Adıyaman'ın Kahta ilçesindeki Kommagene Krallığı'na ait görkemli anıtların bulunduğu Nemrut Dağı'na ulaşan ekipler, karla kaplı alanda yaptığı inceleme sonucu heykellerde bir hasar olmadığını tespit etti.

MÖ 9600–9500 yıllarında inşa edildiği öngörülen ve UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Göbeklitepe'nin sapasağlam durduğu belirlendi.

Gaziantep, Şanlıurfa, Kilis, Osmaniye, Diyarbakır ve Adana'daki müzeler zarar görmedi.

Gaziantep'in Nizip ilçesi yakınlarındaki Zeugma antik kenti de depremi hasarsız atlattı. Ancak Gaziantep Kalesi, depremde ağır hasar alan yapılardan oldu. Antep'teki bazı tarihi evler de zarar gördü.

HATAY MECLİS BİNASI YIKILDI

Kentin sembol yapılarından biri olan Hatay Meclis Binası da depreme dayanamadı. Meclis, Hatay Devleti'nin kurulduğu ve Türkiye'ye katılma kararının alındığı yapı olarak tarihe geçmişti.

HABİB-İ NECCAR CAMİ YIKILDI

Antakya'nın, 638 yılında Memlüklerin eline geçtikten sonra Roma dönemine ait bir pagan tapınağının üzerine inşa edilen ve "Anadolu'da inşa edilen ilk cami" olma özelliğini taşıyan Habib-i Neccar Camisi de depremle yıkıldı.

 

ANTAKYA'DAKİ KİLİSELER AĞIR HASARLI

Antakya'daki tarihi Rum Ortodoks Kilisesi de depremlerde ağır hasar gördü. Binanın çatısı ve bazı duvarları tamamen çöktü.

İskenderun'daki Aziz Nikola Rum Ortodoks Kilisesi de deprem sebebiyle hasar alan binalardan oldu.