Erzurum'da Ramazan ayında iftar sofralarının vazgeçilmez tatlısıdır. Tescilli kadayıf dolmasının püf noktası kullanılan tel kadayıftır. Kullanılan tel kadayıf ne çok ince ne de kalın olmalıdır. Kızartılmış kadayıf dolmaları altın sarısı renginde olmalıdır. Çok kuru ve kızarmış olmamalıdır. İçi pişmiş ve hamur olmamalıdır.

Kurban bayramı yaklaşırken değişik bir şerbetli tatlı yapmak isteyenler için işte Kadayıf Dolması tarifi...

KADAYIF DOLMASI TARİFİ

MALZEMELER:

400 gram tel kadayıf

200 gram ceviz içi ( her bir dolma için 1 yemek kaşığı)

5 adet yumurta

ŞERBETİ İÇİN:

750 gram toz şeker

500 ml. su

1 yemek kaşığı taze sıkılmış limon suyu

KIZARTMAK İÇİN:

2,5 su bardağı Ayçiçek yağı

KADAYIF DOLMASI YAPILIŞI:

Tatlının şerbeti için; toz şeker ve suyu derin bir karıştırma kabına alın. Toz şeker eriyene kadar karıştırdığınız şerbet karışımını ocağa alın ve orta ateşte kaynamaya bırakın.

Yaklaşık 15-20 dakika kadar kaynayan ve kıvam alan şerbete limon suyu ekleyip karıştırdıktan sonra ocaktan alın. Soğuması için cam bir kaseye alıp bir kenarda bekletin.

Oldukça taze olan tel kadayıfları küçük parçalara ayırmadan elinizle hafif bir şekilde açın.

Havalandırdığınız ve tel tel açtığınız tel kadayıfları yumurta büyüklüğünde öbeklere ayırın.

Mutfak tezgahı üzerinde dikdörtgen bir yufka gibi ince bir kat halinde tel tel açtığınız kadayıfın orta kısmına iri parçalar halinde ceviz içi yerleştirin. Kenar kısımlarını içe doğru katladıktan sonra rulo şeklinde sarın.

Kadayıflar bitene kadar aynı işlemi tekrarlayın.

Yumurtaları geniş bir kasede çırpın.

Ayçiçek yağını derin bir tencereye alın ve kısık ateşte kızdırın.

Hazırladığınız kadayıf dolmalarını tek tek çırpılmış yumurtaya buladıktan sonra kızmaya başlayan yağda altın sarısı renk alana kadar kızartın.

(Yumurtadan çıkardığınız kadayıf dolmalarını tepside bir veya iki dakika bekletin. Böylece fazla yumurta süzülmüş olur. Fazla yumurta kadayıf dolmalarının içine nüfuz eder. Bu da hamurlaşma yapar ve kızartırken yumurta kokusuna sebep olur.)

Kızaran tatlıları bir kevgir yardımıyla aldıktan sonra soğumuş olan şerbetin içine bırakın. Şerbetini çekmesi için kısa bir süre şerbet karışımında bekleyen tatlıları servis edin.

KADAYIF DOLMASININ PÜF NOKTASI

Tescilli kadayıf dolmasının püf noktası kullanılan tel kadayıftır. Kullanılan tel kadayıf ne çok ince ne de kalın olmalıdır. Kızartılmış kadayıf dolmaları altın sarısı renginde olmalıdır. Çok kuru ve kızarmış olmamalıdır. İçi pişmiş ve hamur olmamalıdır.

Dolma şeklinde hazırladığınız kadayıfları, ağzı kapalı bir kapta uzun süre buzdolabında saklayabilir, arzu ettiğiniz zaman yumurta sarısına bulayıp kızartabilirsiniz.