Mavi kart nedir?

Mavi kart, Türkiye’de doğmuş Türk vatandaşı olarak tanınan kişilerin daha sonra izinle Türk vatandaşlığından çıkmış farklı bir ülke vatandaşı olan kişilere ve onların 3. derece alt soylarına verilen bir karttır. Bu bireylere mavi kart verilmesinin sebebi Türkiye’deki haklarını koruma amaçlıdır. Mavi kart için Türkiye’de doğmuş olma şartı bulunmaktadır. Mavi kart ile çifte vatandaşlık aynı şey değildir, karıştırılmaması gereken kavramlardır. Mavi kart ile Türkiye vatandaşlığından çıkmış ve farklı bir ülke vatandaşı olan kişi ve kişinin alt soylarının haklarını korunmuş olur.

Mavi kart sahibi kişiler, Türk vatandaşları ile aynı haklara sahiptirler. Kanunla belirlenmiş istisnai bir durum olmadığı sürece bu durum her mavi kartlı için geçerlidir. İzinle vatandaşlıktan çıkan kişilerin T.C. kimlik numaraları değişmez, hep aynı kalır ancak mavi kartlıların alt soylarına yabancılara verilen kimlik numaralarından verilir. Mavi kart bir kimliktir, her zaman her yerde yanınızda taşıyabilirsiniz.

Mavi kartlılar Türkiye’de hiçbir yerden izin almadan istedikleri yerde ikamet edebilir, seyahat edebilir, miras haklarından yararlanabilir, iş yeri açabilir, sigortalı bir işte çalışabilir, işçi çalıştırabilirler, eş ve çocukları sigortasından yararlanabilirler. Mavi kart Türkiye’deki tüm sağlık kuruluşlarında geçerlidir.

Mavi Kartın Avantajları

Mavi kartın en büyük avantajı yukarıda da bahsettiğimiz gibi bu karta sahip olan kişilerin Türk vatandaşları ile aynı haklara sahip olmasıdır. Mavi kart sahibi kişiler kamu görevi hariç çalışma iznine ihtiyaç duymaksızın herhangi bir işe giriş yaparak çalışabilirler ve SGK girişleri yapılır. Herhangi bir belge veya izne gerek olmadan istedikleri yerde ikamet edebilirler. İkametinizi bulunduğunuz ülkeden Türkiye’ye taşıyarak sağlık yardımı hakkından da ücretsiz yararlanabilirler.

Mavi kartlılar Türkiye’de dava açmadan veya avukata ihtiyaç duymadan Türk vatandaşlığından çıkmadan önce Türkiye’de çalıştığı yılları borçlanarak emekli olabilir. Aynı şekilde hiçbir sigorta girişi bulunmayan kişilere SGK’ya başvurarak primlerini ödeyerek bireysel emeklilik haklarını kullanabilirler.

Mavi kart sahibi kişiler ülkemizde istedikleri zaman mal alım satımı yapabilirler, bunun için herhangi bir belgeye ihtiyaçları yoktur. Mavi kart sahibi kişiler istedikleri PTT şubesinden e-devlet şifresi alabilir ve internet üzerinden her türlü işlemi gerçekleştirebilirler. Aynı şekilde vergi numarası almak isteyenler de gerekli evraklarla birlikte başvurmaları halinde bu haktan da yararlanabilirler.

Mavi Kartın Dezavantajları

Mavi kart sahibi olan vatandaşların Türkiye’deki seçimlerde ve referandumlarda seçme ve seçilme hakkı bulunmuyor. Aynı şekilde bu kişilerin yurt dışından bedelsiz araç veya ev eşyası ithal etmelerine izin verilmiyor.

Mavi kartlıların Türkiye’de dövizle askerlik hizmeti yapma yükümlülüğü de yok. Mavi kartlı kişilerin sürekli kamu hizmeti görevlerinde çalışma izni bulunmuyor. Ancak kamu kurum ve kuruluşlarında işçi, geçici veya sözleşmeli personel olarak çalışabilirler.

Makalemizde de açıkladığımız gibi mavi kartın pek çok avantajına rağmen çok az dezavantajı söz konusu. Mavi kart sahibi herkesin Türk vatandaşlarıyla aynı haklara sahip olup çalışma izni sıkıntısı olmaksızın Türkiye’de rahatça çalışabilir ve hayatlarını sürdürebilirler.