Nurettin Taşkesen yazdı: Fuat Sezgin unutuldu mu? Nurettin Taşkesen yazdı: Fuat Sezgin unutuldu mu?

Koyunhisar Savaşı'nın kısmen kazanılması ile birlikte, Osmanlı Devleti'nin kuruluşu başlamıştır. Osman Gazi yerel tekfurluklarla mücadele etmek yerine direkt olarak Bizans'a karşı tehdit oluşturmaya başlamıştır. 

Dimbos Muharebesi ise Osman Gazi'nin, Bizans yönetimine karşı direkt kazandığı ilk savaş olarak bilinmektedir.

Dimbos Muharebesi ne zaman yapılmıştır? Dimbos Muharebesi nerede yapılmıştır? Dimbos Muharebesi'ni kim kazanmıştır? Dimbos Muharebesi'nin sonuçları nelerdir?

Dimbos Muharebesi ne zaman ve nerede yapılmıştır?

1303 baharında, Bizans ordusu, Bursa'nın kuzeydoğusunda yer alan ve dönemin önemli bir Osmanlı kenti olan Yenişehir'e ilerlemeye başlar.

Savaş, meydana geldiği bölge ve sonrasında gerçekleşen kaçış/takip itibariyle oldukça geniş bir coğrafyaya yayılmıştır. Yenişehir merkezine yaklaşık 14 km uzaklıktaki Koyunhisar Kalesi civarında başlayan savaş, Yenişehir ve Bursa ovalarının birleştiren Dimboz Geçidi’ne (Bugünkü  Erdoğan Köy  civarına) ilerlemiş ve bu bölgede dağılan Bizans birliklerinin çekilmesi ile takip şeklini almıştır.

Arkasını dağa veren Bizans birlikleri ciddi bir mukavemet göstermiş ve iki taraf da ciddi kayıplar vermiştir. Osman Gazi’nin yeğeni (Gündüz Alp oğlu) Aydoğdu Bey şehit olmuştur. Türbesi bugün savaşın başladığı yer olarak kabul edilen Koyunhisar köyü sınırları içerisindedir.

Dağılan Bizans birlikleri geri çekilmeye başlayarak Proúsa (Bursa) ve Adraneia/Adranos (Orhaneli) tekfurları kalelerine çekilmiş, Kástellos (Kestel) tekfuru öldürülmüş ve Osman Gazi’nin karşısındaki Kitai (Ürünlü) tekfuru ise Bursa Ovası boyunca kovalanarak Bursa’nın yaklaşık 50 km batısındaki Lopádion (Uluabat) kalesine sığınmıştır.

Savaşın tarihi ile ilgili net bir bilgi bulunmamakla birlikte Koyunhisar (Bafeus) Savaşı ile Osman Gazi’nin Güney Sakarya bölgesine yaptığı akın arasında gerçekleşmiş olmalıdır. Léukai (Osmaneli), Mekece, Akhisar (Pamukova) ve Kabaía (Geyve) kalelerinin alındığı ve Köse Mihal’in müslüman olduğu bu akın ile ilgili Âşıkpaşazâde’nin Tevârih-i Âl-i Osman adlı eserinde, “Ve bu feth-i gazânun târîhi hicretün yidiyüz dördinde (h. 704, m. 1304-1305) vâki’ oldi ki İslâm Mihal didiler.” şeklinde bahsedilmektedir. Bu durumda savaş, 1302 ile 1304 yılları arasında gerçekleşmiş kabul edilir.

(Kaynak: Tarih Makinesi)

Dimbos Muharebesi'nin sonuçları nelerdir?

Savaş sonrasında Bursa Ovası’nın batısındaki Kitai (Ürünlü) Kalesi alınarak Bursa Kalesi abluka altına alınmıştır.

Kalenin yüksek surlarla çevrili olması ve konumu sebebiyle İznik’te uygulanan yöntem tekrarlanmış ve şehrin doğu ve batı bölgelerine iki havale kulesi yapılarak şehre giriş-çıkışlar kontrol altına alınmıştır.

Osman Gazi’nin yeğeni Aktimur, batıdaki havale kulesine (Demirkapı ile Kaplıca arasında bugün Hamzabey mahallesindeki Hamzabey camii yakınlarındaki bölgeye) ve kullarından Balabancık ise doğudaki (bugünkü Mollaarap Mahallesindeki) kendi adıyla anılan kaleye yerleştirilmiştir.

Savaş sonrasında Türkmenler için açık bir akın sahasına dönüşen Bursa Ovası’nın güneyinde bulunan Bursa Kalesi’nin alınması yaklaşık 23 yıl sürecek ve 1326 yılında Orhan Gazi tarafından gerçekleştirilecektir.