İşte "Muammer bin Abdullah kimdir? Muammer bin Abdullah nerede doğmuştur? Muammer bin Abdullah ne zaman doğmuştur? Muammer bin Abdullah nasıl Müslüman olmuştur? Muammer bin Abdullah nasıl hicret etmiştir? Muammer bin Abdullah nasıl evlenmiştir? Muammer bin Abdullah’ın cesareti, Muammer bin Abdullah’ın hayatı, Muammer bin Abdullah’ın vefatı." sorularının cevabı.

Muammer bin Abdullah kimdir? Muammer bin Abdullah’ın hayatı

Hz. Muammer, İslâmiyet’in ilk yıllarında Müslüman oldu. İkinci kafile ile Habeşistan'a hicret etti. Bir müddet sonra Mekke'ye tekrar döndü. Medine'ye hicret etmekte biraz gecikti. Bu sebeple savaşlara iştirak edemedi.

Veda Haccına katıldı. Peygamberimizin hizmetinde bulundu. Resulullahın devesi üzerinde bulunan "mahmili" düzenlemekle vazifelendirilmişti. Bir defasında iyice bağlamadığı için "mahmil" yolda sallanmaya başladı. Peygamberimiz, "Muammer, bu mahmilin bağlantı gevşek gibi geliyor bana" buyurdu. Muammer (r.a.), "Ya Resulallah, ben her zamanki gibi onu sımsıkı bağlamıştım. Benim hizmetinizde bulunma şerefime gıpta eden biri gevşetmiştir" dedi. Reresulullah (a.s.m.) tebessüm ederek, "Muammer, senin gönlün rahat olsun. Ben senin yerine kimseyi tayin etmem" buyurdu.

Bu bahtiyar Sahabî, Resulullahın mübârek saçlarını kesme şerefine de nâil oldu. Usturayı hazırladığında latife olarak, "Muammer! Resulullah kulağının memesini sana teslim etmiştir" buyurmuştu. Muammer (r.a.) sevinçliydi, "Yâ Resulallah, bu Allah'ın ne kadar büyük bir nimeti ve ihsanıdır ki, sizin saçınızı kesmek şerefine nail oldum" diye cevap vermişti."