Hem Ukrayna hem de Rusya'ya sadece savaşın bitirilmesi yönünde destek veren Türkiye, karşılıklı diyaloglar dışında bazı krizlerin de çözümü için çabaladı. Türkiye yaşanan diplomasi trafiğinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin tanınması meselesini de masaya koydu.

Rusya’dan KKTC’ye doğrudan uçuşlar başlıyor

Dün Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kürsüsünden dünyaya seslenen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, çağrısını bir kez daha yineledi ve “KKTC’yi resmen tanıyın” dedi. Bu açıklamanın ardından 'Rusya’dan KKTC’ye doğrudan uçuşlar başlayacak' yönünde iddialar ortaya atıldı. Hatta ilk uçuş Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla yeni Ercan Havalimanı’nın 15 Kasım’daki açılışına yetiştirilecek.

Resmi olarak tanınmasının yolunu açacak

Bu gelişme, KKTC’nin uluslararası arenada resmi olarak tanınmasının yolunu da açmış olacak. Rus ticari uçuşları çok yakın zamanda doğrudan Rusya ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasında, muhtemelen bir tur operatörü aracılığıyla gerçekleştirilecek. Öte yandan Rusya hükümeti de bu konuya “olur” verdi. Bu arada Türkiye ile Rusya arasında henüz nihai karara varılmadı ve görüşmeler de sürüyor.

“Böyle bir gelişme, KKTC için çok önemli bir adım olur”

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “Türkiye’nin denge siyaseti bağlamında, Rusya ile hasıl olması durumunda bunu memnuniyetle karşılarız. Böyle bir gelişme, KKTC için çok önemli bir adım olur, tanıma dediğin böyle başlar, önemli olan ekonomik hareketlerdir” açıklamasında bulundu.