Serkan Göksal adlı bir blogger, dinimizce oynanması haram sayılan piyangoya umut bağlayanları üzecek istatistikleri ortaya koydu. Söz konusu yazıda piyangonun bir insana çıkma olasılığına ele alan blogger, böylece insanların nasıl bir boş hayale bel bağladığını göstermiş oldu.

İşte Göksal'ın o yazısı:

Nedir bu milli piyango?

Millî Piyango, Türkiye’de Millî Piyango İdaresi tarafından düzenlenen, bastırılmış numaralı biletlerin satılarak, adet ve tutarları önceden belirlenmiş ikramiyeleri kazanacak numaraların belirli günlerde çekilecek kura ile saptanması esasına dayanan şans oyunudur. Türkiye’de piyango çekilişleri, her ayın 9, 19 ve 29’uncu günleri yapılır. Belirtilen tarihlerde veya bu tarihlerin dışında, çekiliş günleri ve planları farklı olan özel çekilişler düzenlenebilir. Örneğin; her yıl 31 Aralık gecesi yılbaşı özel çekilişi yapılır.

Milli piyango yılbaşı özel çekilişinin size çıkma olasılığı nedir?

Gelin matematiksel olarak birlikte hesaplama yapalım. Milli piyango çekilişinde her kürenin içinde 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9 rakamların yazılı olduğu toplar bulunmaktadır.

Toplam 7 küre ve her küreden bir top seçilecektir. Bunu matematiksel olarak ifade edecek olursak topların seçilmesi eşit şansa sahip olduğu için ilk küreden herhangi bir rakamın gelme olasılığı 1/10’dur.

7 küre için çıkacak olan sayını gelme olasılığı  1/10 x 1/10 x 1/10 x 1/10 x 1/10 x 1/10 x 1/10=1/10.000.000 yani biletin size çıkma olasılığı 10 milyonda 1’dir.

Peki bu bulduğumuz sonuç ne demek oluyor? Bunu somutlaştıracak olursak bu sayının gelme olasılığı on milyonda birdir. Yani;

Bulutsuz bir günde yıldırımın çarpa olasılığından daha azdır.

Başınıza ampul düşmesi sonucu ölme olasılığınız şanslı numaraların size çıkma olasılığından daha fazladır.

Merdivenlerden düşerek ölme ihtimaliniz ise 4 kat daha fazladır.

4 kat daha fazla olan diğer ölüm çeşidiyse başınıza Hindistan cevizi düşerek hayatınızı kaybetmeniz.

Yataktan düşerek ölmenizin olasılığı 7 kat daha muhtemeldir.