Sancılı 28 Şubat sürecinin bir benzeri Afrika'nın öne çıkan ülkelerinden Nijerya'da yaşanıyor.

28 Şubat 1997'de yakın siyasi tarihe 'Postmodern Darbe' olarak kara bir leke bırakan ve Türkiye'nin zorlu günlerden geçmesine sebep olan olaylar bugün; Nijerya'da yaşanıyor.

24 yıl öncesinin bir benzeri

Başbakan Necmettin Erbakan ilk yurt dışı ziyaretini İran'a yapmış, ardından 2 Ekim-7 Ekim 1996 tarihlerinde Mısır, Libya ve Nijerya'yı ziyaret etmişti.

Libya'da bir çadırda Muammer Kaddafi'nin Türkiye hakkında konuşmasına Erbakan'ın tepkisiz kaldığını iddia eden basın ve muhalefet tarafından büyük tepki çekmişti.

Millî Güvenlik Kurulu toplantısı sonucu açıklanan kararlarla "irtica"ya karşı başlayan ordu ve bürokrasi merkezli süreç başlamış, bu süreç Erbakan'ın istifasına ve 54. Türkiye Hükûmetinin dağılmasına yol açmıştı.

Ardından devam eden olaylarda Türk demokrasisi ağır yaralar alırken, Müslümanlara karşı uygulanan özgürlük karşıtı hareketler Türk siyasi tarihine bir kara leke olarak geçti.

28 Şubat'ın üzerinden 24 yıl geçmesine rağmen, yapılanlar hala akıllarda. Öyle ki; Afrika'nın en büyük ülkelerinden biri olan Nijerya'da da 28 Şubat'ın bir benzeri yaşanıyor.

Nijerya'da başörtü yasağı!

Nijerya'nın Batı tarafındaki Oyo Eyaleti'nde 28 Şubat başörtü zulmüne benzer bir süreç yaşanıyor. Oyo Eyaleti Müslüman Topluluğu Başkanı Alhaji Kunle Sanni eğitim kurumlarında türban yahut başörtü takan öğrencilerin taciz edildiğini belirtti.

Sanni, “Eyaletteki devlet okullarında başörtüsü kullanımını sürdürmek için hukuk mücadelesi başlatacağız. Oyo Müslümanlarının başörtüsü takması için yasal savaşa hazırız” dedi. Müslüman öğrencilerin Hristiyan okulları oldukları iddiasıyla devlet okullarında başörtüsü kullanmalarının engellenmesi fikrine artık müsamaha göstermeyeceklerini söyledi. 

Yalnızca dinin değil dinin özgürlüğünün de meşru olduğunu belirten Sanni başörtünün İslam'ın sembolü olduğunu ve anayasanın başörtü kullanımı konusunda net olması gerektiğini söylerken tarihte hiçbir müslüman topluluğunun başörtü mücadelesinde kaybetmediğini hatırlattı.

Nijerya'da daha önce peçe takan öğretmenler görevden alınmış ve dava sürecine sokulmuştu. Sanni bu öğretmenlerin üzerine bir de tazminat aldığını söyledi. Başörtü konusunda izlenecek politikalar merak konusu...

Yeniakit