Kuyum harcaması nedir? BDDK nakit avans düzenlemesi ile kredi kartlarındaki nakit avans çekimlerine darbe vurdu. Bankalar kredi kartı nakit avanslarını ya durdurdu ya da en alt seviyeye indirdi. Faiz oranları yükseldi. Peki kuyum ne demek, ne anlama gelir? İşte tüm detaylar.

KUYUM HARCAMASI NEDİR, NE DEMEK?
Kuyum harcamaları, değerli madenlerin alım satımı ile ilgili harcamalardır. Kuyum harcamaları, ekonomik ve kültürel açıdan önemli bir rol oynamaktadır. Kuyum harcamaları, bir yandan tasarruf ve yatırım aracı olarak kullanılırken, diğer yandan da hediyelik eşya, süs eşyası veya takı olarak talep edilmektedir. Kuyum harcamalarının belirleyicileri arasında gelir düzeyi, fiyatlar, faiz oranları, döviz kurları, enflasyon beklentileri, güvenlik endişeleri ve geleneksel alışkanlıklar sayılabilir.

TCMB, kuyum harcamalarını dengelemek ve cari açığı azaltmak için yeni bir karar aldı. Buna göre, kişisel kredi kartlarıyla yapılan belirli bir limitin üzerindeki nakit avans ve kuyum harcamalarının yüzde 30 oranında menkul kıymet tesisine tabi olmasına karar verildi. Menkul kıymet tesisine tabi olan krediler için bankaların TCMB'de bloke ettikleri menkul kıymetlerin tutarı artacak ve bu da bankaların likidite maliyetini yükseltecektir. Bu da bankaların kredi kartı faiz oranlarını artırmasına ve tüketicilerin kredi kartı kullanımını azaltmasına neden olacaktır.

TCMB'nin bu kararı ile kuyum harcamalarının azalması ve cari açığın düşmesi beklenmektedir. Ancak bu kararın tüketici güveni ve ekonomik büyüme üzerindeki olası olumsuz etkileri de göz ardı edilmemelidir. Kuyum harcamalarının ekonomik ve sosyal önemi göz önüne alındığında, bu konuda daha dengeli ve uzun vadeli politikaların geliştirilmesi gerekmektedir.

NAKİT AVANS DÜZENLEMESİ NEDİR?
Bankacılık kaynakları, “Tüketiciler bu nakit avansla ihtiyacını karşılıyordu. Kredi kartından nakit avans çekiyordu. 1,36 faiz oranıyla. Menkul kıymet zorunluluğuyla birlikte çoğu banka, pazartesi gününden itibaren kredi kartından nakit avansı kapattı” dedi. Sektör temsilcileri, bir ay öncesinde herkesin faiz oranı düşük olduğu için yüzde 1,36’dan kredi kartından nakit avans kullandığını belirterek, söz konusu durumun bankaların zararına bir durum olduğuna işaret etti. Bankacılık sektörüne göre, talep enflasyonu kısılmaya çalışılıyor. 

Fitch Ratings: Türkiye'de enflasyonda ciddi düşüş yaşanacak Fitch Ratings: Türkiye'de enflasyonda ciddi düşüş yaşanacak

Diğer taraftan vatandaşların kredi başvurularının 29 Mayıs tarihinden önce sonuçlanmayacağı öğrenildi.