Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF), Ev İçi Şiddet Acil Yardım Hattı Ocak 2022 verilerini açıkladı. Buna göre; ocak ayında Acil Yardım Hattı'na 491 çağrı geldi. Bunlardan 134'ü 'vaka dosyası' haline getirildi. Çağrılardan 88'ine hukuki bilgilendirme yapılırken 40 çağrı karakola yönlendirildi. 11 çağrıda ise sığınak talebinde bulunuldu.

İSTANBUL İLK SIRADA

Raporda; Ev İçi Şiddet Acil Yardım Hattı’na gelen çağrıların önemli çoğunluğu İstanbul’dandır. Bir önceki aya göre, İstanbul’dan gelen çağrılar artmış ve 67’ye ulaşmıştır. İstanbul’u Ankara 24, Aydın 11, Diyarbakır 9 çağrıyla izlemiştir. Bu iller dışında hatta gelen çağrı sayılarına göre illerin sıralaması şu şekilde olmuştur: Antalya, Adana, İzmir, Şanlıurfa, Kocaeli, Van, Bursa, Gaziantep, Mersin, Kayseri, Mardin, Muğla, Balıkesir, Bingöl, Çanakkale, Denizli, Edirne, Hatay, Kütahya, Manisa, Muş, Nevşehir, Niğde, Rize, Trabzon, Osmaniye, Batman, Şırnak ve Karabük’tür. En çok çağrının geldiği İstanbul ilinde çağrıların geldiği ilçeler ise şu şekilde sıralanmaktadır: Bahçelievler, Ataşehir, Bağcılar, Esenyurt, Kartal, Kadıköy, Kağıthane, Büyükçekmece, Eyüp, Maltepe, Pendik, Ümraniye, Sultangazi, Şişli, Çekmeköy, Sultanbeyli, Avcılar, Arnavutköy, Beyoğlu, Esenleri Göngören, Küçükçekmece ve Zeytinburnu’dur.

ŞİDDET GÖREN 10 KİŞİDEN 9'U KADIN

Ocak ayı içerisinde Ev İçi Şiddet Acil Yardım Hattı’na gelen ihbarlarda belirtilen ev içi şiddete maruz kalanların yaşları 12 ile 46 arasında değişmektedir. Gelen ihbarlara göre; ev içi şiddet gören her 10 kişiden 9'u kadın (yüzde 93,8). Geri kalan kısımda ise, çoğunluk evdeki çocuklardan oluşmaktadır. Ev içi şiddete maruz kalan erkeklerin oranı ise Ocak ayında yüzde 0,9’dur.İhbar edilen şiddet vakalarının önemli çoğunluğunu psikolojik ve fiziksel şiddet vakaları oluşturmaktadır (psikolojik şiddet yüzde 37,36 ve fiziksel şiddet yüzde 31,03). Bu şiddet türlerinin dışında, ihbar edilen şiddetin yüzde 18,39’u sosyal şiddet, yüzde 9,77’si ekonomik şiddet ve yüzde 3,45’i cinsel şiddettir.

ŞİDDET YİNE EN YAKINDAN

Ev İçi Şiddet Acil Yardım Hattı’na gelen çağrılar göstermektedir ki, kadınlar en çok en yakınlarındaki erkeklerin şiddetine uğramaktadır. Gelen çağrılar şiddetin en güvenli yer olduğu varsayılan ev içerisinde kadınların hayatlarını paylaştıkları eşleri ve/veya diğer aile bireylerinden geldiğini göstermektedir. Ocak ayı verilerine göre, eşler yüzde 62,2 oranla ev içi şiddette ihbar edilen en geniş saldırgan grubunu oluşturmaktadır. Eşleri, yüzde 18,8 oranla diğer aile üyeleri takip etmektedir. Aile içerisinde genel olarak aile, baba, ağabey, anne ve baba, eş ve çocuklar ve oğlan çocuk şiddet uygulayanlar olarak ihbarlarda belirtilmiştir. Bu duruma ek olarak, gelen ihbarlar göstermektedir ki, kadınlar eşleri ve ev içerisindeki birinci derece yakınları dışındaki şahıslar tarafından da şiddete maruz kalmaktadırlar.