Pakistan'da parlamento çoğunluğunu kaybetmesinin ardından güvensizlik oylaması ile başbakanlık görevinden alınan İmran Han'ın, iktidarda kalmak için muhalefeti orduyu göreve getirmekle tehdit ettiği öne sürüldü. The Guardian gazetesinin bir dizi yetkiliye ve belgelere dayandırdığı haberde, İmran Han'ın iktidarı muhalefete devretmektense, sıkıyönetim getirmeyi tercih ettiği belirtildi.

Gazeteye konuşan güvenlik yetkilileri ve muhalefet mensupları, Han'ın güvensizlik oylaması öncesindeki gün ve saatlerde iktidara tutunmak için ordu nezdinde bazı girişimlerde bulunduğunu söyledi.

ANAYASA MAHKEMESİ 'MECLİS OYLAMASI YASAL' DEMİŞTİ

İmran Han, cumartesi gecesi görevden alınmasıyla sonuçlanan oylama öncesinde parlamentoyu lağvederek ve yeni seçim çağrısı yaparak süreci durdurmaya çalışmış, güvensizlik oylaması girişiminin kendisini devirme amaçlı bir 'dış komplo' olduğunu iddia etmişti. Ancak bu manevra Yüksek Mahkeme'ye takılmıştı. Mahkeme, Han'ın parlamentodaki yasal süreci engelleyerek anayasayı ihlal ettiğine karar vermiş ve oylamanın cumartesi günü yapılmasının önünü açmıştı.

'YA SIKIYÖNETİM YA SEÇİM' MESAJI GÖNDERMİŞ

The Guardian gazetesindeki haberde ise bu süreçte Han-ordu-muhalefet üçgeninde yaşananlara ışık tutuluyor. Buna göre, cuma günü Han'ın hükümetinden üst düzey bir bakan, muhalefete gönderdiği mesajda "Kararınızı verin. Ya sıkıyönetim ya da seçimler" dedi. Mesajda, muhalefete Han'ın yeni seçim talebini kabul etmesi, yoksa Başbakan'ın Pakistan'ın güçlü ordusunu -ülke tarihinde defalarca yaşandığı gibi- iktidara getireceği yönünde bir ültimatom veriliyordu.

'KENDİSİ OLMAYACAKSA KİMSE OLMASIN İSTEDİ'

Muhalefet mensubu bir kaynak, bu talebi reddettiklerini söyleyerek "İmran Han ya kendisi ya da hiç kimse olması gerektiğine inanıyordu" dedi. The Guardian'a konuşan güvenlik yetkilileri ise Han'ın, oylamanın ertelendiği 14 saatlik süreçte, ordunun kontrolü devralmasını ve sıkıyönetim ilan etmesini sağlamak için Genelkurmay Başkanı Qamar Javed Bajwa'yı görevden almaya çalıştığını anlattı.

'İKTİDARDA KALMAK İÇİN DEVASA BİR KRİZ YARATMAK İSTEDİ'

Bir güvenlik yetkilisi, "İmran Han Genelkurmay Başkanı'nı görevden almak istedi ama ordu bu konu hakkında bilgi edindi ve planı engelledi. Han iktidarda kalmak için devasa bir kriz yaratmak istedi" dedi.

ENFORMASYON BAKANI TEHDİT ETMİŞTİ

Esasında, perde arkasında yaşanan krizin kamuoyuna yansımaları da olmuştu. İmran Han hükümetinin Enformasyon Bakanı Fawad Çaudri, güvensizlik oylamasından önce gazetecilere yaptığı açıklamada "Eğer sıkıyönetim ilan edilirse bundan muhalefet partileri sorumlu olacaktır. Tıpkı oy alıp satmaktan sorumlu oldukları gibi" demişti. Muhalefet lideri Bilal Butto Zerdari de, oylamanın ertelendiği saatlerde parlamentoya "İmran Han ordunun müdahil olmasını istiyor" diye seslenmişti. Han'ın kendi siyasi çıkarlarını ilerletmek için Genelkurmay Başkanı'nı görevden almaya çalıştığı iddiası, avukat Adnan İkbal'in cumartesi gecesi İslamabad Yüksek Mahkemesi'ne sunduğu dilekçede de yer alıyordu.

GENELKURMAY BAŞKANI 'KADERİNİ KABUL ET' DEDİ

The Guardian'a göreyse, Han ile ordu arasındaki sürtüşme cumartesi gecesi zirve yaptı. Han, gün içinde görevden almaya çalıştığı Genelkurmay Başkanı Qamar Javed Bajwa ile o akşam biraraya geldi. Yerel basına göreyse, Bajwa görüşmede Han'a kaderini kabul etmesini ve güvensizlik oylamasının engellemekten vazgeçmesini söyledi.

Krizin bu şekilde tırmanmasının ardından, oylamayı engelleyen Meclis Başkanı Asad Qaisar istifa etti ve oylama, gece yarısı için konulan yasal mühlete dakikalar kala düzenlendi. Han 174 oy farkla kaybederken, Pakistan'da güvensizlik oylaması ile görevden alınan ilk başbakan oldu.

Öte yandan, ülkenin kuruluşundan bu yana siyasete müdahale eden ordu, Han'ın düşüşüne giden süreçte yaşananlara dair iddiaları reddetti. Han'ın eski enformasyon bakanı Çaudri de Başbakan'ın oylamayı engellemek için orduyu iktidarı getirmeye kalkıştığını yalanladı.

YENİ BAŞBAKAN BUGÜN SEÇİLECEK

Pakistan'da hükümetin düşmesinin ardından, muhalefet koalisyonunun lideri ve eski başbakanlardan Navaz Şerif'in kardeşi olan Şahbaz Şerif'in bugün yeni başbakan seçilmesi bekleniyor. Şerif'in, ekim ayı sonrası için erken seçim çağrısında bulunacağı belirtiliyor.

HAN'A GÖRE 'DIŞ KOMPLO'

Han, güvensizlik oynamasını kaybetmesinin ardından yaptığı ilk açıklamada bir dış komplonun kurbanı olduğunu öne sürmüştü. Eski başbakan Twitter'dan yaptığı paylaşımda "Pakistan 1947'de bağımsız bir devlet haline geldi ama rejim değişikliği amaçlı bir dış komploya karşı özgürlük mücadelesi bugün yeniden başlıyor. Egemenliğini ve demokrasisini savunanlar her zaman için ülkenin halkı olmuştur" ifadelerini kullandı.

DESTEKÇİLERİ SOKAKTA, PARTİSİ MECLİSTEN ÇEKİLECEK

Han'ın destekçileri dün gece İslamabad ve Karaçi kentlerinde sokağa dökülürken, eski başbakanın partisinin bütün üyelerinin meclisten toplu olarak istifa edecekleri açıklandı.