Eski Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven ve kurul üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla yargılanan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun davası bugün Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başladı. Karar çıkması beklenen duruşma 21 Eylül'e ertelendi.

Ekrem İmamoğlu erteleme kararının ardından sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Ahmak dava ifadesini kullandı.

İmamoğlu'nun sözleri özetle şöyle:

"Tirnak içinde bir 'ahmak davası' sürüyor. Eylüle ertelendi. Türkiye'de böyle bir davanın dahi yapılması, sürdürülmesi ve iddia makamının cezayla ilgili ortaya koyduğu tarif utanç verici. Her şeye rağmen umudumuz yargının aklı selim, adaletin kurallarına uygun bir şekilde zeminine oturtulması" dedi.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, İBB Başkanı İmamoğlu'nun "Kurul halinde çalışan kamu görevlilerine karşı görevlerinden dolayı alenen zincirleme hakaret" suçundan 1 yıl 3 ay 15 günden 4 yıl 1 aya kadar hapisle cezalandırılması talep edilmişti.

Savcı, hapis cezasının yanı sıra İmamoğlu hakkında Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) "siyasi yasak" içeren 53. maddesinin de uygulanmasını da istemişti.

Duruşma öncesi İstanbul Anadolu Adalet Sarayı önüne sabah erken saatlerinde yüzlerce CHP’li geldi. CHP’liler, İmamoğlu pankartlarıyla halay çekti. Polis çevrede güvenlik önlemi aldı. Duruşma salonunun küçük olduğu gerekçesiyle pek çok kişi salona alınmayınca kısa süreli arbede yaşandı.

Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya Ekrem İmamoğlu katılmazken, avukatı Kemal Polat hazır bulundu.

Avukat Kemal Polat, mahkemeye uzman görüş raporu sunmasının ardından "İddia makamının mütalaasından sonra yargılamaya katkı sağlayacağını düşündüğümüz gelişmeler meydana gelmiştir" diyerek eski YSK Başkanı Sadi Güven'in bir gazeteye verdiği röportajında şikayetçi olmadığını belirttiğini hatırlattı.

Polat, Sadi Güven'in de aralarında bulunduğu 4 mağdurun şikayetçi olmadığına dair dilekçe sundu. Avukat Polat, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun İmamoğlu'nun davaya konu açıklamaları nedeniyle geçtiğimiz günlerde şikayetçi olduğunu belirtti. YSK üyelerinin söz konusu açıklamayı üzerine alınmadığını ve şikayetçi olmadığını da öne süren Avukat Polat, tevsii tahkikat (kovuşturmanın genişletilmesi) talebinde bulundu.

SAVCI YENİ MÜTALAASINI AÇIKLAMAK İÇİN SÜRE TALEP ETTİ

Duruşma savcısı ise geçtiğimiz celse mütalaasını açıkladığını, fakat sanık avukatının müvekkilinin lehine olabileceğini belirttiği ve mahkemeye sunduğu bilirkişi raporunun savcılıkça değerlendirilmesinin ardından esas hakkında yeniden mütalaa hazırlanabilmesi için süre talep etti.

DURUŞMA ERTELENDİ

Savcının süre talebini ve sanık avukatının tevsii tahkikat talebini kabul eden mahkeme, duruşmayı 21 Eylül 2022 tarihinde görülmek üzere erteledi.

NE OLMUŞTU?

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 4 Kasım 2019 tarihinde, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi’nde yapmış olduğu konuşmasından dolayı, “Avrupa Parlamentosu’na gidip, Türkiye’yi şikâyet eden ahmağa söylüyorum, bunun bedelini bu millet sana ödetecek” ifadelerini kullanmıştı.

İmamoğlu da Soylu’nun bu sözlerine ilişkin gazetecilerin sorusu üzerine, “31 Mart’ta seçimi iptal edenler, dünyada, Avrupa’da onların gözünde nereye düştüğümüze baksınlar. 31 Mart’ta seçimi iptal edenler ahmaktır, önce oraya bir odaklansın” demişti.

İmamoğlu, mahkemede kendini, “Benim sözüm siyasi olarak seçimi erteletmeye çalışan siyasetçilereydi. YSK üyelerini kastetmedim” şeklinde savunmuştu.