1 Kasım 1928'te Türkiye'de gerçekleştirilen Harf Devrimiyla, Arap Alfabesinden Latin Alfabesine geçildi. Dönemin Milli Eğitim Bakanı da Mustafa Necati Uğural'dı. Uğural'ın harf devrimi için çok uğraştığı ve Anadolu'yu dolaşarak Latin Alfebesinin çok üstün olduğu yönünde propaganda yaptığı biliniyordu.

'KUR'AN'I TARİHE GÖMDÜK' AFİŞİNİN ARDINDAN ÖLMESİ İBRETLİK BİR VAKA OLARAK DEĞERLENDİRİLDİ

Türklerin asırlardır kullandığı Arap harflerinin yerini Latin harflerinin almasının ardından toplumda ciddi rahatsızlıklar ve tepkiler oluşmuştu. Bu tepkilerçeşiti yollarla bastırılırken, bakan Uğural da Latin harflerini üstün kılan konferanslar düzenliyordu. Bu konferanslardan birini vermek için Konya'ya giden Bakan Mustafa Necati için hazırlanan afişlerde ''Eski Harflerle Birlikte Kur’an’ı da Tarihe Gömdük” ifaleri yer aldığı belirtiliyordu. Konferans öncesi yemeğe katılan Bakan Mustafa Necati apandist patlaması sonucu hastaneye kaldırılarak, hayatını kaybetti. Kimi kaynaklarda da Ankara Numune Hastahanesi’nde öldüğü söylenmektedir.

MUSTAFA KEMAL, MUSTAFA NECATİ'NİN ÖLÜMÜNDEN SONRA AĞLADI

Mustafa Kemal Atatürk’ün, Mustafa Necati’nin ölümüne adeta “hüngür hüngür” ağladığını Falih Rıfkı Atay “Çankaya” adlı kitabında yazmıştır. Prof. Dr. Utkan Kocatürk’ün M. Kemal Atatürk’ün manevi kızı Afet İnan ile 17 Nisan 1976 günü yaptığı söyleşide de Atatürk’ün Mustafa Necati’nin ölümüne ağladığı bildirilir. Afet İnan, ''Valla her arkadaşına önem verirdi. Yalnız Necati Bey’den… işte o, yeni harflerin kabul edildiği senedir ve öyle bir ani ölümü, onda büyük tesir yapmıştı ve acımıştı çok.. Yani çok şey bekliyordu ondan.. (…) Ben tanımadım uzun boylu, ama vefat ettiği zaman Atatürk çok üzülmüştü.. Biliyorum, ağladı..” ifadelerini kullanmıştı.

YILLAR SONRA ŞAHİTLERİ OLAYI BÖYLE ANLATTI

Yaşanan olayla ilgili yıllar sonra açıklamalarda bulunan Onk. Dr. Haluk Nurbaki olayı şu şekilde anlatmıştır:

Rahmetli babam o zamanlar Konya’nın tek gazetesi olan “Babalık” gazetesinin başyazarı idi. Ondan işittiğim şu olayı aynen naklediyorum: “Devrin ilk Maarif Vekillerinden (Milli Eğitim Bakanı) Necati Konya’ya gelmiş ve Latin harflerinin üstünlüğünü(!) anlatmak üzere bir konferans düzenlemişti. Şehrin her tarafına yapıştırılan ilanlarda: “Eski Harflerle Birlikte Kur’an’ı da Tarihe Gömdük” yazıyor ve konferansın ertesi gün saat 10’da verileceği belirtiliyordu. Akşam, mükellef bir ziyafet verildi. Yemekten sonra bay Necati, ani bir apandist krizine yakalandı ve hemen hastahaneye kaldırılarak ameliyat edildi. Gösterilen itinayı anlatmaya lüzum yok, bütün hastahane hatta Konya ayakta idi. Bay Necati kurtulmuş, fakat ne çare ki haddini aşarak Kur’an’a dil uzatmıştı. Gece yarısı, imkansız denebilecek bir şey oldu ve Bay Necati’nin yatağı yan demirinden kırıldı. Hasta yere düşmüş ve ameliyat yeri patlamıştı. Ertesi gün saat 10’da, yani konferansın yapılacağı bildirilen saatte öldü.”