bag-bozumunda-ne-yapilir

Bağ bozumu törenleri 2600 yıl öncesine vehatta Yunan mitolojisine kadar dayanır. Mitolojide tüm törenler şarap tanrısı Dionysos adına düzenlenir. Dionysos Zeus ve Semele'nin oğludur. Doğuş efsanesi şöyle anlatılır: Zeus Semele’ye aşık olur, ama karısı Hera onu kıskanır. Hera yaşlı bir kadın kılığına girerek Semele’ye Zeus’un ona güçlerini göstermesini söylemesini söyler. Zeus bütün haşmet ve kudretiyle gücünü gösterirken Semele alevler arasında kalır ve karnındaki yedi aylık bebeği oracıkta ölür. Zeus bu sırada semavi olarak orada biten sık yapraklı bir sarmaşığın yanmaktan koruduğu Dionysos'u kurtarır ve baldırında saklar. Felaketler başından eksik olmayan Dionysos bir rivayete göre de  çocukluk zamanlarında Titanlar tarafından kaçırılıp küçük parçalara ayırıp kazanda pişirirler, ancak büyükannesi Rhea parçalarını bir araya getirerek onu kurtarır. Bu sebeple iki defa doğduğu kabul görür. İsminin Dionysos olmasının sebebi budur: Dionysos 'iki kere doğan' manasına gelir.

Üzüm-BAğı-696x388

Dionysos'un sembolü asma ağacıdır, zaten tam da bu yüzden bağ bozumu tanrısı olarak da bilinir. Hatta tiyatronun temeli de onun adına organize edilen bağbozumu şenliklerinde atılmıştır. Şarap tanrısı Dionysos adına düzenlenirken bir yandan da bereketi, çoğalmayı, birlikte olmayı, coşkuyu da kutlamak içindir. 

Türkiye'nin meşhur bağ bozumu noktaları!

Bozcaada Bağ Bozumu Festivali

Masmavi, berrak denizi, Arnavut kaldırımlı dar sokakları ve klasik havasıyla Bozcaada'da bağ bozumu, eylülün ilk haftalarında yapılıyor.

Trakya Bağ Bozumu

Trakya dediysek de aslında oldukça büyük bir bölgeden bahsediyoruz ve bu bölgede de bağbozumları son derece şenlikli geçiyor. 

Urla Uluslararası Bağ Bozumu Şenliği

Urla'daki bağ bozumu TÖRENİ , 2600 yıllık bir gelenek. Urla'da bağ bozumu tüm tarlaları kapsıyor. Bağ bozumu ise tarlalardaki hasadı anlamına geliyor. Urla Belediyesi bağ bozumu şenliklerinde her sene çeşitli yarışmalar ve etkinlikler düzenleyerek hem halkın, hem de sivil kuruluşların katılımını arttırmayı amaçlıyor.