Sosyal medyada yayılan tehlikeli oyunlara her geçen gün yenisi ekleniyor. Bunlardan bir tanesi de Blue Baby isimli oyundur. Blue Baby oyunu; efsaneye göre, banyonun ışığını kapatıp ayna karşısında elinizde bebek varmış gibi sallayarak; ‘baby blue, blue baby’ diyorsunuz. 14-15 defa tekrar edildiğinde; elinizde bir bebek hissetmeye başlıyorsunuz. Elinizdeki görünmez bebek bir süre sonra tırnaklarını kolunuza batırıyor. Eğer bebeği atıp kaçmazsanız annesi ‘bebeğimi bana ver’ diye sesleniyor. Eğer orada durmaya ve bu işlemi yapmaya devam ederseniz delirebilir ve hatta ölebilirsiniz. Bu oyun Jonathan Galindo isimli oyun içerisinde talimat olarak veriliyor ve zihni ele geçirilen kullanıcının bunları yapması isteniyor.

Jonathan Galindo oyunu ise, Facebook Messenger üzerinden yazışma ile oynanıyor. Aynı Momo oyununda olduğu gibi yazıştığınız kişi sizin hakkınızda bazı bilgileri biliyor, etrafınızda olan eşyaları size söyleyebiliyor, siber zorbalık yapıyor. Ses efektleri göndererek kişinin korkmasını sağlıyor. Anlık kamera görüntüsünü gönderebiliyor. Bu sayede özellikle çocukları çok kolay şekilde korkutarak istediklerini yaptırabiliyor.

Çocukları Hedef Alan Diğer Bunlara Benzer Oyunlar ve Youtube Çocuk Kanalları

Momo, Mavi Balina, Blue Baby, Jonathan Galindo derken korku ve kaos oyunlarının her geçen gün sayısı artıyor. İnternette çocuklar için zararlı olan içerikler bunlarla da bitmiyor. Youtube kanalları zararlı içeriklerle doludur. Bu konuda Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bazı tedbirler almış ve bazı Youtube kanalları hakkında suç duyurusunda bulunmuştur. Youtube ne kadar her geçen gün politika yenilese ve yapay zekâsını geliştirse de bazı videoları tespit edemiyor. Bunlardan bir tanesi de Gacha isimli oyundur. Bu oyunda da müstehcenlik barındırılmaktadır. Son dönemde dile getirdiğimiz bu oyun kullanıcıların ilgisini çekmesi sayesinde çokça şikâyet almış ve videolar Youtube tarafından yayından kaldırılmıştır.

PUBG Mobile ve Tiktok uygulamalarındaki tehditler ve zararlar?

Tiktok son zamanlarda gündemi çokça meşgul etmeye başladı. Birçok ülkede güvenlik zafiyeti ve casusluk suçlamalarıyla yasaklandı. Pakistan’da bağımlılık yaptığı gerekçesiyle yasaklandı. Fakat Tiktok’a yönelik bu tedbirlerin alınması yeterli değil, aynı şirket tarafından üretilen diğer uygulamalar da aynı oranda incelenmelidir. PUBG Mobile oyunu da geçtiğimiz günlerde içerisine eklenen puta tapma ritüeli ile çokça ses getirdi. Türkiye Cumhuriyeti İnternet Etik Kurulu kurulmalı ve tüm bu içerikler eleştirel bir gözden geçip teknik analizler yapılmalı. Toplumumuzun kültür ve ananesine uymayan içeriğe sahip uygulamalara da erişim engeli veya çeşitli cezalar getirilmelidir.

Bu oyunlar tüm dünyaya yayılmış durumda bu sıralar Türk kullanıcıları da hedef almaya başladılar. Mavi Balina ve Momo gibi oyunlar Deepweb üzerinden, kapalı devre ağlar üzerinden oynanabilirken Jonathan Galindo oyunu Facebook ve İnstagram üzerinden DM dediğimiz Direct Mesaj ile oynanıyor. Özellikle sosyal medyada çok aktif olan KPOP dinleyicisi gruplar var ki bu gençlerimiz 13-18 yaş aralığındalar. Bu uygulamaların hedefi de bu yaş aralığı. Birçok KPOP dinleyicisi gencimiz; sosyal medya üzerinden USMED Başkanı Said Ercan’a ve USMED ekibine ulaşarak oyundan bahsediyorlar. Korkutulduklarını söylüyorlar, ailelerine de durumu anlatamadıklarını söylüyorlar. Psikolojisi bozulmuş çocuklarımız var. Bu konuda aileler dikkatli olmalılar, çocuklarının sosyal ağ kullanımını kontrol altında tutmalılar en önemlisi ise bu çocuklarla bire bir, temas ederek, nitelikli zaman geçirmeliler.

Şahsen sosyal medya yasasının çıkartılmasını destekliyorum. Sosyal medya demek; “herkese her istediğimi yapabilirim bana kimse karışamaz” demek değildir. Fiziksel suç sayılan her davranış internet üzerinden yapılınca da suç sayılır. Yasalar sosyal medyada da geçerlidir ve sosyal medya şirketleri gerekli tedbirleri almakla mükelleftir. Tedbir almayan sosyal medya şirketlerine gerekli yaptırımlar uygulanmalıdır. İlla kapatılsın demiyorum ama Almanya buna güzel bir örnektir. Kararlarını uygulamayan ağlara 50 milyon Euro’ya kadar ceza vermektedir. Aynısı Türkiye’de de uygulanmalıdır.