Altı saniye kuralı nedir?

1998 yılında FIFA Yasası 12'de bir değişiklik olarak geldi ve bu da “bir kalecinin topu elinde altı saniyeden fazla tutmasına izin verilmemesi içindi.” Bu kural, oyunu geciktirmek için topu tutma ve tutma ayrıcalığına sahip olan kaleciyi durdurmak ve kendi takımının avantajı için zaman kaybetmekti. Topu elle tutan kaleci topu 6 saniye içinde oyuna sokmak zorundadır. Aksi taktirde endirek serbest vuruş verilir.

6 SANİYE KURALININ UYGULANMASI TERİM'İ KIZDIRDI

Terim "Bu saniye kuralı en son kaç yıl evvel çalındı bilmiyorum. Enteresan. İki haftadır öyle şeyler yaşıyoruz ki ben virüsleri bedenlerde değil zihinlerde arayacak bir buluş yapılmasını bekliyorum. Ne sakatım için, ne cezalım için hiç ağzımı açmadım. Bizim sıkıntımız onlardan değil, kimlerden olduğu çok açık. 2 haftada bize gereğini yaptılar." ifadelerini kullandı.

6 SANİYE KURALINA ÖRNEK MAÇLAR, GALATASARAY'IN LEHİNE DE ÇALINDI

* Türk takımları ilk kez bu kuralla 2001-02 sezonunda Leverkusen-Fenerbahçe Şampiyonlar Ligi maçında tanıştı. O maçta Rüştü topu elinden 6 saniyede çıkarmadığı için Fenerbahçe aleyhine endirekt serbest vuruş çalındı.

* 2009-10 sezonunda ise Galatasaray’ın Sivasspor’la oynadığı maçta Petkovic aleyhine hakem Bülent Yıldırım 6 saniye kuralı nedeniyle endirekt serbes vuruş çaldı. Galatasaray o maçı 2-0 kazandı.

* En yeni örnek ise 2015 yılında Liverpool kalecisi Mignolet bu kuralı Bordeaux maçında çiğnemişti. Bir kaleci ceza sahası içinde topu elinden bırakmadan önce altı saniyeden fazla eliyle topu kontrol ederse, rakip takıma lehine endirekt serbest vuruş verilir. Kural, ilk olarak 1997'de kabul edildi. 1998'de altı saniye olarak onaylandı.

* 2012 Olimpiyatlarının yarı final maçında Kanadalı kaleci Erin McLeod altı saniye kuralını çiğnedi. Kanada o anda 3-2 önde gidiyordu. Daha sonra endirekt serbest vuruş kullanıldı. Maç uzatmalara gitti. ABD finale kaldı.

* Premier Lig'de daha önceki pozisyon Bolton’ın kalecisi Jussi Jaaskelainen’in başına geldi, Şubat 2002'de Newcastle maçında 6 saniye yüzünden cezalandırıldı. Alan Shearer endirekt serbest vuruşu kaçırdı.

Habervakti