeye ihtiyacı olan hakemlerden biri"

"Zorbay Küçük, hem mental hem de fiziksel olarak bir maç öncesinde en çok dinlenmeye ihtiyacı olan hakemlerden biri. O gece Alanya'da kalıyor, ertesi gün Adana'ya geçiyor ve sonra İstanbul'a geliyor. Dinlenmesi için 72 saatten az süre var."

"Büyük maçlara birbirine aşina hakem üçlüsü atanır"

"Fiziki ve mental hazırlıkların yanı sıra, ilk defa 4 büyükler arasındaki bir maçı yönetecek bir hakem. Bu maçı yöneten hakem üçlüsü, ilk defa birlikte maç yönetmişlerdir. Büyük maçlara genelde birbirine aşina hakem üçlüsü atanır."

"Gözlemci raporunun bir kıymeti yoktur"

"Maç bittikten 20 dakika sonra o hakem başka bir maça atanıyorsa, o maçtaki gözlemci raporunun bir kıymeti yoktur."

"Lig için büyük risk oluşturmaktadır"

"Tüm hakemlik müessesesinin, kör göze parmak usulü hatalarla yönetildiğini ve şu soruyu akılda bırakmak istiyorum: Bu gerçekten liyakatsizliğin eseri mi yoksa güç zehirlenmesinin mi? Bugün hakemlerin içinde bulunduğu psikoloji, bu lig için büyük risk oluşturmaktadır."

"Bu maç, ilk maçın özeti oldu"

"Bu maç, ilk maçın özeti oldu. Yine benzer bir senaryoya maruz kaldık. Maçın açık ara hakimiyken, 18. dakikada bir kırmızı kartla, 82 dakikayı 10 kişi oynadık. Çocuklara helal olsun, Fenerbahçe tribünlerinin görmek istediği bir mücadele verdiler."

"Burada insan ister istemez de bu zamana kadar neredeydiniz diye sorma ihtiyacı da duyuyor."

"Görevine son vereceğin bir gözlemciyi, nasıl atadınız?"

"Aynı Mete Kalkavan, Kasımpaşa maçında benzer pozisyona kart vermedi, Beşiktaş-Konyaspor maçında da Konyaspor oyuncusunu sarı kartla cezalandırdı."

"Bu maçın gözlemcisi, Ahmet İbanoğlu, gözlemci operasyonunda liste dışı kalan isimlerden biri. MHK Başkanı, bu operasyonun aylardır yürütüldüğünü söylüyor. 2 gün sonra görevine son vereceğin bir gözlemciyi, nasıl atadınız?"

"O 2 gün içinde ne oldu?"

"O olmadı, 2 gün içinde karar verdiyseniz, o 2 gün içinde ne oldu? İşin diğer tarafı ise, zayıf not verilen Zorbay Küçük bu hafta maçta görevlendirildi, zayıf not veren gözlemci ise liste dışı bırakıldı."

"Yine de Zorbay Küçük, bu hafta maç alıyor"

"Kırmızı kart, minimum 2 maç. PFDK, 1 maç ceza vererek kararın ne kadar yanlış olduğunu gösterdi. Yine de Zorbay Küçük, bu hafta maç alıyor."

"Bir şehrinin, bütün ülkeden büyük sayıldığı, odağın içindeyiz"

"Oynanacak maçların, sonuçlanacak ligin kıymeti kalmadı demeyelim de, yerlerde diyelim."

"Her rezilliğin ortaya döküldüğü bir sezon yaşıyoruz. Hakemlerin görevden el çektirilmesiyle, garip ilişkiler saklanamaz oldu. Liyakat yerine biatın talep edildiği, performans yerine hakem kullanışlığın öne çıktığı, biat etmeyenlerin sorun yaşayacağı, vasatlığın meşrulaştırıldığı, ülkenin bir şehrinin, bütün ülkeden büyük sayıldığı, birçok odağın içindeyiz."

"Bu kirli düzen tamamen deşifre olmuştur"

"Bu kirli düzen, MHK başkanının dün yaptığı açıklamalarla tamamen deşifre olmuştur. Burada en ağır mağduriyeti yaşayan ve mücadele eden Fenerbahçe'dir. "

"8 Mart açıklamasına derhal tepki verdik"

"Fenerbahçe olarak, 8 Mart açıklamasına derhal tepki verdik. Tepki vermemizin sebebi, isimlerden ziyade sürecin yönetilişi ve zamanlamasıyla alakalıydı."

"Bu kangrenin ivedilikle çözülmesi konusunda da hemfikiriz"

"Süper Lig'de bir tane kulüp yoktur ki hakemlerden şikayet etmesin. Diğer bir konu, bu kangrenin ivedilikle çözülmesi konusunda da hemfikiriz ama yöntemlerde hemfikir olduğumuzu söyleyemeyiz."

"Şeklen de zaman olarak da yanlıştır"

"Her şeyin bir şekli ve zamanı vardır. Şeklen de zaman olarak da yanlıştır. Fenerbahçe hakemlere sahip çıkıyor sonucuna lütfen ulaşmayın. Biz, bu işin adil yönetilmesini ve performans bazlı olmasını biz istiyoruz."

"Aylarca yapılan bir çalışma sonucunda bunun olduğunu düşünmüyoruz. Sayın başkan, ben yaptım ve ben sorumluyum diyor."

"MHK başkanı, Fırat Aydınus'a 'sakal bırakmışsın, hayrola' diyor"

"Hakemlerle bir online toplantı yapılıyor, seminer diyelim. MHK başkanı, orada Fırat Aydınus'u görüyor. Sakal bırakmışsın, hayrola diyor. O da şu mealde cevap veriyor, yüzümü ve vücudumu dinlendiriyorum diyor."

"Trabzonspor-Yeni Malatyaspor maçını yönetmiş, 5 hafta dinlendiriliyor. Neden dinlendiriliyorsun diyor MHK başkanı, Fırat Aydınus da ben bunu size soracaktım diyor. 27 hakem önünde bu şekilde konuşmanın da gizli olmayacağı belli."

"UEFA, Cüneyt Çakır'ın yöneteceği maçı başka bir hakeme vermiş"

"Son dakika; UEFA, Cüneyt Çakır'ın çarşamba günü yöneteceği maçı başka bir hakeme vermiş. Doğru mu?"

"Hakemlerin telefonlarında bir sistem var"

"Halil Umut Meler ve Arda Kardeşler... Belki değişimde haklılar ama yapış şekilleri o kadar kötü ki. Hafta sonu atandıkları maçları kabul etmediler, bunu herhalde biliyorsunuzdur. Hakemlerin telefonlarında bir sistem var, oraya bir link geliyor. Linke tıklayıp onaylıyorsunuz. Dün, önümüzdeki 10 maçı yönetmesi gereken hakemlere tebligat yapıldı. Bu, 10 maçın hakemlerinin 8'i onayladı. İki hakem onaylamadı. Bu iki hakem onaylamadığı için, tebligat yardımcılarına da ulaşmadı."

"Bizim maçımıza Arda Kardeşler atanacaktı"

"Temasa geçildi, ikna edilmeye çalışıldı ama ikna edilmedi. Bizim maçımıza galiba Arda Kardeşler atanacaktı. İkna edemediler, 2 yeni hakem bu maçlara atandı. Galiba Volkan Bayarslan, Fenerbahçe'ye; Zorbay Küçük de Başakşehir maçına atandı."

"Hakemler, bu ortamda nasıl maç yönetsinler?"

"Hakemler Türkiye'ye varır varmaz, Riva'ya çağırılıyor. MHK başkanı ikna etmeye çalışıyor. Salı günü de tahkime gitme süresi doluyor liste dışı bırakılanlar için. Onların da tahkime gitmemesi için çalışmalar devam ediyor. Hakemler, bu ortamda nasıl maç yönetsinler?"

"Gözlemciler, boşuna gözlemci raporu hazırlamasınlar. O kadar az sayıda hakem kaldı ki, hakemlere maç vermek zorundalar. Bu yeni ortamda gözlemci raporunun da bir önemi kalmayacak gibi görünüyor."

"Tecrübesizlik, özensizlik, amatörlük"

"Tecrübesizlik, özensizlik, amatörlük... Ne derseniz deyin. Açıklanan listeye ve bu sezon başındaki listeye bakın. Süper Lig hakemleri, plaka sıralamasına göre yapılır veya kıdeme göre. Listede kalanların, gidenlerin sıralamasına bakın. Bir mantık yok."

"Bu hakemlik müessesesi tarafından mı yapıldı yoksa başkası tarafından ele mi tutuşturuldu? Acemiliği gösteren küçük bir örnek."

"Bu kaos, yeni bir boyuta taşındı"

"MHK Başkanı iyi ki açıklama yaptı ama keşke yapmasaymış. Spekülasyonlar daha da arttı. Akıllarda soru işareti bırakacak söylemlerde bulundu. Bu kaos, yeni bir boyuta taşındı."

"Yıllardır rahat ve hür olmayan hakemler tarafından yönetiliyormuş"

"Düşüncesinde ve davranışında hür olmayan bir hakem, doğru karar veremez. Bu söylemin altına imza atarım. Vay vay vay... Demek ki yıllardır rahat ve hür olmayan hakemler tarafından yönetiliyormuş maçlar. Bu söylenir mi? Gerçekse bile söylememen lazım."

"Listenin dışında kalanlar sanki çok daha hür ve dik"

"'Rahat ve hür karar alamayan hakemleri eledik...' Listeye bakıyorum. Listenin dışında kalanlar, sanki çok daha hür ve dik, listede kalanları ise çok daha kullanılmaya müsait tarzda hakemler olduğunu gördük. Kimseyi zan altında bırakmak istemiyorum."

"Hakemler hür vicdanlarıyla karar vermiyorlar"

"Düşen takımlardan biri başvursa, 'Bu sezon şaibelidir' dese ne olacak? Haksız mı olacak? Kendi kendinize diyorsunuz ki, şu kadar maç yöneten hakemler hür vicdanlarıyla karar vermiyorlar."

"Bu maçların akıbeti ne olacak, saymayacak mıyız?"

"Bu maçların akıbeti ne olacak, saymayacak mıyız? Tekrar incelemeye mi alacağız. Sadece son hafta, liste dışı kalan 4 hakem tarafından maç yönetildi. Bunu sadece Fenerbahçe sormamalı, aklı selim herkes sormalı."

"Ligin sadece zirvesine odaklanmışlar"

"'Dört takım yarışsaydı bu kararı alabilir miydiniz' sorusuna, 'Puan farkı doğrudan etken değil ama etkenlerden biri bu' cevabını verdi. Bu ne demek biliyor musunuz? Ligin sadece zirvesine odaklanmışlar, düşme ve Avrupa hattındaki yarışın farkında değiller."

"İnsan, bu nasıl bir acemilik diye sormak zorunda kalıyor"

"İnsan, bu nasıl bir acemilik diye sormak zorunda kalıyor. Sadece Fenerbahçe maçları özelinde değil, TFF'nin birçok atamasındaki gariplikler, son aylarda her geçen gün artarak devam etmektedir."

"MHK'nın yedek üyesi olan bir kişinin MHK başkanı olduğu görülmemiştir"

"Bir önceki MHK'nın yedek üyesi olan bir kişinin MHK başkanı olduğu görülmemiştir. Hakemlik tecrübesi de çok sınırlı. Biz, 10 maç tespit ettik. 2002 yılında yaşanan etik dışı bir iddia sonucunda hakemlik kariyeri sona ermiş, bundan 20 yıl sonra MHK'nın başına geçmiştir"

"8-9 ayda bu siteyi kanuna uygun hale getiremiyor musunuz?"

"TFF'nin sitesinde eskiden hakemlerin ismine tıkladığınızda görev aldığı maçlar bilgisi yer alırdı. Şimdi KVKK gerekçe gösterilerek bu bilgiler kapatıldı. 8-9 ayda bu siteyi kanuna uygun hale getiremiyor musunuz? Hakem atamalarının dışarıdan bazı müdahale ve telkinlerle yapıldığı inancı bizde tavan yapmıştır."

"Maçı kazanıyoruz, hakem atanmıyor."

"Maçı kazanıyoruz, hakem atanmıyor. 5 maç boyunca. Bir sezonumuzda. Bu ceza sisteminin, hakemlere çok iyi mesaj verdiğini öğrendik."

"Zorbay Küçük'ün bu hafta maç almaması gerekiyor"

"Geldiğimiz nokta itibarıyla, hakemlerin ataması kimlerin aleyhine ve lehine aldığı kararların değerlendirmesi gibi görünüyor. Son örneği, Trabzonspor maçı. Zorbay Küçük'ün bu hafta maç almaması gerekiyor."

"Fırat Aydınus'un kararını değiştirmediği maç son maçı oldu"

"Fırat Aydınus'un hakemliğini 1 sene uzattılar. Biz de bu kararı destekledik. 25. haftada Altay-Rize maçına çıktı. Rizespor'a penaltı vermesi için VAR'a çağırılıyor. VAR'da izliyor ve kararını değiştirmiyor. Kariyerinin son maçı bu oluyor."

"11 Şubat'ta hakemlerin posta adresi, eski adrese döndü"

"Bu sezon başında hakemler Riva'ya taşındılar. Bunu birkaç kez sordum. Böyle bir karar alıyorsanız, telefon trafiğini minimuma indirmek içindir. Şaşırdım. 11 Şubat'ta hakemlerin posta adresi, eski adrese döndü. Bu bile sistemin nasıl çalıştığı hakkında çok şey söylüyor."

"Servet beye soruyorum bir hakemi arayıp küfürler ettiniz mi?"

"Servet beye soruyorum, 2019-20 sezonunda, bir hakemi arayıp küfürler ettiniz mi, tehdit ettiniz mi? Ben bunun cevabını sizden istiyorum. Bunun cevabı bende var."

"İstiyorsanız televizyona çıkıp, konuşalım"

"Geçen haftaki açıklamamızdan sonra ağır yeminler ederek, atamalarla alakanız olmadığını söylüyorsunuz. Ben de iddia ediyorum. İstiyorsanız televizyona çıkıp, konuşalım. Var mı yok mu?"

"Bir süre stadyumumuza gelmemenizi tavsiye ediyorum"

"Bu saatten sonra, bulunduğunuz yapacağınız her şeyi, gözümüz kulağımız açık şekilde, dikkatler sizin üstünüzde. Sadece siz değil, bunu yapanlar karda yürüyüp iz bırakmayan şekilde yapıyorlar. Bir süre bizim stadyumumuza gelmemenizi dostunuz olarak tavsiye ediyorum."

"Bu size son ikazımız"

"Bu size son ikazımız. Yanlış yoldasınız. Orada yanlış yolda olan biri daha var. Sizin göreviniz, adil rekabeti sağlamak. Birkaç kişiye yakın olmak değil, herkese eşit mesafede olmak. Bence tez zamanda bu işi de bırakın. Hatta hepiniz. MHK de TFF de."

"Fenerbahçe'yle uğraşmayı bırakın"

"Bir kardeşiniz olarak, bu sektörün en önemli paydaşlarından biri olarak, artık geldiğimiz bu yol, gidilecek bir yol değil. Fenerbahçe'yle uğraşmayı bırakın. Sayın başkana da size de hararetle tavsiye ediyorum. Kendi işinize bakın."

'Bu karar ligi şaibeli hale getirmiş midir' sorusu üstüne Ali Koç:

"Getirmiştir. Bunu da geçtiğimiz dakikalarda söylediğim MHK başkanının sözlerini örneklendirerek açıkladım."

"Türkiye de Trabzon'dan büyük derler"

"Ahmet Ağaoğlu'nun bunu iyi niyetle söylediğini düşünüyorum. Anadolu, 4 büyük, 3 büyük diye ayrıma girmemek lazım. Kötü bir niyet aramıyorum ancak bunu söylersen, Türkiye de Trabzon'dan büyük derler. İyi niyetli söylenmiş bir şeydi başkanın sözleri."

"Kulüpler Birliği başkanlığına zamanı gelince bakarız"

"Bugüne kadar Kulüpler Birliği başkanı olmayı düşünmüyordum ama zamanı gelince bakarız. Şu dönem, çok daha reform yapılması gereken bir dönem. Görev düşerse, değerlendirilir."

"Trabzonspor, ligde açık ara en iyi futbolu oynuyor"

"Trabzonspor, ligde açık ara en iyi futbolu oynuyor. Kimsenin çıkıp da 'Hakemler sayesinde puanları alıyorlar' demesini kabul etmem. Daha şanslılar tabii ama çok iyi bir kadro kurdular ve tesadüf değil."