Endüstriyel kenevir alanında ihtisaslaşan Yozgat Bozok Üniversitesi'nde kenevirin biyokütlesinin ekonomiye kazandırılması özelinde yapılan akademik çalışmalar meyvelerini vermeye devam ediyor. Yozgat Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Karadağ ve Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamdi Temel’in editörlüğünü yaptığı, bölüm yazarlarının tamamının üniversitenin öğretim üyelerinden oluştuğu ve multidisipliner çalışma sonucunda elde edilen “Sağlık Bilimleri Açısından Kenevirkitabı yayımlandı.

Yozgat Bozok Üniversitesi senato salonunda gerçekleştirilen kitabın tanıtım ve bölüm yazarlarına teşekkür toplantısına Rektör Prof. Dr. Ahmet Karadağ, Rektör Yardımcısı ve Kenevir Araştırmaları Koordinatörü Prof. Dr. Güngör Yılmaz, kitabın editörlerinden Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamdi Temel ve kitapta bölüm yazarlığı yapan öğretim elemanları katıldı. Toplantıda kitabın vücut bulmasında emeği geçen öğretim üyelerine rektör tarafından teşekkür edildi ve kitabın takdimi yapıldı.

ENDÜSTRİYEL KENEVİR EKONOMİYE KAZANDIRILMALI

Sağlık Bilimleri Açısından Kenevir” kitabının tanıtımında konuşan Rektör Prof. Dr. Ahmet Karadağ, İhtisas Üniversitesi olmanın sorumluluğunun üniversiteyi Girişim Odaklı Üniversite stratejisine sevk ettiğini belirterek bilginin teknolojiye dönüşmesi ve teknolojinin de sanayici ile buluşması süreçlerinin sağlam adımlarla atıldığını vurguladı. Endüstriyel kenevirin ekonomiye kazandırılması adına yürütülen tüm bilimsel çalışmaların titizlikle devam ettiğini belirten Rektör Prof. Dr. Ahmet Karadağ, “Bu kitap, klinik tıp başta olmak üzere insan sağlığına yönelik kenevirle ilgili bilinenlerin geniş bir literatür taraması ve literatür bilgileri dahilinde yeni görüş ve önerileri de içeren kapsamlı bir çalışmadan oluşmaktadır. Kitabın bölümleri okunduğunda; kenevirin medikal yönden araştırmaya açık birçok alanının olduğu bazı endişe verici bulgular olsa da insan sağlığına yönelik her ne varsa, kenevir esaslı ürünlerle şöyle ya da böyle bir tedavi sürecinin yönetilebileceği, hatta bir çok durumda alternatif olarak tercih edileceği görülecektir. Kannabinoidlerden kannabidiol (CBD) maddesinin etkili bir ilaç olarak keşfinin birçok tıbbi durumlara ve yaşam tarzlarına olumlu yönde müdahale ettiğine şahitlik edeceksiniz” ifadelerini kullandı. Kenevir esaslı özellikle kannabinoidlerlerin sağlık üzerindeki etkilerinin kitabın bölümlerinde özetlendiğini belirten Karadağ, sağlık alanında önemli bir boşluğu dolduracak kitabın oluşumunda emeği geçen herkese teşekkür etti.

ALANINDA BİR MODEL

Rektör Yardımcısı ve Kenevir Araştırmaları Koordinatörü Prof. Dr. Güngör Yılmaz, eserin 40’ın üzerinde bilim insanının kenevir özelinde 30’un üzerinde farklı konuyu ele alarak yaklaşık bir yıllık bir çabanın sonucunda oluşturulduğunu söyledi. Kenevir Araştırmaları Koordinatörü Prof. Dr. Güngör Yılmaz ise ortaya çıkan kitabın alanında  bir model ve bu alanda boşluğu doldurmaya namzet bir eser olduğunun altını çizdi. Eserde özellikle keneviri, kannabinoidler yönüyle detaylı şekilde ele aldıklarının altını çizen Prof. Dr. Yılmaz, kannabinoidlerin çeşitli hastalıklarla ilişkilerini oldukça geniş yelpazede irdelediklerini, kanser, nöropatik ağrılar, kulak burun boğaz hastalıkları, hipertansiyon, karaciğer ve böbrek hastalıkları, otizm, obezite, kardiyovaskuler hastalıklar üzerine etkilerinin değerlendirildiği bir kitap olduğuna dikkat çekti.

TÜRKİYE'DE ÖNEMLİ BİR AÇIĞI KAPATTI

Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve kitabın editörü Prof. Dr. Hamdi Temel ise Yozgat Bozok Üniversitesi'nin endüstriyel kenevir alanında bölgesel kalkınma odaklı ihtisas üniversitesi olması nedeniyle böyle kapsamlı bir kitabın bu kadar kısa zamanda klinik boyutlarıyla ele alınarak literatüre katkı sağlamasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Kitapta 2 bine yakın literatür taraması yapıldığını vurgulayan Prof. Dr. Temel, yüzde 4 intihalle Türkiye’de kendi alanında önemli bir açığı kapatan orijinal bir kitap olduğunu sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından “Sağlık Bilimleri Açısından Kenevir” kitabının kaleme alınmasında emeği geçen öğretim elemanlarına kitap takdimi yapıldı.