Strep A yaygın bir bakteri türüdür. Genellikle çocuklarda görülen strep A enfeksiyonlarının çoğu hafif seyreder ve kolayca tedavi edilebilir ancak bazıları daha ciddidir.

Strep A Enfeksiyonunun Belirtileri Nelerdir?
Strep A enfeksiyonunun sık görülen semptomları şunlardır:

-Ateş, vücut ağrısı gibi grip benzeri semptomlar,
-Boğaz ağrısı (streptokok boğaz veya bademcik iltihabı),
-Mide bulantısı ve kusma.

İnvaziv Grup A Strep Nedir?
Strep A enfeksiyonlarının çoğu ciddi değildir ve antibiyotiklerle tedavi edilebilir. Ancak nadiren de olsa ciddi sorunlara neden olabilir. Buna invaziv grup A strep denir.

Çocuğunuz Strep A Enfeksiyonuna Yakalandığında Ne Yapmanız Gerekir?
Çocuğunuzun ne zaman ciddi bir şekilde hasta olduğunu söylemek zor olsa da bu konuda içgüdülerinize güvenmek önemlidir. Çocuğunuzun normalde nasıl olduğunu herkesten daha iyi bilirsiniz, bu sebeple de ciddi bir sorun olduğunda bunu anlama ihtimaliniz yüksektir.

Çocuğunuz ciddi bir şekilde hasta görünmüyorsa, genellikle evde bakabilirsiniz. Böyle durumlarda birkaç gün içinde kendilerini daha iyi hissetmeleri beklenir. Rahatsız olurlarsa çocuklara parasetamol veya çocuklara yönelik ibuprofen verebilirsiniz. İlacın çocuğunuz için uygun olup olmadığından emin olmak ve hangi dozda kullanması gerektiğini görmek için ilaçların prospektüsünü mutlaka kontrol edin.

Eğer çocuğunuzda yüksek ateş, boğaz ağrısı ve kızarıklık gibi belirtiler varsa doktordan yardım almanız gerekir.

Aşağıdaki durumlarda çocuğunuzun acilen bir doktor tarafından muayene edilmesi gerekir.

-Çocuğunuz hastaysa ve gittikçe kötüleşiyorsa,
-Çocuğunuz normalden çok daha az yemek yiyorsa,
-Çocuğunuzun bezi her zamankinden daha az ıslaksa, normalden daha az idrarını yapıyor ya da başka susuzluk belirtileri gösteriyorsa,
-Bebeğiniz 3 aylıktan daha küçük ve 38 santigrat derece ya da üstü bir ateşe sahip veya 3 ila 6 ay arasında ve 39 santigrat derece veya daha yüksek bir ateşe sahipse,
-Çocuğunuz çok yorgun veya hırçınsa,

Aşağıdaki durumlarda 155 acil çağrı merkezini aramanız gerekmektedir:

-Çocuğunuz nefes almakta zorlanıyorsa,
-Çocuğunuz nefes alırken duraklamalar yaşıyorsa,
-Çocuğunuzun cildi, dili veya dudakları mavi veya griyse (siyah veya kahverengi ciltte bu belirtiler avuç içlerinde veya ayak tabanlarında daha kolay görülebilir),
-Uyanmakta güçlük çekiyor veya uyanık kalamıyorsa.

Strep A Enfeksiyonu Nasıl Teşhis Edilir?
Streptokok genellikle 5-15 yaşları arasındaki çocuklarda görülmektedir. Enfeksiyonun teşhis edilebilmesi için hızlı strep testi ve/veya boğaz kültürü alınmaktadır.

Strep A Testi: Özellikle hastanın boğaz ağrısı şikayeti söz konusu ise bu test istenebilir. Yutma güçlüğü, yüksek ateş, şiddetli boğaz ağrısı ve bademciklerde şişme gibi durumlarda da strep testi istenebilir.
Boğaz Kültürü Testi: Boğaz kültürü testi hızlı strep testinden daha etkili sonuç vermektedir. Testin sonuçları 1 ya da 2 gün içinde çıkmaktadır.

Strep A Enfeksiyonu Nasıl Tedavi Edilir?
Strep A enfeksiyonlarının çoğu antibiyotiklerle kolayca tedavi edilebilir.

Sizde veya çocuğunuzda strep A enfeksiyonu varsa, antibiyotik kullanmaya başladıktan sonraki 24 saat boyunca kreşten, okuldan veya iş yerinden uzak durmalısınız. Bu, enfeksiyonun diğer insanlara yayılmasını önlemeye yardımcı olacaktır.

Ciddi strep A enfeksiyonlarının (invaziv grup A strep) hastanede antibiyotiklerle tedavi edilmesi gerekir.

Strep A Enfeksiyonu Nasıl Bulaşır?
Strep A enfeksiyonları, enfekte kişiyle yakın temasta bulunulmasıyla yayılır. Öksürme ve hapşırma yoluyla veya vücudunuzdaki bir yara üzerinden bulaşabilirler.

Strep a bakterisi, bazı insanlarda semptomlara neden olmadan veya bu kişiler kendilerini kötü hissetmeden vücutta bulunabilir. Yine de bu kişiler bakterileri başkalarına bulaştırabilirler.

Strep A Enfeksiyonuna Yakalanma Riskini Artıran Faktörler Nelerdir?
Strep A enfeksiyonuna yakalanma riskinizi artıracak olan şeyler şunlardır:

Zayıflamış bir bağışıklık sistemi,
Açık yaralar,
Soğuk algınlığı veya grip gibi bazı viral enfeksiyonlar
Strep A gibi enfeksiyonlar kolayca diğer insanlara bulaşabilir. Bir enfeksiyona yakalanma veya bulaştırma olasılığınızı azaltmak için:

Ellerinizi sık sık su ve sabunla yıkayın.
Öksürürken veya hapşırırken ağzınızı ve burnunuzu bir mendille kapatın.
Kullanılmış mendilleri olabildiğince çabuk çöpe atın.