Erdoğan, tahıl koridoru sevkiyatındaki krizin nasıl aşıldığı ile ilgili bir soruya "Bu bir lider siyasetidir. Lider siyasetinin gereğini de sayın Putin'le yaptık" dedi.

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şu şekilde;

TAHIL KORİDOR

Bu bir lider siyasetidir, bu lider siyasetinin gereğini de sayın Putin ile gerçekleştirdik. Tabii birbirimize olan özgüven olmamış olsa bu adımı atamayız ve bunu da gerçekleştiremeyiz. Birbirimize olan güven bu tür adımları da atmaya vesile oluyor. Aramızdaki gerek nükleer enerji alanındaki dayanışma, gerek bundan sonra blki Sinop ile ilgili de nükleer de yeni bir adım. Bunlar da tabii birbirimize olan saygısı teşvik ediyor.

ERMENİSTAN-AZERBAYCAN GERİLİMİ

Ermenistan ile biz en son Prag'da görüşmeler yaptık, kendilerine 'Azerbaycan'la ilişkileri olumlu istikamette yürütürseniz bizim de Ermenistan'la ilişkilerimiz olumlu istikamette yürüyecektir.' Bunu çok açık, net kendilerine ifade ettik. Bu aşamaya henüz gelinebildi diyemem. Diasporalar aleyhte çalışıyorlar, bu süreci olumsuz etkiliyor. Bunu olumlu istikamete döndürecek olan Ermenistan yönetimidir. Bizler düşman üretmeye değil dost kazanmaya gayret ediyoruz.   Bizler düşman üretmeye değil dost kazanmaya gayret ediyoruz temennim odur ki Ermenistan yönetimi bunu başarırsa gerek Laçin gerek Zengezur tabi bunlarla ilgili Azerbaycan ile ilgili olumlu adımlar atarlarsa bu da bizim atacağımız adımları olumlu yönde etkiler.

RUSYA - RUSYA ARASINDA ARABULUCULUK

Buna bir tarih vermek ne zaman bu iş biter ne zaman sona erer bunu söylemek bir akıl karı değil, ancak tabii son Herson ile ilgili olarak Rusya'nın aldığı karar olumlu bir karardır. Temennim odur ki belki G20'ye Rusya'dan bir katılım olacak mı bilmiyorum eğer bir katılım olursa orada bunu görüşme imkanımız olacak. Aksi takdirde telefon diplomasisini Rusya ile devam ettireceğiz. Savaşın egemen olduğu bir dünyadan barışın egemen olduğu bir dünyaya geçişi sağlayalım.