1948 yılında, 12 yaşındayken İsrail’in işgali sebebiyle Nekbe (Büyük Felaket)’yi yaşayan, Lübnan’daki Ayn’ül Hilva mülteci kampında kalan, Lübnan hapisanelerinde yatan Hanzala karikatürünün mimarı Naci Selim Hüseyin El Ali okuyuculara ilham oluyor. 

Nurettin Taşkesen yazdı: Fuat Sezgin unutuldu mu? Nurettin Taşkesen yazdı: Fuat Sezgin unutuldu mu?

naci el ali

Naci Selim Hüseyin El Ali çizdiği karikatürlerle Filistin davası ile özdeşti. Ali Hanzala ile ilgili şu ifadeleri kullanıyor; 

“10 yaşında doğdu ve her zaman 10 yaşında olacak. Vatanına döndüğünde de 10 yaşında olup büyümeye başlayacak. Doğanın kanunları ona işlemeyecek. Her şey vatanına döndükten sonra normalleşmeye başlayacak. Onu yoksul ve acının sembolü olarak resmettim ve adını Hanzala koydum. Basit fakat sert bir çocuk. İşte bu nedenle insanlar onu sahiplendi ve kendi duygularını temsil ettiğini hissetti."

hanzala-1

Hanzala kimdir?

Yaşamı boyunca 40 binin üzerinde karikatüre imza attı. İnsanlığın Filistin'de yaşananlara sessiz kalmasından ötürü küskünlüğünün ifadesi olarak Hanzala'yı sürekli sırtı dönük halde resmeden Naci el Ali, Hanzala’yı kendi dilinden şu şekilde tanımlıyor:

“Ben Hanzala. Babamın adı: Önemli değil. Annemin adı: Nakba yani ‘büyük felaket günü’. Kız kardeşimin adı. Fatıma. Ayakkabı numaram: Bilinmiyor. Çünkü ben hep yalın ayakla dolaşırım.”

hanzala 2

Biyografiyi okumak için tıklayınız:

Naci Selim Hüseyin El Ali kimdir?