Tart nedir? Turta nedir? Tart, turta, pay ve kiş arasındaki farklar nelerdir?
TART NEDİR?

Tart, üstü açık bir hamur işi tabanı üzerinde bir dolgudan oluşan pişmiş bir yiyecektir. Hamur işi genellikle kısa tart hamurudur. Bu yiyecek tatlı veya tuzlu olabilir. Ancak modern tartlar genellikle meyve tabanlıdır, bazen de koyu krema ile olabilir.

orman-meyveli-tart

TART

Tart hamuru, kenarı tırtıklı veya volanlı özel tart kalıbına yerleştirilir. Pişirilen ve soğutulan tart kalıptan çıkarılır. Bu işlem altı çıkarılabilen tart kalıbında da yapılabilir. Soğuyan tart tabanına biraz krema sürülür ve sonra taze mevsim meyveleriyle kaplanır. Meyvelerin taze ve canlı renkte kalması için jöleyle kaplanabilir.

Yani Tart,üzeri açık içi dolgulu bir pasta çeşididir. Turta ile arasındaki fark birinin üzerinin kapalı diğerinin ise açık olmasıdır. Tartın dolgu maddesi genellikle kremsi ve pürüzsüz tadıyla bir dolgu kremasıdır.

Tart kelimesi kökeni Fransızca “tarte” kelimesi.

TARTÖLET NEDİR?

Üzeri açık ve içinde dolgu kreması olan tartın küçük versiyonudur. Genellikle tek kişilik minik kalıplarda pişirilir ve hazırlanıp servis edilir.

tartolet-tartelette

TARTÖLET

TURTA NEDİR? Tart ile arasındaki fark nedir?

Turta; Üzerinin genellikle kafes şeklinde hamur ile süslendiği, arasında meyvenin olduğu, en alt tabakasında ise ince bir hamurun bulunduğu bir pastadır.

Yani turta, altı hamur, arası meyve dolgulu, üzeri rende hamur veya kafes şeklinde hamur parçalarıyla kapatılan bir pasta çeşididir.

Turta kelimesi kökeni İtalyanca kek anlamına gelen “torta” kelimesi.

turta-torta

TURTA


PAY (PİE) NEDİR? Tart ile arasındaki fark nedir?

Pay, hamuru hazırlandıktan sonra içi meyve, sebze parçalarıyla veya et ile doldurulan üstü hamur parçalarıyla örtülerek yine tart veya turta kalıbında pişirilen bir yiyecektir.. Tatlı olmasına gerek yoktur. Et ve sebzeler ile hazırlanır.

Yani pie (pay), altı hamur, arası dolgu (et, sebze veya meyve) üzeri ise hamurla kapatılarak yapılan ve genellikle tuzlu olabilen bir hamur çeşididir.

Pay (Pie) kelimesi kökeni İngilizce, İtalyanca torta kelimesi yerine kullanılmış.

pie-pay-sebzeli

PAY (PIE)

kiş-quiche-lorraine

KİŞ (QUICHE) NEDİR?  Tart ile arasındaki fark nedir?
Kiş, aynı tart gibi altı hamur üzeri ise tamamen tuzlu olarak hazırlanan sebze veya et dolgulu bir hamur çeşididir.  Kiş yapmak için sebze veya et kullanılır. Tart ile aynı hamurdan yapıldığı gibi, aynı şekilde tart kalıbında hazırlanır.

strawberrygalette-19

GALETTE NEDİR? Tart ile arasındaki fark nedir?

Galette genellikle en çok tarta benzeyen bir tatlı türüdür. Tart hamuru ile yapımı neredeyse aynıdır. Hamurundaki farklılıklar nedeniyle tart ile birbirinden ayrılmaktadır. Galetta hamuru, pizza hamuru gibi açılır ve tart kalıbı yerine bir yuvarlak fırın kabının içine, dışarı taşacak şekilde fırın kağıdı serilip üzerine açılan hamur yerleştirilir. İçine meyveleri dizildikten sonra hamurun fazla kalan kenarları meyvelerin üzerine doğru kapatılır.