William Shakespeare kimdir?

ws

23 Nisan 1564’te, İngiltere’de, Avon Nehri kıyısında doğmuştur. William, ailesinin hayatta kalan en büyük evladı olma özelliğini de taşıyor.

18 yaşına geldiğinde kendisinden sekiz yaş büyük Anne Hathaway ile evlenir. Bu evlilikten Susanna adında bir kızı ve biri erkek biri kız olmak üzere ikizleri Hamnet ve Judith dünyaya gelmiştir. Fakat Hamnet 11 yaşında hayata gözlerini yumar.

Kabul gören gerçek William Shakespeare’in 1564’te Stratford’da doğan ve 1616’da aynı yerde ölen kişi olduğudur. Fakat bazı edebiyat tarihçilerine göre, William Shakespeare’in o kişi olması pek mümkün değildir. Çünkü 1564-1616 yılları arasında yaşamış William Shakespeare, işleri sebebiyle Londra’da yaşayan zengin bir tüccardan fazlası değilmiş. Tiyatroyla ya da oyun yazarlığıyla da pek bir ilgisi yokmuş.

Baskın olan fikirlere göre William Shakespeare olduğu sanılan insan 17. Oxford Kontu Edward de Vere’dir. Adrenalin ve heyecanla dolu bir hayatı olan Edward de Vere’nin hayatındaki pek çok olayın Shakespeare’in oyunlarındaki olaylarla benzemeşmesi şüpheleri ve ortaya atılan iddiaları artırmaktadır.

Aristokrat bir aileden gelen Edward de Vere’nin aldığı eğitim ve sahip olduğu donanım da de teoriyi güçlendirmektedir. Peki, Edward de Vere neden kendi ismini kullanmayı tercih etmemiş?

Çünkü babasının ölümünden sonra kraliçenin en eski danışmanı William Cecil’in yanında yaşamış ve yetişmiş. 20 yaşında kraliçeyle tanışan Edward, 21 yaşına geldiğinde Cecil’in kızı Anne ile evlenmiş. 24 yaşında Avrupa seyahati sırasında, bindiği gemi korsanların alçak saldırısına uğramış ve Edward de Vere kraliçeyle olan ilişkisini söylediğinde serbest bırakılmış. Hamlet’te de kahramanın başından böyle bir olay geçmektedir.

Küçüklüğünden beri şiire ve edebiyata yüksek bir ilgisi ve bilgisi olan de Vere’ye 36 yaşına geldiğinde kraliçe tarafından yüksek miktarda maaş bağlanmış. İşte bu tarihten sonra Edward de Vere kendi adıyla hiçbir şey yazmamış. Fakat 1-2 yıl içinde görünmez yazar William Shakespeare’in adı duyulmuş.