BioNTech ve ABD'li ortağı Pfizer Inc'in COVID-19 aşısı hakkındaki olumlu veriler, hayatlarını bağışıklık sistemini kansere karşı güçlendirmeye adayan Alman biyoteknoloji firmasının arkasındaki evli çift için beklenmedik bir başarı olduğunu söyledi. geniş bir çalışmadan elde edilen ilk verilere göre, deneysel aşısı COVID-19'u önlemede% 90'dan fazla etkiliydi. Peki, BioNTech kurucusu Uğur Şahin kimdir? Prof. Dr. Uğur Şahin kaç yaşında, nereli? 

BioNTech kurucusu Uğur Şahin kimdir?

19 Eylül 1965' te İskenderun'da doğdu.

4 yaşında ailesiyle Almanya'ya gitti.

Eğitiminin Saarland Üniversitesi (1999), Köln Üniversitesi (1993), Köln Üniversitesi (1984–1990) tamamladı.

Ailesi Köln'de Ford fabrikasında çalışıyordu. Prof. Şahin, daha genç yaşlarda bilimsel araştırmalara ve deneylere duyduğu ilgiyle dikkati çekti.

Kanser üzerine Alman televizyonunda hazırlanan 'Ölümsüzlük Öldürücüdür' programını izleyen Uğur Şahin, 19'uncu yüzyılda modern bağışıklık sistemini bulan ve kansere karşı ilk kez kemoterapiyi geliştiren Paul Ehrlich'i kendisine örnek alarakKöln Üniversitesi'nde tıp okudu.

Profesörünün teklifi üzerine Homburg Saar'daki üniversitede çalışmaya başladı. Kansere karşı araştırmalarla adını duyuran Prof. Uğur Şahin, kanserli hücreyle sağlıklı hücreyi birbirinden ayırıp, kanserli hücreyi yok eden bir aşı geliştirdi.

Göğüs, kalınbağırsak, akciğer, pankreas ve prostat kanserinde hastalıklı hücrelere karşı savunmaya geçen antikorlar üzerinde çalışma yürüten Prof. Şahin, eşi Dr. Özlem Türeci ile birlikte melanom adı verilen cild kanserine karşı bir aşı üzerinde çalışma yürütüyordu. Prof. Şahin, COVID 19'un yayılması üzerine bu alana yöneldi.

Prof. Şahin, 1996'da Nobel Tıp Ödülü alan İsviçreli bilim insanı Rolf Zinkernagel ile birlikte çalıştı. 2008'de BioNTech şirketini kurdu.

BioNTech'de bugün 80 civarında bilim insanı kanser üzerine araştırmalar yapıyor.

Londra Hijyen ve Tropikal Tıp Okulu'nda aşılama profesörü olan Brendan Wren, yüzde 90 etkinliğin "yeni bir aşı için mükemmel" olduğunu söylerken bir yandan da bir uyarı notu ekledi. "Şimdiye kadar çok iyi" bir durum ancak daha fazla doğrulayıcı güvenlik ve etkinlik çalışması gerekiyor. " BioNTech'ten Şahin, aşının bağışıklık tepkisinin "en az bir yıl" sürmesini beklediğini belirterek, aşı kaynaklı antikorların yaklaşık 20 farklı Sars-Cov-2 mutasyonunu bloke ettiğinin gösterildiğini sözlerine ekledi. "Virüsün bir mutasyonunun bağışıklık tepkisinin üstesinden gelme olasılığı çok düşük" diye tahmin etti.

DREAM EKİBİ

MIG'den Kromayer için Tuereci ve Şahin, vizyonlarını gerçekliğin kısıtlamalarıyla uzlaştıran bir “rüya takımı”.

BioNTech hikayesi, Ocak ayında Şahin, Çin'in Wuhan kentinde yeni bir koronavirüs salgınıyla ilgili bilimsel bir makaleye rastladığında bir değişiklik yaptı ve kanser önleyici mRNA ilaçlarından mRNA tabanlı viral aşılara kadar olan adımın ne kadar küçük olduğunu gösterdi.

BioNTech, Mart ayında ilaç devi Pfizer ve Çinli ilaç üreticisi Fosun'u ortak olarak kazanarak, birkaç olası bileşik üzerinde çalışmak üzere "ışık hızı" projelendirmesi için yaklaşık 500 personeli hızla görevlendirdi.

Mainz Üniversitesi'nde 20 yıldır sahin ile çalışan onkoloji profesörü olan Matthias Theobald, yetersizlik eğiliminin, COVID-19 aşısına olan inanç sıçramasıyla örneklenen, tıbbı dönüştürme konusundaki amansız bir hırsı olduğunu söyledi.

Theobald “Çok alçakgönüllü ve alçakgönüllü biri. Görünüşler onun için çok az şey ifade ediyor. Ancak vizyonlarını gerçekleştirmesine olanak tanıyan yapılar yaratmak istiyor ve burada özlemler mütevazı olmaktan çok uzak, ”dedi .

Şahin, Pazartesi günü Reuters'e verdiği demeçte, okumanın "olağanüstü bir başarı oranı" olduğunu, ancak yılın başlarında görevin genel olarak ne kadar zor olacağını bilmediğini söyledi.

"Kesinlikle ciddi bir bilim insanı olarak kolayca dile getirebileceğiniz bir şey değil, ama başından itibaren olasılık alanındaydı."