Hırvatistan Cumhurbaşkanı ve Silahlı Kuvvetleri Başkanı Zoran Milanovic, ‘Kırım'la ilgili dikkat çekici bir açıklamada bulundu.

Milanovic, NATO'nun Litvanya Cumhuriyeti'ndeki güçlendirilmiş varlığının bir parçası olarak üçüncü Hırvat birliğinin uğurlama töreninde yaptığı konuşmada, Rusya tarafından 2014 yılında ilhak edilen Kırım'ın bir daha asla Ukrayna'nın bir parçası olmayacağını söyledi.

Ukrayna'daki Batı politikasını sert bir şekilde eleştiren Milanovic, AB'nin en yeni üye devleti olan ülkesinin Ukrayna'da 11 aydır devam eden savaşın kendi deyimiyle feci sonuçlarla yüzleşmesini istemediğini söyledi.

Doğudaki Petrinja kasabasındaki askeri kışlaya yaptığı ziyarette gazetecilere verdiği demeçte Milanovic, Batı'nın Kiev'e verdiği askeri desteğe atıfta bulunarak, Batı'nın Ukrayna hakkında yaptığı şey "son derece ahlaksız çünkü ‘savaşa' bir çözüm yok" dedi.

Alman tanklarının Ukrayna'ya gelişinin yalnızca Rusya'yı Çin'e yaklaştırmaya hizmet edeceğini de belirtti.

“Litvanya NATO üyesidir. Askerlerimizin oraya gitmemeleri adil olmaz. Bu bir dayanışma eksikliği olur," diyen Milanovic, Rusya'nın “Ukrayna veya onun Batılı ‘kuklacıları' ile görüşmenin bir anlamı yok” açıklamasını hatırlattı.

“2014'ten 2022'ye kadar Rusya'yı bu savaşı başlatmak niyetiyle kışkırtan birini görüyoruz” diyen Milanovic, “Geçen yıl gönderilmesi gereken tanklardan, ancak şimdi bahsediyoruz. Tüm Alman tanklarını oraya göndereceğiz, Ruslar yandı. Aynı kader diğerlerini de bekliyor." dedi.

"Kırım bir daha asla Ukrayna olmayacak. Önde gelen Alman generalleri böyle söylüyor" açıklamasında bulunan Hırvatistan Cumhurbaşkanı Milanovic, "Bir süper güçle giderek daha fazla çatışmaya giriyoruz” dedi Milanovic, başkalarının gözlerini açmaya çalıştığını da sözlerine ekledi.

Milanovic gazetecilere verdiği demeçte, "Amaç nedir? Rusya'nın parçalanması, hükümet değişikliği? Çözüm, Rusya'da hükümet değişikliği değil. Rusya'nın konvansiyonel bir savaşta yenilebileceğini düşünmek delilik” ifadesini kullandı.

"Sırbistan ve Rusya aynı değil. Ne yazık ki bu acı bir gerçek ve bir tehlikedir. Kosova'yı ilhak ettik. Biz ve uluslararası toplum. Sırbistan'dan alınmıştır. Kosova'yı tanıdık mı? Bu ilhak değil, bu kamulaştırmadır. Buna ne denir? Biz ve uluslararası toplum Kosova'yı değil, tüm NATO üyelerinin tamamını sorguluyor" dedi.

"Çılgın duygular ve nefret Avrupa'yı büyük tehlikeye atıyor" diyen Milanovic, "Ukraynalılar patolojik olarak Ruslardan nefret ediyor, bu bir gerçek. Hırvatlar da Sırplardan, Ruslardan nefret ettikleri kadar nefret etmiyorlardı" dedi.

“Sorulması gereken şu: Ukrayna'ya ne kadar yardım edeceğiz ve bu savaşı nasıl önleyeceğiz?” diyen Milanovic sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Rusya ve Ukrayna'nın müzakere masasına oturmaya zorlanmaları gerekirdi. Savaşta 300 bin Ukraynalı ölmeli mi? Bunu görmek kalbimi acıtıyor. Sadece bunu yaptıranlar savaş halinde olmayan şehirlerden izliyorlar. Güvende olduklarını, şehirlerinin yanmayacağını biliyorlar. Bu bir Armagedon (Kıyamet) savaşı. Buna inanan biri değilim ama bununla ilgili bir şeyler okudum.”

Ukrayna'dan Milanoviç'in ‘Kırım' açıklamasına sert tepki

Öte yandan Milanovic'in, “Kırım'ın asla Ukrayna kontrolüne geri dönmeyeceği” yönündeki açıklamasına Ukrayna Dışişleri Bakanlığı'ndan sert tepki geldi.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Facebook'ta "Hırvat cumhurbaşkanının Ukrayna'nın toprak bütünlüğü hakkında fiilen şüphe uyandıran açıklamasını kabul edilemez buluyoruz" dedi.

Rusya 2014 yılında Kırım'ı Ukrayna'dan almıştı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy ise, 2014 yılında Rusya tarafından ele geçirilen ve ilhak edilen Kırım'da Ukrayna'nın egemenliğini yeniden tesis etme sözü vermişti.

Milanovic kimdir?

Milanovic, 2019'da Hırvatistan'ın cumhurbaşkanlığı seçimlerini liberal solun adayı olarak kazandı. Ancak o zamandan beri popülist milliyetçiliğe döndü. Batı'nın Rusya ile Balkanlar'a yönelik politikasını eleştirdi. Rus yanlısı bir politikacı olarak ün kazandı. Son aylarda, Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya kabulüne ve Ukrayna askerlerinin Hırvatistan'da eğitilmesine ise açıkça karşı çıktı.