Dürzü ne demek? Dürzü ne anlama geliyor? Dürzü kelimesinin kökeni ne, dürzü kelimesinin kaç anlamı var?

Dürzü günlük hayatta argo olarak kullanılan bir kelimedir. Yıllardır halk arasında kullanılmaktadır.

Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre farklı anlamları olan dürzü kelimesi, Türkçe'de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. 

Dürzü ne demek? Dürzü ne anlama geliyor?

Dürzü, Arapça kökenli bir kelimedir.

TDK'ye göre 'dürzü' kelimesi anlamı:

- Ağır hakaret ve küfür sözü

İslam dışı olan Dürzilik'ten geldiği sanılıyor

Dürzü kelimesinin Dürzilik'ten evrildiği de belirtilmektedir. Dürziliğe inananlara 'Dürzi' dendiği için dilimizde de 'Dürzü' olarak kullanılmaktadır.

Dürzilik nedir?

11. yüzyıl'da İslâmiyet'in Şiîlik mezhebinin İsmailiyye kolundan köken alarak ortaya çıkmış bir inanç topluluğudur. İslam dışı bir topluluk olarak bilinirler. Suriye, Lübnan, İsrail ve Ürdün'de yaşamaktadırlar. 

Dürzü”, Osmanlı döneminden gelen eski bir ağır küfür olarak Türkçeye yerleşmiş bir ifadedir. Kelime erkekler için genel olarak ahlaki olarak düşüklüğü kasteder; özel olarak da  “karısını, kızını, yakınlarını pazarlayan kadın satıcısı” anlamı yüklenir. Buna karşılık zamanla “Dürzü” sözcüğü karakter bozukluğunun daha hafif veya ağır çeşitli biçimlerini barındıran daha genel bir forma bürünmüştür.

Oysa “Dürzü”,  doğru yazılımıyla “Dûrzî”,  “Dûrzîlik” , Şiî İslam dinine bağlı bir mezhep olarak sayılan İsmailiye'nin Suriye ve Lübnan'da yaşamakta olan bir kolu ve buna mensup kişidir.

Osmanlı'da sapkın olarak nitelenen mezheplerdeki kişilere karşı “Dürzü” küfür olarak kullanılmaktaydı. 

Buna karşılık Türkiye'de Dürzilik inancına sahip çıkan toplulukların kalmaması, diğerlerinin de bunu kanıksaması sonucu “dürzü” halen ağır bir küfür olarak ifade edilmektedir. Hatta Mahzuni Şerif gibi Alevi, Neyzen Tevfik gibi Bektaşi şairler bile “Dürzü” yü küfür olarak kullanan şiirler yazmışlardır.”senin gibi dürzülerin yüzünden / dininden de soğuyacak bu millet. (Neyzen Tevfik); “Dürzülerde olmaz gurur / Dürzü başı eğik durur” (Aşık Mahzuni Şerif)

Modern Türk toplumunda “Dürzi”liğin bir mezhep olduğunun geniş kitlelerce bilinmesi, 1970'lerdeki Lübnan iç savaşı sonrasında Dürzilerin etnik ve dinsel bir grup olarak kendilerini göstermesiyle ortaya çıkmıştır.