İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin aralarında Ramazan Akyürek ve Ali Fuat Yılmazer'in FETÖ'nün üst düzey yöneticilerinin de olduğu 11'i tutuklu 61 sanık hakkında yerel mahkemenin verdiği mahkumiyet kararını onadı. Bu toprakların yetiştirdiği bir aydın olan Hrant Dink'in FETÖ'cüler tarafından katledilişinden sonra yapılan anmalarda en çok aşağıdaki iki fotoğraf kullanıldı.

hrant dink


Bu fotoğrafların hikayesi neydi ? 

İLK FOTOĞRAF: YAŞAM

Tarih: 7 Ekim 2005 

Agence France-Press (AFP) tüm dünyaya Türkiye muhabiri Nicolas Cheviron imzasıyla Hrant Dink ile yapılan röportajı geçti. Röportajın yayımlanmasından iki gün önce Nicolas Cheviron, AFP'nin İstanbul'daki başarılı foto muhabiri Mustafa Özer'e Hrant Dink ile ropörtaj yaptığını, kendisinin de gidip fotoğraflarını çekmesini istedi. Mustafa Özer'de Hrant Dink'in genel yayın yönetmenliğini yaptığı Agos gazetesinin Osmanbey'deki ofisine giderek Hrant Dink'in bu çok bilindik fotoğrafını çekerek AFP'de yayınladı.

İKİNCİ FOTOĞRAF: ÖLÜM

Tarih: 19 Ocak 2007

AFP foto muhabiri Mustafa Özer'in Hrant Dink'in fotoğrafını çekmesinin üzerinden bir yıldan fazla bir zaman geçmişti. Hürriyet'ten arkadaşı Asım Güneş İstanbul'un su sorunuyla ilgili bir araştırma yapıyordu. Mustafa Özer de ona eşlik ediyordu. 

Beraber yürürlerken Hrant Dink'in vurulduğuna ilişkin gelen telefonla kendilerine yakın olan Agos gazetesinin önüne gittiler. Gittiklerinde Hrant Dink'in yüzüstü yerde yatan ve üzerinde beyaz bir branda örtülmüş haldeki o kahredici görüntüyle karşılaştılar. Meslek alışkanlığıyla  Mustafa Özer, fotoğraf makinesini çıkararak deklanşöre bastı.
Daha önce yaşarken fotoğrafını çektiği birisinin şimdi cansız bedeninin fotoğrafını çekmesi Mustafa Özer'i hüzünlendirmişti. 

Hüzünlendiğinden tam olarak nasıl bir fotoğraf çektiğinin de farkında olmayan Mustafa Özer eve gidip fotoğrafları bilgisayara yükleyip AFP'ye gönderdi. Artık o kahredici fotoğrafı, bütün dünya Mustafa Özer imzasıyla görmüştü. Hrant Dink ölmüştü ama yırtık ayakkabılı, üzerinde beyaz branda örtülü fotoğraf bugün de hafızalarımızda capcanlı duruyor.

mustafa özer

MUSTAFA ÖZER'E NE OLDU

Peki bu fotoğrafları çeken Mustafa Özer'e ne oldu?

FETÖ Hrant Dink'i , nasıl hedef alıp katlettiyse, fotoğraflarını çeken Mustafa Özer'i de hedef tahtasına koymuştu. 20 Aralık 2011 yılında yapılan KCK operasyonunda Mustafa Özer'i PKK'lı olmak gerekçesiyle gözaltına aldı. Gerçek daha sonra anlaşıldı. Mustafa Özer, MİT mensubuydu ve FETÖ'cü polis şefleri bunu deşifre etmek için operasyon yapmıştı. 
Mustafa Özer gözaltına alınmasından sonra ortaya çıkan durumdan ötürü bir daha foto muhabirliği yapamadı.
2014'ten sonra birçok FETÖ kumpası gibi Mustafa Özer'e de kurulan kumpas da yargıya taşındı. Hrant Dink cinayetinde ceza alan Ramazan Akyürek ve Ali Fuat Yılmazer gibi FETÖ'cü Emniyetçiler Mustafa Özer'e kurdukları kumpastan da ceza aldı.