ABD'nin batısında bulunan ve Kaliforniya eyaletine bağlı bir şehir olan San Fransisco'da Covid-19 ile beraber artan evsizlerin sayısı şehirde büyük sorun oluşturmaya başladı.

ABD'de bu hafta yayınlanan "San Fransicko" kitabının yazarı ve Environmental Progress adlı kar amacı gütmeyen kuruluşun başkanı Michael Shellenberger, Kovid-19 nedeniyle California'daki hapishane ve barınaklarda kalan insan sayısını düşürmeleri emrinin verildiğini, bu nedenle daha fazla sayıda insanın sokaklarda kalıp, akli dengesi yerinde olmayanların agresif davranışlarına rağmen tutuklanmadığını öne sürdü.

EVSİZLER 3

SAN FRANSİSCO EN PAHALI ŞEHİRLERDEN

Brookings Enstitüsünün verilerine göre San Francisco, ABD'nin yaşamak için en pahalı şehirlerinden biri.

San Francisco aynı zamanda Atlanta'dan sonra gelir dağılımında en büyük adaletsizliğin görüldüğü ikinci şehir.

Şehirde nüfusun yüzde 5'i yılda 350 bin dolardan fazla kazanırken yüzde 20'sinin geliri 20 bin doların altında kalıyor.

San Francisco Kiracılar Birliği, 2011 yılında 1900 dolar olan şehir merkezinde iki odalı bir evin kirasının 2012 yılında aniden 3500 dolara fırladığını, rakamın bu yıl 5000 doların üzerinde olduğunu ancak kişi başına milli gelirin benzer bir artış göstermediğine dikkat çekiyor.

EVSİZLER 2

Bir argümana göre San Francisco'da Google, Facebook, Twitter gibi teknoloji şirketlerinde yıllık 6 haneli geliri bulunan çalışanların şehre taşınması kiraların ve yaşam masraflarının yükselmesine neden oluyor.

Araştırma kuruluşu McKinsey Global Institute'un şehirdeki konut krizinin çözümü için 3,5 milyon yeni ev yapılması gerektiğini öngören araştırması üzerine, California Valisi Gavin Newsom seçim kampanyasında bu konutları yapmayı vadetmişti.