İsrail'de koalisyon hükumeti ortaklarından Başbakan Bennett ve Dışişleri Bakanı Yair Lapid, dün Meclisi feshederek erken seçime gitme kararı aldıklarını açıkladı.

Kararın gelecek haftaki oturumlarda Meclis tarafından onaylanmasının ardından İsrail, yaklaşık 3,5 yıl içinde beşinci kez genel seçime gitmiş olacak.

Koalisyon ortaklarının anlaşmasına göre erken seçime kadar Dışişleri Bakanı Lapid geçici başbakan olacak

İsrail Başbakanı Bennett, dün akşam saatlerindeki açıklamasında, Meclisin feshedilmesi kararını, haziran ayında "yerleşimci yasası"nın süresinin dolması ve söz konusu yasayı Meclisten geçirmekte başarısız olunması nedeniyle "ülkenin anayasal kaosa girmesini engellemek" amacıyla aldıklarını belirtti.

Bir takım hukuki görüşmeler yaptığını kaydeden Bennett, 10 gün içerisinde Meclisin feshedilmemesi durumunun İsrail'in güvenliğine ciddi şekilde zarar vereceğini anladığını aktardı.

Yasa, Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimcilere ayrıcalık sağlıyor

Söz konusu "yerleşimci yasası", işgal altındaki Batı Şeria'da yaşayan İsrailli yerleşimcilerin, aynı bölgedeki Filistinlilerin aksine İsrail askeri mahkemeleri yerine sivil mahkemelerde yargılanması, sosyal güvenlik sisteminden faydalanması gibi ayrıcalıkları sağlayan olağanüstü halin düzenli olarak 5 yılda bir uzatılmasını öngörüyor.

Batı Şeria'daki yaklaşık yarım milyon yerleşimciye İsrail'de vatandaşmış muamelesi yapılmasını öngören ve 1967'den bu yana Batı Şeria'da yürürlükte olan yasa, süresinin uzatılmasına ilişkin 7 Haziran'da yapılan oylamada ilk kez Meclisten geçmedi.

İsrail'de muhalefette yer alan sağ görüşlü partiler, Yahudi yerleşimci yasasını destekliyor. Buna rağmen bu partiler, mevcut hükumeti devirme umuduyla son oylamada yasanın süresinin uzatılması aleyhinde oy kullandı. Bu partiler son tahlilde başarılı olmuş gibi görünüyor.

İsrail Kamu Yayın Kuruluşunun (KAN) dünkü haberine göre, Yamina'dan milletvekili Uri Orbach, hükumetin yerleşimci yasasının süresinin uzatılmasında başarısız olması nedeniyle muhalefet tarafından Meclis'in feshedilmesi tasarısının sunulması durumunda lehte oy kullanacağını Başbakan Bennett'e bildirdi, Bennett de Meclisin feshi ile erken seçim kararını bundan sonra aldı.

Ayrıca İsrail Meclisindeki Arap asıllı milletvekilleri Mazin Ganayim ile Gayda Reynavi Zuaybi de baskılara rağmen yasanın uzatılması lehinde oy kullanmayacaklarını duyurdu.