Shell, Iraklı bir Yahudi ailenin çocuğu olan Marcus Samuel tarafından İngiltere'de 1907 yılında kuruldu. Deniz kabukları toplayarak bunları satmakla ticari kariyerine başlayan Marcus zamanla hızla yükselmeyi başardı.

Shell'i bugünlere getiren hikayesi:

Deniz kabuğu temin edip satma işinde gün geçtikçe Samuel Marcus büyüyüp yükseltmişti. Hatta o kadar ki uluslararası çapta bir ithalat-ihracat işine dönüşmüştü. Bu kimsenin aklına gelmeyecek işle zenginleyen Marcus ailesinin evlatlarından Samuel Junior Marcus Hazar Denizi’nin kıyılarına yaptığı bir iş seyehati sırasında bu “petrol alım-satım” işinde çok para olduğunu görür ve aklına parlak bir fikir gelir. Özellikle uzakdoğu, Güneydoğu Asya ve Çin gibi petrol konusunda sıkıntılı ülkelere “gazyağı” ithal etmeninçok karlı bir girişim olacağına inanmıştır.

Yahudi Rockefeller'e karşı...

Ancak ortada bir sorun vardı ki bu “gazyağı” ticaretini Dünya genelinde Rockefeller’in sahibi olduğu Standart Oil firması yönetiyordu.(ayaküstü Standart oil kimin sorusunu da cevapladık). Şimdi diyebilirsiniz “e ne olmuş bu Rockefeller tekeldeyse” diye. Bilmeyenlere söyleyeyim bu John D Rockeffeller dünya’da petrolü yaygınlaştıran hatta bulan adam. Hala daha şirketleri ayaktadır ve ezelden beri milyarder konumundadır. Yani çok sıkı bir rakip bizim Marcus için.

Samuel Marcus kendisi gibi yahudi olan rakibini alt etmenin bir yolunu bulur. Özel olarak gazyağı ve petrol taşıyacak devasa tankerler icat ettirecekti. Kaptan John R Coundon’ın kaptanlık ettiği “Murex” adlı ilk tankerini sipariş etmiştir bile. Bu tankerler o zamanlar yeni yeni faaliyete geçen Süveyş Kanalı’na uygun biçimde ve tehlikeli madde taşımaya elverişli şekilde üretilmiştir. Bunun gibi 7 gemi(tanker) daha üreten bizim Marcus tam 4000 ton gazyağını Malezya(Bangkok) ve Singapur’a taşıyıp satmıştır.

Daha sonra bu tehlikeli madde taşımacılık işinde büyüyen Samuel Marcus’un kurduğu Shell Transport and Trading Company” Hollanda devi “Royal Dutch Petrolium” adlı şirketin dikkatini çekmiştir. Birisi İngiliz’lerin(Shell) diğeri Hollandalı’ların olan iki şirket 1. Dünya savaşından evvel 1903 yılında birleşme kararı aldı(%60 Royal Dutch şirketinin hissesi vardı kalanı da Shell şirketinindi). Royal Dutch şirketi de Çin pazarına yakın petrol kuyuları bulunması dolayısyla büyümüştür. (Henry Wilhelm Agustus Deterning adlı kişinin yönetimiyle Standart Oil’in elinde bulunan pazarları ele geçirmiştir).

Böylelikle daha önceden Standart Oil’in tekelinde olan pazarları bir bir ele geçirmeye başlayan Shell/Royal dutch şirketi bugün Dünya’nın en büyük 5 şirketi arasında yer almayı başarabilmiştir. Bunda genç ve yetenekli liderlerinin(yöneticilerinin) payı olduğu gibi başarılı yatırımlar yapmalarının da parmağı bulunmaktadır.

Shell'in sahibi kim?

Shell'in kurucusu Marcus'un ailesi halen daha şirketin en büyük hissedarı ve sahibidir...

Shell'in anlamı ne?

Shell İngilizce'de kabuk ve deniz kabuğu anlamına gelen bir kelime...

Eşcinsellere verdiği destekle dikkat çekiyor

Tüm dünyaya yayılmış geniş ağıyla dikkat çeken Shell, son yıllarda eşcinsellere verdiği destekle ön plana çıkıyor.