Bu düzenleme, yıllardır çocuk doktorları ve ebeveynlerin karşı karşıya kaldığı yasal bir boşluğu dolduruyor. 1 yaşına kadar olan çocuklar için Groningen Protokolü olarak bilinen aktif yaşamın sonlandırılması prosedürü mevcutken, 12 yaş ve üzeri çocuklar ötenazi yasası kapsamındaydı. Beatrix Çocuk Hastanesi UMCG Başkanı Eduard Verhagen, uzun yıllardır bu yaş grubundaki çocuklar için bir çözüm savunuyordu. Verhagen, "1 ila 12 yaş arası çocuklar için bu düzenleme, tüm ebeveynler ve çocuklar ve elbette bu durumla karşı karşıya kalan doktorlar için son derece önemli" diyor.

Düzenleme Kimleri Kapsıyor?

Kremlin: Ukrayna'yla müzakereleri Londra engelledi Kremlin: Ukrayna'yla müzakereleri Londra engelledi

Bu düzenleme, 1 ila 12 yaş arasında, çoğunlukla beyin, akciğer veya kalp gibi organlarda doğuştan gelen anomalilere veya metabolik hastalıklara sahip küçük bir hasta grubunu kapsıyor. Verhagen, "Hem doktorlar hem de ebeveynler, bu çocukların hayatlarının bazen gereksiz yere uzatıldığını ve bu nedenle insanlık dışı bir şekilde acı çektiklerini düşünüyor" diyor. "Palliatif tedavinin bile bu acıyı ortadan kaldıramadığı durumlarda, doktorlar ve ebeveynler şimdiye kadar çaresiz kalıyordu. Bu tür durumlarda artık aktif yaşamın sonlandırılması mümkün."

Düzenleme Nasıl İşliyor?

Bir çocuğun çektiği acı dayanılmaz hale gelirse, yaşamın sonu kararları hakkında konuşmalar başlayabilir. Düzenleme, aktif yaşamın sonlandırılmasının dikkatli ve sorumlu bir şekilde yapılmasını sağlayan kriterler içeriyor. Bu kriterler, doktorlara ve ebeveynlere netlik ve yasal güvence sunarken, şeffaflık ve toplumsal kontrol de sağlıyor. Verhagen, "Örneğin, dayanılmaz ve umutsuz acının başka bir şekilde çözülemeyeceğinin garanti altına alınması gerekiyor" diyor. "Doktor ve ebeveynler, teşhis, prognoz ve yaşamın sonlandırılması hakkında kapsamlı bir şekilde görüşmüş olmalılar. Mümkünse doktor, bu konuyu çocukla da görüşmüş olmalı." Her iki ebeveynin de nihai onayı gerekiyor ve tıpkı ötenazide olduğu gibi, en az bir bağımsız doktor da danışılıyor.

Yenidoğanlar için olduğu gibi, tüm vakalar da bildirilmeli ve sonradan incelenmelidir. Doktorlar için, tüm dikkatlilik kriterlerine uyulduğu sürece Savcılığın onları kovuşturmayacağını açıklaması çok önemli.

Bu yeni düzenleme, Hollanda'da ötenazi konusundaki tartışmaları yeniden alevlendirecek gibi görünüyor. Yine de, bu düzenlemenin 1 ila 12 yaş arası, dayanılmaz acılar çeken çocuklar ve aileleri için önemli bir gelişme olduğu ve onlara daha fazla seçenek ve kontrol sağladığı aşikar.