Kayseri'deki bir otobüs yolculuğu sırasında ,bir şahıs, Çerkesçe konuşan iki gence sözlü tacizde bulumuştu.

Demokratik Çerkes Kongresi Girişimi tarafından konuyla ilişkin yapılan açıklamada, "Türkiye, geçmişte ulus devlet anlayışına, tektipleştirmeye kurban edilmek istenen halklar ve diller ülkesidir. Günümüz Türkiye’sinde ise iktidarın sadık taraftarlar yaratmak adına, ırkçı, milliyetçi, cinsiyetçi, muhafazakâr, dindar ve kindar bir nesil yaratma çabası sebep; sağlık çalışanlarına saldırı, kadın cinayetleri, doğa katliamı ve ırkçı saldırılar sonuçtur. Yarattığınız Türkiye sizin eserinizdir. Kayseri’de Çerkesçe konuşan gençlere yapılan sözlü saldırı aynı zihniyetin ürünüdür. Dünyanın tüm renklerine, dillerine ve halklarına saygılı biz Çerkesler, kendi halkımızın diline olan bu saldırıda taraf olduğumuz gibi tüm halkların uğradığı haksızlıklarda da taraf olmaya devam edeceğiz" denildi.

Konuya dair sosyal medya paylaşımı yapan Çerkes Dernekleri Federasyonu ise, "Kayseri'de toplu taşıma aracında (belediye otobüsü) annesi ile telefonda anadilinde (Çerkesçe) konuştuğu için bir gencimize, kin ve nefret kusarak sözlü tacizde bulunan ırkçı faşisti şiddetle kınıyoruz. Konu hakkındaki gelişmeleri ve süreci yakından takip edeceğiz" dedi.

NE OLMUŞTU?

Kayseri'deki bir otobüs yolculuğu sırasında Çerkesçe konuşan iki gence otobüsteki diğer yolcular sözlü saldırıda bulunmuş. Sosyal medyada yayınlanan görüntülerde, erkek bir yolcunun Çerkesçe konuştuğu aktarılan yolculara karşı ayağa kalkıp bağırdığı görülmüştü.

Videoda, söz konusu yolcunun, "Bu ülke Türklerin ülkesi Türk. Her şey Türk'tür, Çerkes değil. Bu ülkede ikinci dil konuşulmaz; Kürt olsun, Çerkes olsun… Kim olursa olsun. Bu ülke Türk'tür" sözleriyle Çerkesce kouşan gence saldırdığı görülmüştü. Başka bir yolcu ise "Çift dil konuşulduğunda ülke karışır" diyerek şahsa destek vermişti.