Ali Haydar Bengi 11 Eylül 1971 yılında Diyarbakır’da doğdu. El-Ezher İslam ve Arap Dili Araştırmaları Fakültesi’ni 1997 yılında başarıyla bitirdi. Güzel ahlakı ve yaşantısıyla herkes tarafından sevilen Diyarbakır’ın kanaat önderlerinden Bengi, son yıllardaki ilmi çalışmalarında ve verdiği derslerinde, dinin doğru anlaşılması, Müslümanlar arasında birliğin sağlanması ve Kudüs’ün özgürleştirilmesi konularına önem verdi.

Başkanı olduğu Aydınlık Yarınlar İçin Hak ve Özgürlükler, Eğitim, Kültür ve Yardımlaşma Derneği (AYDER) çatısı altında çalışmalarda bulundu.

Ali Haydar Bengi’nin Mehanur, Semanur, Senanur ve Muhammed Mustafa isminde dört çocuğu var. Üç yılı aşkın bir süredir abluka altında yaşayan Gazze’ye yardım götürmek için hazırlanan filoya katılmak için başvuruda bulunan Ali Haydar Bengi, buradaki formda yardımcı olabileceği alanları tercümanlık ve iletişim olarak belirtmişti. Bengi, 31 Mayıs 2010 günü İsrail’in Gazze’ye insani yardım götüren Mavi Marmara gemisine düzenlediği saldırıda şehit oldu.