Türkiye'de ilk kez bu vakanın görülmesinin ardından , vatandaşlar Auto-brewery Sendromunu araştırmaya başladı.

Peki  Auto-brewery sendromu nedir? Auto-brewery sendromunun nedenleri nelerdir? Auto-brewery sendromunun belirtileri nelerdir? Auto-brewery sendromunun tedavisi var mıdır? İşte Auto-brewery sendromuna ait bütün detaylar...

Auto-brewery sendromu veya bağırsak fermantasyon sendromu, bağırsaktaki mantarların karbonhidratları hızla alkole dönüştürdüğü nadir bir durumdur. 

Auto-brewery sendromu, bağırsaktaki belirli mantar türlerinin aşırı büyümesinin karbonhidratları alkole dönüştürmesiyle ortaya çıkan, nadir görülen, potansiyel olarak yetersiz teşhis edilen bir durumdur. Gastrointestinal sistemde çok sayıda mikroorganizma yaşar. Bakteriler, ortalama insan bağırsağındaki mikropların %0,1’inden daha azını oluşturan mantarlarla birlikte, bu organizmaların büyük çoğunluğunu oluşturur. Bir maya türü olan Candida, bağırsaktaki en yaygın mantar türüdür.

Düşük mantar konsantrasyonları nadiren sorunlara neden olsa da, aşırı mantar büyümesi kişinin sağlığı ve genel yaşam kalitesi üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir. Mayalar ve diğer mantarlar, yiyeceklerde enerjiye dönüştürdükleri şekerler ve nişastalarla beslenirler. Bu süreç aynı zamanda karbondioksit ve bir tür alkol olan etanol şeklinde atık oluşturur.

Mantar fermantasyonunun ürettiği etanol kan dolaşımına girecek ve vücutta dolaşacaktır. Auto-brewery sendromu olan kişiler, az miktarda alkol aldıktan veya hatta hiç alkol almadıktan sonra yüksek kan alkol seviyelerine sahip olabilirler.

Auto-brewery sendromu, bir kişi sarhoş olduğunda veya akşamdan kalma olduğunda ortaya çıkan aynı fiziksel ve psikolojik semptomlara da neden olabilir.

Auto-brewery sendromu 3

Auto-Brewery Sendromunun Nedenleri Nelerdir?

Auto-brewery sendromu, gastrointestinal hastalık ve mikrobiyom dengesizlikleri gibi altta yatan bir durumun bir sonucu olarak ortaya çıkar. Bazı tıbbi durumlar ve faktörler, bir kişinin Auto-brewery sendromu geliştirme şansını artırabilir. Bunlar şunları içerir:

  • Crohn hastalığı
  • irritabl bağırsak sendromu (IBS)
  • ince bağırsakta bakteri üremesi
  • kısa bağırsak sendromu
  • diyabet
  • obezite
  • zayıflamış bir bağışıklık sistemi

Sık veya uzun süreli antibiyotik kullanımı, bağırsak mikrobiyomunu değiştirerek mantarın aşırı büyümesine neden olabilir.

Karbonhidrat ve işlenmiş gıdalarda yüksek bir diyet yemek de gastrointestinal sorunlara neden olabilir. Araştırmalar, Auto-brewery sendromu olan kişilerin sıklıkla “yüksek şekerli, yüksek karbonhidratlı diyet” yediklerini bildirdiklerini gösteriyor.

Auto-Brewery Sendromu Ne Kadar Yaygındır?
Auto-brewery sendromu, tıp camiasının ilk kez 1950’lerde bildirdiği nadir bir durumdur. İlk keşfinden bu yana, araştırmacılar hem yetişkinlerde hem de çocuklarda oto-bira fabrikası sendromunu teşhis ettiler. Bununla birlikte, BMJ Açık Gastroenterolojide 2019 vaka raporunun yazarları, Auto-brewery sendromunun yetersiz teşhis edilen bir tıbbi durum olabileceğine inanıyor.

Auto-brewery sendromu 4

Bakan Koca açıkladı! Randevu alıp gitmeyenlere karşı yeni önlemler getiriliyor... Bakan Koca açıkladı! Randevu alıp gitmeyenlere karşı yeni önlemler getiriliyor...

Auto-Brewery Sendromunun Belirtileri Nelerdir?

Auto-brewery sendromunun erken belirtileri şunları içerir:

  1. bilinç kararması
  2. tükenmişlik
  3. baş dönmesi
  4. konuşma bozukluğu
  5. ruh hali değişiklikleri
  6. deliryum

Auto-brewery sendromu ayrıca aşağıdakiler gibi başka semptomlara da neden olabilir:

  1. baş ağrısı
  2. geğirme
  3. mide bulantısı
  4. kusma
  5. koordinasyon kaybı
  6. hafıza sorunları
  7. konsantrasyon zorluğu

Auto-Brewery Sendromu Nasıl Teşhis Edilir?

Bir doktor, laboratuvar ve gözlemsel testlerin bir kombinasyonunu kullanarak Auto-brewery sendromunu teşhis edebilir. Nadir bir durumdur, bu nedenle bir kişi genellikle önce daha yaygın hastalıklar için teste tabi tutulur.

Doktorlar tipik olarak bir kişinin tıbbi geçmişini gözden geçirerek, mevcut semptomlarını sorarak ve fizik muayene yaparak teşhis sürecine başlar. Bir doktor, kişinin semptomlarının Auto-brewery sendromu veya başka bir gastrointestinal hastalıktan kaynaklandığından şüphelenirse ek testler önerebilir.

Doktor, analiz için laboratuvara gönderecekleri küçük bir dışkı örneği alabilir. Bu analiz genellikle anormal bakteri ve mantar konsantrasyonlarının kontrol edilmesini içerir. Doktorlar ayrıca gastrointestinal sistemin farklı bölümlerinden sıvı toplamak için endoskop adı verilen uzun, ince bir tüp kullanabilirler. Bu örnekler, insanların aşırı bakteri veya mantar üremesi arayacakları bir laboratuvara gidecektir.

Bazı doktorlar, Auto-brewery sendromunu test etmek için bir karbonhidrat yükleme testi kullanabilir. Bireyden karbonhidrat açısından zengin bir yemek yemesini veya aç karnına bir glikoz (şeker) kapsülü almasını isteyeceklerdir. Birkaç saat sonra kişinin kanındaki alkol seviyesini kontrol edecekler. Auto-brewery sendromu olmayan kişilerin kanında neredeyse saptanamayan alkol seviyeleri vardır. Bu nedenle, karbonhidrat yükleme testinden sonra kandaki alkol düzeylerinde bir artış, Auto-brewery sendromunu gösterebilir. Doktorlar, semptomlarını açıklayabilecek olası altta yatan koşulları ekarte etmek için bir kişinin kanında ve idrarında ek testler yapabilir.

Auto-brewery sendromu

Auto-Brewery Sendromu Nasıl Tedavi Edilir?

Auto-brewery sendromu için aşağıdakiler de dahil olmak üzere birkaç farklı tedavi seçeneği vardır:

Diyet değişiklikleri: Karbonhidratlardan ve işlenmiş gıdalardan kaçınmak, Auto-brewery sendromunun bazı semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Karbonhidrat alımını kısıtlamayı seçen kişiler, daha uzun süre tok hissetmelerine yardımcı olmak için daha fazla protein yemeyi deneyebilir. Auto-brewery sendromu olan kişiler, basit karbonhidratlardan ve ilave şeker içeren rafine gıdalardan kaçınmalıdır, örneğin:

  1. beyaz ekmek
  2. beyaz pirinç
  3. un
  4. makarna
  5. hamur işleri ve tatlılar
  6. yüksek fruktozlu mısır şurubu
  7. glikoz, fruktoz ve dekstroz dahil şekerler
  8. soda ve meyve suyu gibi şekerli içecekler

Bir doktor muhtemelen insanların semptomları düzelene kadar düşük şekerli bir diyet izlemelerini önerecektir. Artık semptom yaşamayan kişiler, yavaş yavaş karbonhidratları diyetlerine yeniden eklemeyi deneyebilir. Kişiler, tedavi planlarını etkileyebilecek herhangi bir diyet değişikliği yapmadan önce doktorlarıyla konuşmalıdır.

İlaç tedavisi: Doktorlar, Auto-brewery sendromunu antifungaller ve bazı durumlarda antibiyotiklerle tedavi edebilir. Antifungaller, bağırsaktaki mantar miktarını azaltmaya yardımcı olabilir. Doktorlar ayrıca bu ilaçları gastrointestinal semptomlara neden olan mantar enfeksiyonlarını tedavi etmek için de kullanırlar. İnsanların Auto-brewery sendromunu tedavi etmek için alabilecekleri mantar önleyici ilaçlar şunları içerir:

  • flukonazol (Diflucan)
  • itrakonazol (Sporanox)
  • nistatin (Mikostatin)
  • kaspofungin (Cancidas) gibi ekinokandinler

Birinci basamak tedaviye yanıt vermeyen kişiler daha güçlü ilaçlar gerektirebilir. Probiyotik takviyeleri, yararlı bakterileri tanıtarak ve mantar büyümesini engelleyerek bağırsaktaki mikrobiyotayı dengelemeye yardımcı olabilir. Bununla birlikte, Auto-brewery sendromu için bir tedavi olarak probiyotik takviyesinin kesin rolü belirsizliğini koruyor.

Auto-Brewery Sendormu Nasıl Yönetilmelidir?
Birçok kişi, bir tedaviden sonra düzenli diyet ve yaşam tarzına devam eder. Bununla birlikte, bazı insanlar asemptomatik olduktan sonra bile tekrarlayan semptomlar yaşarlar. Auto-brewery sendromunu yönetmenin diğer yolları şunları içerir:

  1. Altta yatan herhangi bir tıbbi durumu tedavi etmek
  2. Gerekirse kilo vermek
  3. İlave şeker içeren yiyecek ve içecekleri sınırlamak veya bunlardan kaçınmak
  4. Basit karbonhidratlar yerine karmaşık karbonhidratları seçmek

Probiyotik