Habervakti Genel Koordinatörü ve TV programcısı Bülent Deniz'in sorularını cevaplayan Abdurrahman Dilipak, İstanbul'un Fethi'ni ve Ayasofya Camii hakkında ezber bozan açıklamalarda bulundu.

''AYASOFYA KILIÇ HAKKIDIR'' DERSENİZ HER ŞEYİ KAYBEDERSİNİZ

İstanbul'un Fethi'nin amacının dışında aktarıldığını belirten Dilipak, ‘‘Fatih, Bizans imparatoruydu. Sadece Ayasofya’yı açtım demekle bu iş bitmez. Üstün olan hak, hukuk, adalettir. ’Ayasofya’yı bu bizim kılıç hakkımızdır’ diye savunursanız her şeyi kaybedersiniz. ‘Bu bizim mülkümüzdür kimse karışmaz’. Öyle değil, durun. İstanbul’u Fatih kimden aldı? Fatih’in fethe karar vermesinin meşru ve ahlaki gerekçeleri var. Bizanslı gençler Fatih’e mektup gönderiyor.’’ Bizans Kralı, Vatikan’la anlaştı. Kardinallerle işbirliği yapıyor ve bize baskı uyguluyor. Ortodoksluğu Katolikliğe teslim etmek istiyor’’ diyor. Bizanslı gençler, ‘Başımızda kardinal şapkası görmektense Osmanlı sarığı görmeyi yeğleriz’ demişti. ‘’Gelsin Müslümanlar yönetsin bizi, biz özgürce dinimizi yaşayalım. Ama bu Katolikler her şeyimize karışıyor. Fatih gelsin bizi Vatikan’a satan Bizans İmparatoru’ndan kurtarsın.’’ diyorlardı. Bunun üzerine imparator, Bizanslı gençleri zindana attı. Bizanslı Müslüman gençler öldürüldü, mescidler yıkıldı. Arap tüccarlar da şehit edildi. Fatih’in İstanbul’un fethine karar vermesi bu olayların ardından oldu. Fatih’i fethe davet edenler Bizanslı gençlerdir. Fatih’in ordusunda Hristiyanlar da vardı. Fatih, Ortodoksları korumak kaydıyla İstanbul’u fethetti. Müslümanları ve Yahudileri de korudu. Fethi kılıç kalkana indirgerseniz fetih ruhunu kaybedersiniz. Bizans halkı zarar görmesin diye ilk başta, tünellerle surları aşmayı denediler olmadı. Daha sonra surlara top atışı gerçekleştirdiler. Çünkü Bizans halkı içerideki Vatikan egemenliğine karşıydı.’’ ifadelerini kullandı.

FETİH RUHU KENDİNİ AFRİN'DE YENİDEN GÖSTERDİ

Bu açıklamaların ardından Deniz, ‘’Bugün Afrin’e giren Türk askeri o gün İstanbul’un Fethi’nde gösterilen hassasiyeti ortaya koymuştu. Afrin halkı zarar görmesin diye, terörden arındırma uzun sürdü. Tıpkı İstanbul’un fethinde Bizans halkının zarar görmemesi için mücadele eden Türk askeri gibi.’’ vurgusunda bulundu.

BİZANS'I YENİDEN İHYA ETMELİYİZ

Dikkat çeken çağrılarda bulunan Dilipak, ‘’Kadırgaların karadan yürütülmesi bile Bizans halkının uğrayabileceği zararı asgariye düşürmek içindi. Fatih’i üstün kılan keskin kılıcı değil, adaleti, merhameti ve zekasıdır. Fatih, Bizansla değil Batı Roma’yla savaştı. Fatih, Doğu Roma imparatoru olmuştur. Ortodoks Patrikhanesi’nin de hamisidir. Biz şimdi yeni bir çalışma başlatacağız. İznik Konsülü’nün yeniden toplanmasını istiyoruz. Bir Ortodoks Üniversitesi açılsın. Ortodoks Bankası’nında kurulması gerek. Tekrar bu anlamda, biz yeniden Bizans’ı yani Doğu Roma’yı ihya edelim. Ortodoksları, Katolikler karşısında ezdirmemeliyiz. Ortodoksluk, Müslümanlıktan çok etkilendi.'' ifadelerini kullandı.

HaberVakti