Rusya'nın Suriye Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev'in Türkiye'ye ziyaret gerçekleştireceği ifade edildi. Lavrentyev ve beraberindeki Rus heyetinin 8-9 Aralık'ta İstanbul'da olması bekleniyor.

TÜRKİYE SÜRE VERMİŞTİ

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Suriye'nin kuzeyine düzenlediği hava harekatıyla ilgili Al Jazeera'ye konuşan Türk yetkililer, kara harekatı için de ABD ve Rusya ile temaslarda bulunulduğunu belirtmişti. Yetkililer, ABD ve Rusya'ya süre konusunu ilettiklerini söyleyerek, "SDG ve YPG'ye Menbiç, Tel Rıfat ve Ayn el Arab'dan çekilmeleri için süre verildi. Süreyi uzatmayacağız. SDG/YPG oradan çekilmezse, kara harekatı başlayacak" ifadelerini kullanmıştı.

RUSYA BAZI ŞARTLAR KOŞMUŞ

Al Jazeera'nin haberine göre Türk yetkililer, Rusya'nın Ukrayna konusunda şartlar sunduğunu, şartların kabul edilmesi halinde TSK'nın Tel Rıfat ve Ayn el Arab bölgelerine girişini "kolaylaştıracağını" belirtmişti:

"Rusya, Ukrayna ile ilgili şartlarını belirledi ve Türk tarafına iletti. Bunun karşılığında Rusya, Türkiye'ye Suriye'nin kuzeyinde siyasi ve askeri tavizler vermeyi kabul etti. Özellikle YPG/SDG teröristlerinin yer aldığı Ayn el Arab ve Halep kırsalındaki Tel Rıfat bölgelerindeki engeller kaldırılacak, Türk askerinin harekat

KASIM AYINDA ASTANA'DA AÇIKLAMALARDA BULUNMUŞTU

Kasım ayında Lavrentyev, Suriye meselesine ilişkin Astana Formatı garantörleri Türkiye, Rusya ve İran heyetlerinin Kazakistan'ın başkenti Astana'da düzenlediği toplantının ardından açıklamalarda bulunmuştu.

Rusya'nın Türkiye ile Suriye meselesiyle ilgili savunma bakanlıkları üzerinden yoğun temas halinde olduklarını dile getiren Lavrentyev, "Bu, Suriye’de gerilimin artması ihtimalinin engellenmesini mümkün kılıyor. Ayrıca, istihbarat servisleri üzerinden de etkileşim sürdürülüyor. Bu, sahadaki durum dahil bazı konuların çözülmesine yardımcı oluyor" dedi.

Toplantı kapsamında Türk heyetiyle de görüşmeler yaptıklarını aktaran Lavrentyev, şunları kaydetti:

"Elbette, Astana platformunu Türk meslektaşlarımızla ayrıntılı görüşmeler yapmak ve onları karada geniş çaplı operasyonlar düzenlemekten kaçınmaya ikna etmek için kullandık. Bu operasyonun başlatılması durumunda, sadece Suriye'nin kuzey doğusunda değil, Orta Doğu'da da şiddet ciddi şekilde artabilir. Elbette, buna izin verilmemesi gerekiyor. Argümanlarımızın Ankara tarafından dikkate alınacağı, mevcut soruna başka çözümlerin bulunacağını umuyoruz."